Wednesday, August 15, 2012

AYAM MASAK KICAP KERISIK

Assalamualaikum dan salam 26 Ramadhan 1433 Hijrah..
Ramadhan sudah makin menghampiri penghujungnya..hati makin sayu untuk mengucapkan selamat tinggal..Moga kita semua dapat lagi bersua dengan bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan pada tahun hadapan..InsyaAllah ^^

Back to the sahur menu tadi..Dalam mood masak yang sudah kelaut dalam ni juz masak yang senang2 aja..Resepi Ayam Masak Kicap Kerisik Kak Fida memang senang dan paling penting sodappp..Berselera sangat makan dengan nasi panas2 gitew..resepi ni yana terskodeng kat umah Kak Mas..tengok kat dapur Kak Yatie pun ada jugak..semua memuji kesedapannya^^..Pada kawan2 yang nak resepi simple dan sedap boleh lah cuba resepi Kak Fida ni..pasti xmenyesal huhuu.. jom kita semak resepinyaaa ^^


AYAM MASAK KICAP KERISIK
Sumber cuci mata : Kak Mas & Kak Yatie

BAHAN-BAHAN :- ( 8 - 10 orang )

1 ekor ayam ( 1.5 kg ) ~ dipotong kecil, bersihkan dan toskan
3 - 4 biji bawang besar *
8 ulas bawang putih *
3 tangkai lada merah @ hijau *
3 batang serai **
1 ibu jari halia **
1/2 cawan pes cili kering
1/2 botol kicap manis @ pekat manis
sedikit belacan bakar
1/4 cawan air asam jawa
3 sudu besar penuh kerisik
garam, gula secukup rasa jika perlu
sedikit air jika perlu
1/4 - 1/2 cawan minyak masak ~ untuk menumis

CARA NAK BUAT;-

  1. Hiris halus bahan2 bertanda *.
  2. Hiris dan cincang halus pula bahan2 bertanda ** dan ketepikan.
  3. Campurkan kesemua bahan2 dengan ayam di dalam mangkuk kecuali minyak masak dan gaul hingga sebati. Perap 1/2 jam atau semalaman ( yana perap 3 jam )
  4. Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan perapan tadi dan gaul rata. Masak di atas api sederhana dan tutup kuali.
  5. Kacau masakan sekali sekala dan tambah perasa dan air jika perlu dan masak lagi hingga ayam empuk dan pekat.
  6. Sedap disajikan bersama nasi panas dan enak juga dimakan bersama  roti..

Selamat Mencuba :-)

Tuesday, August 14, 2012

NASI TOMATO & AYAM MERAH TOMATO

Assalamualaikum dan salam 25 Ramadhan 1433 Hijrah..
Curi masa kejap nak update blog..lepas ni banyak keje perlu disetlekan sebelum balik kampung ari khamis nii..Dah tak sabar rasanya nak bersahur, berpuasa & berbuka dgn mama tercinta ^^..

Awal pagi yang indah ini jom kita cuci mata dulu dengan Nasi Tomato bersama Ayam Masak Merah Tomato..Kedua2nya resepi dari Kak Ummi Kuantan..tq Kak Ummi share resepi nii..tersangatlah mavelesnya ^^.. Ekceli yana suka masak nasi tumis2 mcm ni sebab xbanyak songeh..masak nasi lepas tu 1 jenis lauk pun dah cukup..tambah rajin sikit buat acar mentah..senang kijo mak hikhikkk.. 




NASI TOMATO
Resepi : Kak Ummi @ HSH

BAHAN-BAHAN:-

3 1/2 cawan beras basmathi ~ basuh & rendam 15 minit. Toskan.
4 1/2 cawan air
1 cawan susu sejat
2 biji tomato ~ didadu kecil
4 sudu besar pes tomato
2 helai daun pandan ~ disimpul
1 sudu besar garam kasar ~ yana xletak
4 sudu besar minyak sapi
1 cawan kismis ~ yana xletak xde stok
1 cawan gajus yg digoreng/dipanggang
Bawang goreng secukupnya
1 kiub stok ayam ~ yana tambah

BAHAN TUMIS
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah ~ mayang nipis

