Assalamualaikum dan salam 26 Ramadhan 1433 Hijrah..
Ramadhan sudah makin menghampiri penghujungnya..hati makin sayu untuk mengucapkan selamat tinggal..Moga kita semua dapat lagi bersua dengan bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan pada tahun hadapan..InsyaAllah ^^
Back to the sahur menu tadi..Dalam mood masak yang sudah kelaut dalam ni juz masak yang senang2 aja..Resepi Ayam Masak Kicap Kerisik Kak Fida memang senang dan paling penting sodappp..Berselera sangat makan dengan nasi panas2 gitew..resepi ni yana terskodeng kat umah Kak Mas..tengok kat dapur Kak Yatie pun ada jugak..semua memuji kesedapannya^^..Pada kawan2 yang nak resepi simple dan sedap boleh lah cuba resepi Kak Fida ni..pasti xmenyesal huhuu.. jom kita semak resepinyaaa ^^
AYAM MASAK KICAP KERISIK
Resepi : Kak Fida@MyResepi
BAHAN-BAHAN :- ( 8 - 10 orang )
1 ekor ayam ( 1.5 kg ) ~ dipotong kecil, bersihkan dan toskan
3 - 4 biji bawang besar *
8 ulas bawang putih *
3 tangkai lada merah @ hijau *
3 batang serai **
1 ibu jari halia **
1/2 cawan pes cili kering
1/2 botol kicap manis @ pekat manis
sedikit belacan bakar
1/4 cawan air asam jawa
3 sudu besar penuh kerisik
garam, gula secukup rasa jika perlu
sedikit air jika perlu
1/4 - 1/2 cawan minyak masak ~ untuk menumis
CARA NAK BUAT;-
- Hiris halus bahan2 bertanda *.
- Hiris dan cincang halus pula bahan2 bertanda ** dan ketepikan.
- Campurkan kesemua bahan2 dengan ayam di dalam mangkuk kecuali minyak masak dan gaul hingga sebati. Perap 1/2 jam atau semalaman ( yana perap 3 jam )
- Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan perapan tadi dan gaul rata. Masak di atas api sederhana dan tutup kuali.
- Kacau masakan sekali sekala dan tambah perasa dan air jika perlu dan masak lagi hingga ayam empuk dan pekat.
- Sedap disajikan bersama nasi panas dan enak juga dimakan bersama roti..
Selamat Mencuba :-)