Saturday, October 29, 2011

TAUHU KUKUS

Assalamualaikum semua..bersua lagi kita..hujan lebat dari tengah hari belum lagi benti..risau juga dihati menanti En.H yang belum lagi menampakkan diri..agak lewat pula dia blk mlm ni..Moga perjalanannya selamat..citer pasal mkn pula..Tengah hari tadi yana juz layan menu simple..Dah ramai rakan2 blogger yg mencubanya..Yana pun dah kali ke 3 rasanya buat menu ni.. Alhamdulillah menepati selera untuk org yang diet nasi nii..ngeee..

Sesiapa yang belum cuba..dipersilakan mencubanya..mmg tak rugi..amat mengenyangkan dan yang penting menyihatkan..sesekali mkn mcm ni tibe jer rasa dah kurus hahaaa..Tima kasih Kak Ummi share resepi yang sedap dan senang je nak masak..Jom kita layan pic je lah ek..nak kongsi pun dah kehabisan hihii..

Resepi: Chef Harun Majalah Saji Januari 2010

Sumber: Kak Ummi,Tun & Nani

  • 2 keping tauhu lembut
  • 1 sudu besar udang kering - dibasuh dan cincang ( yana xletak )
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1 sudu besar sos tiram (*akak letak 2 sudu besar)
  • 1 sudu teh minyak bijan ( yana xletak xde stok..xpnh beli pun hihii )
  • 1 sudu teh kicap cair - akak tambah lebih sikit (yana letak kicap manis )
  • 5 sudu besar minyak masak
  • Bawang goreng secukupnya
  • cili merah dicincang halus ( yana letak cili api )
  • sedikit daun bawang yang dicincang halus
  • 2 cm halia dicincang halus ( yana tambah )
  • Tauge ( yana tambah )
  • Sayur sawi ( yana tambah )

CARA NAK BUAT:-
  1. Letakkan tauhu di atas pinggan tahan panas/caserol dan kukus selama 7 minit.
  2. Keluarkan tauhu dan buang airnya. (*akak just erengkan bekas dan tuang air perlahan-lahan). Sapukan dengan sos tiram dan sejukkan. ( yana buat je mcm Kak Ummi )
  3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan udang kering hingga kekuningan.
  4. Tutup api dan masukkan taugeh dan sawi. Kacau kejap. Angkat dan tuangkan di atas tauhu tadi perlahan-lahan.
  5. Bancuhkan sekali minyak bijan, kicap cair dan 1 sudu besar minyak lebihan tumisan tadi. Tabur daun bawang, cili dan bawang goreng. Hidangkan.
Selamat Mencuba :=)

ROTI MARIAM

Assalamualaikum..ari ni mesti terasa sunyi je alam maya..umah tertutup kan..yana still jugak kna duk umah..En.H kna keje lagi ari ni..uwaaa..ku ingatkan bleh keluar cuci2 mata..lupakan dulu pasal tu, Jom bekpes dgn yana..Tadi sempat menguli tepung nak buat roti yang simple je..Roti Maryam..roti ni ala-ala roti canai gitew..bahan nak buat pun xbyk..Roti Maryam ni yana mkn dgn Kari Ayam Tanpa Santan..Pagi2 buta lg yana dh mengari..buat sikit je juz nk mkn dgn Roti Maryam..

Jom kita layan Roti Maryam..banyak keje suri rumah sedang menunggu..ngee..sebelum tu..Tq tuan empunya resepi Treat and Trick Myresepi..yana share resepi Roti Maryam kat sini pula yer..:=)

ROTI MARIAM


BAHAN-BAHAN:-

  • 2 sb mentega cair
  • 2 sb minyak
  • 1/2 cawan air suam (jgn habiskan)
  • 1/2 st garam
  • 1 biji telor (optional)
  • minyak utk menggoreng
  • 2 cawan tepung gandum


CARA NAK BUAT:-

  1.  Masukkan tepung, garam, mentega dan minyak kedalam mangkuk.
  2. Campurkan air sedikit2 (jgn semua) hingga jadi doh yg lembut. Uli 5-10 minit.
  3. Bahagikan doh kpd 4 bebola, gelekkan doh menjadi bulat setebal 1/4 inchi.
  4. Panaskan 4 sb minyak, goreng sekeping roti ini hingga kuning kedua2 belah. Tambah lagi minyak jika perlu.
  5. Goreng semua roti hingga selesai, angkat dan letakkan atas kertas dapur utk serap minyak.
  6. Hidangkan panas2 dgn dalca, kari daging/ayam. Boleh dimakan bila2 masa.
  7. Jika gunakan telur, campur dgn tepung dan bahan2 lain.