CARA NAK BUAT:-
  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan buah tomato, pes tomato dan kacau sebentar.
  3. Masukkan beras dan daun pandan. Gaul rata sekejap.
  4. Masukkan air, susu sejat dan garam. Kacau perlahan sekejap dan biar nampak mendidih sikit.
  5. Tuangkan ke dalam periuk nasi elektrik ( rice cooker ) dan masak nasi seperti biasa.
  6. Bila nasi sudah kering, kaup nasi perlahan-lahan dari bawah ke atas, rata perlahan dan tabur kismis dan gajus. Biarkan nasi masak elok. Hidangkan dengan taburan bawang goreng, ayam merah tomato dan acar masak atau acar mentah.
Selamat Mencuba ;-)


AYAM MERAH TOMATO
Resepi : Kak Ummi @ HSH

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ potong 12/14
2 biji tomato ~ didadu kecil
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar pes tomato
2 sudu besar cuka makan
2 sudu besar gula
1/4 cawan air
garam secukup rasa
minyak secukupnya
kacang peas ~ yana tambah

BAHAN KISAR
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 cm halia

BAHAN TUMIS
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih

CARA NAL BUAT :-

  1. Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya. Perap 20 minit dan goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumis hingga naik bau dan masukkan bahan kisar, cili kisar serta tomato dadu. Kacau kejap.
  3. Masukkan semua sos, cuka dan air. Masak mendidih sebentar.
  4. Masukkan ayam dan gaul balik biar sos rata pada ayam
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Masak hingga agak pekat dan tutup api. Hidangkan dengan nasi tomato atau nasi minyak ikut citarasa.
Selamat Mencuba :-)

Monday, August 13, 2012

PUDING SAGU Kak Quinnie ^__^

Assalamualaikum dan salam 24 Ramadhan 1433 Hijrah..

Alhamdulillah dapat lagi kita bersua..4 ari xdapat jenguk blog dan berfb..tibe jer damia demam+selsema+batuk..siap semua pakej..ditambah pulak dgn keadaan ibu yang dah makin kesaratan ni..hmm..agak terbatas sikit aktiviti nak ngadap cik lappy ^^

Petang ni kita cuci mata dulu dgn dessert bebuka yana buat minggu lepas..Puding Sagu..Tibe jer tringin nak makan lepas tgk Kak Q tayang..dah terasa kesejukkan kat tekak ni haa walaupun tgk dlm lappy ajer kikiikiii..Kita layan yg ni dulu ekkss..hmm..xtau pe nak bebel dah  ^^




PUDING SAGU

BAHAN-BAHAN:-

1/2 kuih sagu yang telah dimasak ~ resepi kat bawah ^__^
Santan pekat secukupnya
Air gula melaka secukupnya

CARA NAK BUAT:-

  1. Mula-mula isikan santan pekat dan sedikit air ke dalam periuk kecil. Lepas tu isi sedikit garam, masakkan santan ini atas api yang kecil hingga santan panas. Dalam 1 minit jew. Biar sejuk lepas tu simpan dalam peti ais. ~ saya masak santan ni utk bg tahan lama x cepat basi.
  2. Masukkan kuih sagu ke dalam peti ais.. sama juga dgn gula merah..
  3. Bila ketiga-tiga bahan ni dah sejuk..boleh lah dikeluarkan dan dihidangkan bersama.....sedapnyaa ^__^



KUIH SAGU/BRONOK ( kukus )
Sumber cuci mata : Tun telani, Kak Izah, Kak Ika

BAHAN-BAHAN:-

1 gelas sagu biji kecil ~ kita guna sukatan cawan metrik
3 gelas air ~ yg ni pun sama
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose

CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukkan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukkan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukkan ke dlm loyang.
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh dikacau saja di dalam kuali tapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji ( yg ni kita kukus terlebih masa sampai dia betul2 jernih ). Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukkan dan potong ikut suka dan gaul dgn kelapa..Yana buat puding sagu jer ^^
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, August 8, 2012

IKAN BAWAL GORENG BEREMPAH

Assalamualaikum dan salam 18 Ramadhan 1433 Hijrah ^^..
Cepat betul masa berlalu kan..kita dah menghampiri 10 Ramadhan terakhir..terasa sayu di hati..Ramadhan akan tinggalkan kita..Semoga amal ibadah kita sepanjang Ramadhan ini akan diterima Allah SWT..Amiinn..

