Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^
Isnin kembali lagi..tak mau ada blues monday hokey..kita ceria2 jee ~~ back to menu hari nii.. dah lama tak bermuffin..si kakak hari2 duk menanya..ibu tak nak buat kek kecik2 ke..tak payah bt yang besar..kakak nak kecik je..alahaii kesian pulak ibu mendengar kata2mu itu anakku ^_^
Minggu lepas tengok kak yatie tayang muffin apple kat FB..nampak cam sedap je..nak buat pun tak susah sangat..gaul je dengan senduk..okess..projek on..kakak dah ready dengan apron dia terus je kami buat muffin..alahaii berbunga2 hati kakak tengok muffinnya jadi..sambil makan duk puji diri sendiri dia buat muffin sedapp ~~
APPLE STRUDEL MUFFINS
Resepi : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku
Bahan-Bahan- dapat dlm 25 biji muffin
- 2 cwn tepung gandum*
- 1 sudu kecil baking powder*
- 1/2 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil garam* (saya letak secubit je)bhn bertanda* diayak bersama
- 1 cawan gula halus ~ Yana letak 3/4 cawan
- 1/2 cwn butter
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 1/2 cawan epal yg di dadu kecil (dlm 2 biji)
Bahan Untuk Crumble :-
- 1/3 cawan gula perang( Dark Brown Sugar)
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1/8 sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu besar mentega
CARA PENYEDIAAN:-
- Panaskan oven pada suhu 200C, sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan paper cup secukupnya. Satukan bahan2 untuk "crumble", gaul rata dengan hujung jari sehingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti yang kasar. Ketepikan.
- Dalam mangkuk, satukan tepung gandum, b. powder, b.soda dan garam yg telah di ayak. Ketepikan.
- Dalam bekas lain, pukul mentega dan gula hingga rata. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati. Masukkan epal dan gaul rata guna senduk kayu/spatula.
- Masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit dan gaul rata, kacau satu arah sahaja. Sudukan ke dalam bekas2 yang telah disiapkan tadi 3/4 penuh.
- Tabur dengan crumble tadi diatas setiap muffin tadi, tekan2 sikit. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.
**Epal tu buang kulitnya, buang empulur tengah dan potong dadu kecil. Boleh guna epal hijau atau epal merah. Saya guna epal Gala sbb rasanya masam manis.
Selamat Mencuba :-)