Selamat Mencuba :=)

Friday, October 28, 2011

AYAM GORENG RANGUP DARIA

Assalamualaikum..bersua lagi kita..hujan lebat masih membasahi bumi Kepala Batas..bestnya klu dapat hirup sup kee tomyam kee tapi apa kan daya..mlm2 xleh mkn byk hahaa..

Malam ni yana nak share 1 lagi resepi ayam goreng..biasa resepi nak goreng ayam guna tepung gandum or tepung beras tapi resepi ni guna tepung ubi..mmg sedap rasa kerangupan ayam gorengnya..resepi Ayam Goreng Rangup Daria ni yana amek kat umah Kak Hasue..Mintak izin yer tuan empunya resepi Daria..yana letak kat sini pula untuk rujukan pada masa depan hehee..jom layan :=)



AYAM GORENG TEPUNG RANGUP


Bahan-bahannya:-

Bahan tepung salutan

*4 sudu besar tepung ubi ( ckp utk 3 ketul ayam )
* 1/2 sudu makan serbuk kari (yana letak 1 1/2 sudu besar)
*serbuk lada sulah
*garam secukup rasa (dalam 1/2 sudu kecil)

bahan lain

*3 ketul kepak ayam (apa2 bahagian ayam pun boleh)
*1 biji telur, dipukul sebentar
*Minyak secukupnya untuk goreng


Cara-caranya:-

1.Bersihkan kepak ayam, keringkan air ayam dengan tuala masakan.
2. Ketepikan sebentar
3.Sediakan tepung salutan. Masukkan serbuk kari, lada sulah, garam kedalam tepung. Gaul rata.
4.Panaskan minyak yang banyak dengan api sederhana
5.Celup kepak ayam dalam telur dan kemudian angkat kepak ayam dan masukkan kedalam salutan tepung. pastikan ia bersalut rata. Ulang sampai habis kepak ayam
6.Goreng sehingga kekuningan dan masak.
7.Angkat dan toskan dengan tisu masakan
8.Hidangkan bersama sos cili.


Selamat Mencuba :=)

PASTA WITH ROASTED CHICKEN BREAST

Assalamualaikum..mood kemalasan dah melanda..rasanya lagi best dapat baring2 sambil layan muvi..pe2pun mkn tetap kna mkn kan..Lunch ari ni juz layan Simple Pasta With Roasted Chicken Breast..rs nak berwestern plak hehee..Makan sorang2 suka ati kita je lah nak mkn apa kan..seperti biasa klu ada sifat kemalasan ni yana main campak2 jee semua bahan..Lauk dgn sayur pun dh byk kehabisan..esok baru nak keluar shoping..Moh je lah kita layan.. :=)

SIMPLE PASTA WITH ROASTED CHICKEN BREAST


BAHAN-BAHAN:-
PASTA

1/2 cekak spagetti ( yana guna jenis angel hair )
2 biji bawang putih
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 kiub tom yam
1 batang serai ( dititik )
2 helai daun limau purut
2 biji cili api ( hiris halus )
Jus limau nipis
Brocoli

CARA NAK BUAT:-

  1. Rebus spagetti hingga lembut. Toskan dan gaul dgn sedikit minyak zaitun. Ketepikan
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama sos cili, sos tomato dan serai. kacau kejap dan masukan cili api dan daun limau purut.
  3. Tambah sedikit je air. Masukkan kiub tomyam dan kacau lagi. 
  4. Masukkan spagetti dan juga brocoli. Gaul dan masak lagi 3 hingga 5 minit. Tutup api dan perah jus limau nipis. Sedia dihidang :-)


ROASTED CHICKEN BREAST

2 keping dada ayam
2 sudu besar minyak zaitun
1/2 sudu besar rosemary kering
1 sudu kecil oregano kering
2 biji bawang putih ( tumbuk hancur )
1/2 biji lemon ( ambil jus jer )
1 biji ubu kentang ( belah 4 )
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam

CARA NAK BUAT:-

  1. Gaul ayam dan ibu kentang bersama minyak zaitun, garam, lada hitam, rosemary, oregano, bawang putih, garam dan lada hitam
  2. Perap lebih kurang 20 minit.
  3. Alaskan loyang dgn aluminium foil. bakar ayam dan ubi kentang tadi selama 45 minit pada suhu 200c
  4. Sebelum hidang perah jus lemon dan sapu sedikit minyak zaitun atas ayam dan ubi kentang. Siap untuk dimakan bersama pasta
Selamat Mencuba :=)