Okess..kembali pada menu sahur yang serba simple ajer..Walaupun simple tapi bertambah2 nasinya ^^.. Ikan Bawal Goreng Berempah resepi dari Kak Hana mmg betul2 membangkitkan selera sahur yang semakin hilang..Alhamdulillah..laju jer tgk En.Hubby makan tadi ^^..Tq Kak Hana share resepi yang simple tapi sangat menyelerakan..suka sangat masa menggoreng dengan bau wangi rempah yang diperap..aduussss..sedapnyaa makan bersama dgn kicap+cili api..Moh  kita cuci mata ^^




IKAN BAWAL GORENG BEREMPAH

BAHAN-BAHAN:-
4 ekor ikan - apa2 ikan yg sesuai digoreng 
5 cm kunyit hidup
6 ulas bawang putih
1 cm halia
Sebatang serai ~ optional
garam
1 sudu besar serbuk kari ikan ~ yana tambah
1 tangkai daun kari ~ yana tambah

CARA NAK BUAT:-

  1. Siang ikan cuci bersih. Kelar bahagian badan tak putus.
  2. Tumbuk kunyit hidup, bawang putih, halia, serai dan juga garam hingga agar2 lumat.
  3. Gaulkan dgn ikan tadi bersama serbuk kari dan daun kari. Perap lebih kurang sejam atau lebih.
  4. Goreng dengan minyak panas hingga garing tapi jangan sampai geseng@hangus!.Angkat. Lebihan rempah2 tadi jangan buang. Toskan dan taburkan keatas ikan.
  5. Sedap makan dgn nasi putih panas.

Selamat Mencuba :-)

Tuesday, August 7, 2012

LONTONG

Assalamualaikum dan salam 18 Ramadhan 1433 Hijrah ^^..
Alhamdulillah bersua lagi kita pada hari yang indah ini..Moga kita semua sentiasa dirahmati dan berada di bawah lindunganNya..

Semalam untuk berbuka puasa yana buat Lontong ajer..males nak masak lauk banyak2..mcm xlarat nak berdiri lama2 kat dapur..kaki pun dah mula bengkak skg ^^..Sahur tadi pun juz goreng nasi pastu goreng ayam 2 3 ketul utk en.hubby..hmm..mood masak dah mula kelaut dalam niii heheee..apa2pun kita layan dulu resepi lontong yang simple jer nii..yana nak merempit ke rumah kawan2 pulak..dah 2 hari xberkesempatan nak skodeng resepi baru kat umah kengkawan..^^



KUAH LODEH

BAHAN-BAHAN:-

3/4 batang carrot ( potong jejari )
1/4 bahagian kubis ( hiris )
2 keping fucuk ( kerat kecil dan rendam hingga lembut )
2 keping tempe ( potong dadu )
2 keping tauhu ( potong dadu )
1 cekak soon ( potong pendek )
1 kiub ikan bilis maggi
2 batang serai ( dititik )
1/2 inci lengkuas ( dititik)
1 biji bawang besar ( hiris halus)
2 biji bawang putih ( hiris halus )
1/4 camca serbuk kunyit
Garam
Gula
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair

CARA NAK BUAT:-

  1. Tuang santan cair kedalam periuk dan masak bersama carrot, serai, lengkuas, bawang besar, bawang putih dan tempe. 
  2. Masukkan juga serbuk dan kacau rata hingga sedikit mendidih. Kemudian masukkan fucuk, kiub ikan bilis dan kobis. Tambah air jika kuah kurang. 
  3. Masukkan suun dan santan pekat. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Biarkan mendidih dan boleh tutup api.

* potong nasi impit dan cedok kuah lodeh dengan isi2nya skali. Tambah hidangan lontong bersama telur rebus dan juga sambal  tumis. 


Selamat Mencuba :-)

Monday, August 6, 2012

KUIH TEPUNG PELITA

Assalamualaikum dan salam 17 Ramadhan 1433 Hijrah...^^
Finally, buat jugak Kuih Tepung Pelita idaman kalbu..Sepanjang bulan puasa ni dah ramai yang tayang kuih ni..Hati yana dah membuak2 nak mencubanya..slalu beli jer..kali ni buat sndiri dengan banyaknya..smpai xlarat nak makan hihii..Tak mau cakap banyak pasal Kuih Tepung Pelita resepi Kak Yani ni..semua dah tau kan kesedapannya kan..jom kita cuci mata je la ekksss..




KUIH TEPUNG PELITA
Sumber cuci mata : Kak Mas, Kak Izah, Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-
Lapisan bawah

1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
2 sb tepung ubi
4 helai daun pandan diblend dgn sedikit air
Sedikit kapur dan sedikit garam

Lapisan Atas
4 sudu besar tepung beras ( ratakan )
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
1 sk garam

BAHAN TAMBAHAN;-
Gula utk diletak ditgh2 lapisan ~ yana ltk 1/2 sudu kecil gula

CARA NAK BUAT:-
Lapisan bawah

  1. Tepung, air, gula. air pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  2. Masakkan tepung yg diadun dan dikacau hingga masak dan berkilat. ( yana masak smpai dia letup2 )
  3. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  4. Taburkan gula atas lapisan jika suka
Lapisan atas
  1. Perah santan, masukkan tepung dan garam. Kacau sehingga sebati.
  2. Masak santan yang diadun tadi dan kacau sehingga pekat.( yana masak smpai letup2 jugak)
  3. Angkat santan dan curah ke atas tepung yang di dalam acuan tadi.
  4. Sejukkan.
Selamat Mencuba :-)


Sunday, August 5, 2012

MEE HOON SOTO

Assalamualaikum dan salam 16 Ramadhan 1433 Hijrah..Apa khabar semua pengunjung ke dapur kecik yana..diharapkan semuanya berada dalam keadaan yang sihat dan ceria2 selalu..Semoga kita semua sentiasa berada di bawah lindungan Allah SWT..Amiiinn...

Untuk juadah berbuka semalam yana buat Mee Hoon Soto..Alhamdulillah..sedap sangat resepi dari Kak Yatie..Tq Kak Yatie share resepi ni..Dah lama yana nak mencubanya tapi macam biasa..selalu lupa bila resepi2 baru keluar^^..Mee Hoon Soto ni lagi sedap kalau makan bersama begedil tapi semalam yana xsempat nak buat begedil..Lepas masak sup ada urusan plak nak disetlekan..balik umah dah pukul 6.30..xpe lah..lain kali plak kita mkn bersama begedil..kita layan yang dulu ^^..


MEE HOON SOTO 

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ di potong 4, 2 keping bahagian dada di goreng bersama sedikit garam
2 batang serai ~ dititik
1/2 inci lengkuas ~ di hiris
2 sudu besar rempah sup adabi
2 sudu besar rempah kurma adabi
1 rempah sup bunjut adabi
1 sudu besar lada putih ~ ditumbuk halus/lumat
Minyak untuk menumis
6 cawan air satau secukupnya
garam dan sedikit gula

BAHAN KISAR:-

5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia

BAHAN TUMIS;-

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 ulas bawang merah ~ di mayang
2 ulas bawang putih ~ di hiris

CARA NAK BUAT:-

  1. Bersihkan ayam, potong 4 besar, 2 keping bahagian dada di goreng. Bila dah siap, sejukkan dan di siat2kan. Ketepikan dulu. Sementara ayam yang selebihnya di cincang kecil.
  2. Panaskan periuk dan masukkan 1/2 cawan minyak masak. Tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan2 kisar, kacau sebati dan masukkan serai dan lengkuas.
  3. Masukkan rempah sup dan rempah kurma yang di bancuh dengan sedikit air. Masukkan pula lada putih yang ditumbuk halus. Tumis lagi sehingga terbit minyak.
  4. Masukkan ayam dan masukkan sekali air secukupnya.
  5. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula. Perasakan.
  6. Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan bersama mee yang telah dicelur.
BAHAN-BAHAN PENYEDIAAN MEE SUP:-
  1. 1 bungkus mee hoon ~ direndam, di celur dan di toskan
  2. 1 mangkuk taugeh ~ buanf akar, cuci, celur dan toskan
  3. Daun sup, daun bawang ~ cuci, toskan dan dihiris halus
  4. Bawang goreng
CARA NAK BUAT:-
  1. Masukkan mee yang telah di celur ke dalam mangkuk. Taburkan daging ayam di goreng dan disiatkan tadi. Masukkan taugeh dan tuangkan kuah sup.
  2. Taburkan daun bawang sup/daun bawang dan bawang goreng. Siap dan boleh di makan bersama sambal kicap.
SAMBAL KICAP

10 tangkai cili padi merah
15 tangkai cili padi hijau
3 ulas bawang putih ~ bakar sebentar
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar gula
1 sudu kecil minyak masak ~ supaya biji cili hancur
2 biji limau kasturi ~ ambil jusnya

CARA NAK BUAT:-
  1. Kisar cili padi merah dan cili padi hijau, minyak, bawang putih bersama kicap tadi.
  2. Tuangkan dalam mangkuk dna campurkan jus limau kasturi tadi. Gaul sebati.
  3. Boleh di makan bersama mee hoon sup tadi. Sedap juga di makan bersama begedil ayam.
Selamat Mencuba :-)

Saturday, August 4, 2012

AYAM BURMA

Assalamualaikum dan salam 15 Ramadhan 1433 Hijrah..Alhamdulillah syukur dapat lagi kita bernafas hari ini..Dah separuh perjalanan kita di bulan yang penuh dgn keberkatan ini..Semoga amal ibadah kita diterima Allah SWT..