Thursday, October 27, 2011

PAU GEBU WATER ROUX

Assalamaulaikum..meh layan bekpes pagi ni dgn yana..Pau Water Roux inti jem rambutan..saje nak abiskan stok jem rambutan yg masih 1/2 lg..xtau nak buat apa dah..En.H plak xsuka sgt kot..klu mkn roti dia suka mkn dgn peanut butter..Pau ni projek petang semalam..pagi ni kukus balik dan kembali gebu..Dah ramai yg buat Pau Water Roux ni..Kak Mas, Kak Sheila, Kak Anna, Kak Naz.. hmm..ramai lagi lah..xsempat nak cari link dah hihii..Jom layan :=)


PAU GEBU WATER ROUX
Resepi Asal Oleh : Ros ~ Bukan Sekadar Masakan


BAHAN-BAHAN:-
  • 500 gm tepung pau
  • 3 sudu besar shortening**
  • 220 ml air suam + 1 tsp garam
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu besar baking powder
  • 4 sudu besar water roux 
  • 1 1/2 sudu teh yis
Cara-caranya:-

1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.

2.  Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan masukkan 2 sudu kecil inti kelapa dan tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.

3. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam,

4.Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.
-ros buat pau kecik-kecik je, biar senang nak masuk mulut dan paling penting pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, bagi mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus nanti. Sedia untuk dihidangkan. 
    **Nota dari Ros : Bagi mendapatkan pau yang putih selepas dikukus, jangan gunakan majerin atau minyak bagi menggantikan shortening

    Selamat Mencuba :=)

    Ila_cheqSue~1st ANNIVERSARY GIVEAWAY


    Assalamualaikum dan selamat pagi semua..pagi2 ni nak join GA dulu..GA anjuran Cheq Sue ni bersempena 1st anniversary blog beliau http://chequesuechekgu.blogspot.com/ yang ada byk resepi best2..Tahniah Cheq Sue..dh beberapa hari fikir nak join x..hmm..join je lah walaupun still lg duk pk nak rekemen masakan apa lah kat Cheq Sue nii..bkn pandai msk pun..baru je nak blaja masak..dapur Yana ni byk resepi org lain..terasa kerdil plak diri ini hikhikk..Apa2 pun nak join jugak..

    Selepas ditimbang kira jadi yana telah memilih...;D
                    


     " Saya rekemenkan Cheq Sue untuk cuba..Kuzi Ayam "
       ( bleh lah ek..resepi turun temurun nii hihii..)

    Wednesday, October 26, 2011

    APAM ICE CREAM SODA

    Assalamualaikum dan selamat pagi semua..dah bekpes kee..klu belum jom join yana..pagi ni yana bekpes dgn kuih apam yg dibikin seawal subuh lagi..tibe plak mood nak mengukus kuih datang..Resepi Apam Ice Cream Soda ni dah lama yana memerapnya dlm fail resepi..tunggu masa dan ketika je nak buat..

    Tak leh nak bebel panjang lebar pagi ni..biasalah ari cuti kan..berebut plak dgn En.H nak guna cik lappy ni..petang nanti baru yana BW yee..layanzz :=)

    APAM ICE CREAM SODA



    BAHAN-BAHAN:-

    3 biji telur
    200 gm tepung gandum
    250 gm gula ksator ( yana letak 190gm )
    1sudu teh ovalette
    150ml ice cream soda
    Pewarna-ikut suka
    Filling lemon secukupnya-bleh jgk ltk filling lain ( yana xltk filling )
    Mini paper cup



    CARA NAK BUAT:-

    1. Pukul telur dan gula serta ovelette hingga putih dan gebu
    2. Selepas itu masukkan tepung gandum dan pukul hingga pekat
    3. Masukkan ice cream soda dan gaul sebati
    4. Kemudian bahagikan adunan 2 bahagian. Masukkan pewarna dan kacau lagi
    5. Masukkan papercup ke dalam acuan dan paipkan adunan. Letak filling dan seterusnya tuan lagi adunan hingga penuh.
    6. Kukus hingga masak ( yana kukus 15 minit )

    Selamat Mencuba :=)

    Tuesday, October 25, 2011

    AYAM MASAK BAWANG PUTIH

    Assalamualaikum semua..terasa lama tak menjenguk dapur maya ku walaupun baru semalam bercuti..semalam hari yang amat membizikan..p sana p sini bayar segala hutang piutang sebelum berlakunya sebarang pemotongan..ngeee..Semalam juga dapur tak berasap..makan tapau jee..tak larat nak masak dh..sehari suntuk dalam keta..lepas round penang kita round kedah plak kejap..Kononnya nak p cosway laa..nak cari BM yg popular tuu..waaa..xde stok plak..ramai rupanya yg beli BM ni ek..igtkan yana jee yg nak hehee..