Okes..back to the menu..continue yang semalam punyer..Ekceli resepi Ayam Burma ni yana terskodeng kat umah Cheq Sue..tengok pada bahan2nya yang simple and CMG jugak bagitau resepi Ayam Burma ni sesuai makan bersama dengan nasi minyak selain nasi putih..So, yana cuba je lah..waaahhh meme lawanan yang mantop gitew^^..Sedap pulak makan bersama Nasi Minyak Sultana Pancawarna resepi Kak Ummi Kuantan..Pada kawan2 yang sedang mencari idea nak masak utk bebuka nanti..bolehlah cuba resepi yang simple ajer ni tapi sedap..mmg berbaloi^^..moh kita layan..........^___^


AYAM BURMA
Sumber cuci mata : Cheq Sue

 BAHAN-BAHAN:-

500 gm ayam~ potong pada saiz sederhana, cuci bersih dan toskan*
3 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh serbuk kunyit* (*disatukan, gaul dan perap 20 minit )
1 camca besar rempah kari daging ( mat guna rempah Baba's )
1 cawan air 
1 kiub pati ayam
1 biji tomato ~ belah 4
15 helai daun pudina ~ yana ltk 4 helai jer..stok akhir ^^
Secubit garam
1 biji ubi kentang ~ yana tambah

BAHAN KISAR HALUS;-

3 biji cili merah ~ buang bijinya
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 cm halia
1 batang serai ~ hiris halus

CARA NAK BUAT:-

  1. Satukan bahan kisar halus dengan serbuk kari. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar + serbuk kari tadi hingga harum, masukkan ayam, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Tuang air, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  2. Masukkan pati ayam ( hancurkan ) dan secubit gula. Kacau dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan tomato dan daun pudina, kacau rata, masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama hangat..

Selamat Mencuba :-)

Friday, August 3, 2012

NASI MINYAK SULTANA PANCAWARNA

Assalamualaikum dan salam 14 Ramadhan 1433 Hijrah..n3 sepantas kilat..tibe pulak Damia jaga..abis plan nak berfoya2 depan cik lappy pagi nii hihihi..Kita terus jer ke menu sahur kami tadi..Nasi Minyak Sultana Pancawarna..Dah lama berkenan nak mencubanya lepas Kak Ummi tayang minggu lepas tapi asyik tangguh jer sebab lupa beli susu cair^^..Apa2pun nasi ni dah selamat masuk dalam perut..Alhamdulillah rezeki sahur hari ni..Yana buat 1/2 dari bahan2 dibawah..cukup ler utk kami berdua plus damia sikit makan^__^

Tq Kak Ummi share resepi nasi minyak ni..Yana gandingkan dengan Ayam Burma resepi dari sifu masak2 jugak iaitu CMG..lain kali pulak yer yana post resepinya..sebelum tu bleh jer cuci mata kat dapur CMG dulu..betul2 nak cepat..Damia dah mula kacau ibu pegang cik lappy..jeles betul dia hehee..selamat cuci mata ^^

~ lupa nak tabur bawang goreng ^_^

~ bergandingan dgn Ayam Burma..meme sedak sangat ^^
NASI MINYAK SULTANA PANCAWARNA
Resepi : Kak Ummi @ HSH

BAHAN-BAHAN:-

3 cawan beras basmathi ( direndam 10 - 15 minit dan toskan )
1/2 cawan minyak jagung
3 sudu besar mentega
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - ditumbuk
1 batang kulit kayu manis >
2 kuntum bunga lawang > bahan rempah tumis
2 kuntum bunga cengkih >
3 biji buah pelaga > 
3 cawan air
1 cawan susu sejat
Sedikit garam
Daun pandan
beberapa titis pewarna - merah, hijau dan kuning
1 cawan kismis sultana
Gajus - dipanggang/digoreng tanpa minyak
bawang goreng
Hirisan daun bawang

CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan minyak jagung dan mentega dalam periuk dan tumiskan bahan rempah dan bahan hiris serta halia. Kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan air secukupnya, susu sejat, daun pandan dan garam.Biarkan mendidih sahaja.
  3. Masukkan beras dan kacau perlahan sekejap.
  4. Pindahkan kedalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa.
  5. Bila telah kering, masukkan kismis sultana dan guna chopstick dan buat beberapa lubang pada nasi dan letakkan beberapa titis pewarna yang berlainan setiap satu lubang. Tutup dengan nasi. Biarkan nasi masak sepenuhnya.
  6. Untuk hidangan, kacau perlahan nasi di dalam periuk tadi. Rata-rata biar bercampur warna. Hias dengan taburan buah gajus dan bawang goreng dan daun bawang.
Selamat Mencuba ;-)

Thursday, August 2, 2012

SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM

Assalamualaikum dan salam 13 Ramadhan..Hari ni agak lambat dapat bersiaran..Yana baru balik dari klinik..ada appointment dgn puan doc..Alhamdulillah..baby sihat ajer..ibu pulak makin sihat walafiat..makin bam bam sana bam bam sini hihiii..

Moh je lah kita layan menu sahur kami pagi tadi..Ikan Siakap Bakar Berempah Harum resepi dari Kak Dayang..memang maveles sangat resepi nii..dah ramai yang mencubanya..yana pun dah banyak kali buat..suka sangat dengan bau harum rempah2 yang menyaluti ikan..fuhhhhhh..xleh cakap banyak..krg terkurus pose pulak..Kita layan je lah pic yang sedang2 saja nii..maklum je lah..snap time nak sahur.. xde deko apa2..ada ikan semata2..huhuu..tq kak Dayang share resepi yang meveles ni..sampai jumpa lagi.. Yana nak bermarathon pulak nii sambil cari idea nak masak utk berbuka nanti ^^



SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM
Resepi : Kak Dayang Jack
Sumber cuci mata : Ct Zaliedana & Kak Nor

BAHAN-BAHAN;-

1 ekor ikan siakap ( dibersihkan )
1 helai daun kunyit ( diracik/dihiris halus )
2 helai daun limau purut ( diracik/dihiris halus )

BAHAN-BAHAN DIKISAR BERSAMA:

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan ( dihiris terlebih dahulu )
1 sudu makan cili giling ( boleh ganti dengan cili api jika suka )
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
Sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
Gula dan garam secukupnya
Sedikit air

CARA NAK BUAT :-
  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
  2. Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah2 kertas  foil. Tuangkan kesemua perencah tadi diatasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit. Kemudian bakar sehingga ikan masak.
Selamat Mencuba:-)

Wednesday, August 1, 2012

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

Assalamualaikum dan salam 12 Ramadhan..Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bersua dengan teman2 di alam maya yang makin meriah sejak Ramadhan menjelma..banyak perkongsian ilmu masakan dapat dikongsi bersama dikala tengah pening kepala berfikir nak masak apa untuk berbuka dan bersahur nanti ^^..

Semalam untuk pemanis mulut waktu berbuka yana buat agar-agar santan pandan..kali ni buat jadi tak berlapis pulak..hmm.xtau dimana silapnya tapi xpe lah..janji sodappp..terasa lemak2 santan tuh..suka sangat tengok En.hubby dgn damia makan..lepas satu satu masuk mulut..Tq pada kak hana share resepi yang mudah nii..nak buat pun kejap ajer..godek2 skit dah siap^^..Okess..jom layan..yana nak kuar p tesco pulak jap g..barang dapur dah abis..huhuuuu..nanti malam baru yana BW yer..jumpa lagiiiii :-)


AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
Resepi : KAK HANA

BAHAN-BAHAN:-

10g serbuk agar-agar
1 cawan  gula
1100 ml air ~ 250 ml yana blend bersama 5 helai daun pandan
170 ml air campur 1 paket santan serbuk - yana guna santan kotak
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
Secubit garam
5 helai daun pandan ~ blend bersama 250 ml air

CARA NAK BUAT:-
  1. Masak air dengan gula dan daun pandan hingga mendidih.
  2. Kecilkan api. Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil2.
  3. Tuang kedalam loyang atau acuan.
  4. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong.
Selamat Mencuba :-)