    Dah 2 minggu En.H asyik tanya je nak beli tak BM lepas yana tunjuk kat intenet..punya lah yana promot BM tu smpai dia paham..ooo..bini aku nak nii..hahaaa..xsangka pula dia bg green light nk beli benda idaman kalbu ku itu..skg tgh syok nak blaja meroti..males nk uli pkai tgn..ssh tul org ada anak kecik ni nak menguli tepung kan..uli kejap ada lah yg dtg kacau..alasannn semata-mata coz nk BM..hihiii

    Apa2 pun jom kita layan menu tengah hari yg simple banget nii tapi maveles..Pagi tadi ronda2 kat umah Kak Ayu and berkenan nak test Ayam Masak Bawang Putih ni..Resepi ni byk menggunakan bawang putih and yana suka bawang putih..kena sgtlah dgn resepinya..mkn dgn nasi panas..aduss extra dgn sambal belacan..perghh..terangkat hihii..

    Asal resepi ni dari Chef Chinese Muslim dan Master Chef Sabri Hassan dr rancangan Jom Rasa..Mintak izin ye Kak Ayu and Faradean..yana nak share kat sini plak..InsyaAllah lepas ni bleh bt lagii..Jom kita semak resepinya..

    AYAM MASAK BAWANG PUTIH
    Resepi: Chef Chinese Muslim dan Master Chef Sabri Hassan dari Rancangan Jom Rasa


    BAHAN-BAHAN:-

    250g daging ayam yang dipotong dadu..sederhana saiznya-(Ayu gunakan 500g dada ayam)
    7 ulas bawang putih- kupas kulitnya dan jangan dipotong-(Ayu ketuk aje)
    7 ulas bawang putih- dipotong nipis-nipis
    5 ulas bawang merah- dimayang
    2 biji cili merah-dipotong -(Ayu gunakan dalam 5-8  cili padi diketuk)
    2 sudu besar sos cili bawang putih-(Ayu gunakan Thai cili sauce)
    2 sudu besar sos cili
    2 sudu besar sos tomato
    sedikit serbuk kunyit
    garam dan gula secukup rasa
    minyak untuk menggoreng


    CARA NAK BUAT:-

    Lumur ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.(+sedikit halia kisar, Ayu tambah)-yana tmbh jgk
    Panaskan kuali dan 1/2 kuali minyak . Pastikan minyak betul-betul panas.
    Gorengkan ayam dengan 7 ulas bawang putih yang belum dipotong (iaitu yang sebiji-sebiji)
    Gorengkan hingga ayam agak garing dan aroma bawang putih harum. Hati-hati jangan sampai hangit pulak bawang putih tu. Bila sudah garing..angkat dan toskan.
    Kurangkan minyak...tinggalkan dalam 5 sudu besar minyak je.
    Panaskan kuali..tumis dulu bawang merah, bawang outih yang dipotong nipis dan cili merah. Tumis hingga terbit aroma. 
    Masukkan pula sos cili bawang putih, sos cili dan tomato ke dalam tumisan bawang. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan gula dan garam. Hidangkan..

    Selamat Mencuba :=)

    Sunday, October 23, 2011

    ASAM PEDAS KAK ANIM

    Assalamualaikum dan selamat petang semua..Hari ni mmg dh plan nak masak Asam Pedas kak Anim..dah beberapa hari tgk tayangan orang lain..kita pun nak merasa jgk kan..Ekceli yana takut nak masak asam pedas ni..bkn takut dgn asam pedas tapi takut termakan nasi dgn byknya hihii..mmg itu lah yg terrjadi tadi..Asam pedas+sambal belacan+ulam..hanya tu je lauknya tapi mkn xhingat dunia..ishh..ishh..

    Petang ni xde mkn petang yer..tuan umah dah kekeyangan..mkn nasi tengah hari tadi dh agak lewat..males nak msk dapur dah untuk sesi petang..tgu esk je lah dapur ku berasap lagi..Nak citer pasal Asam Pedas Kak Anim plak..Dah ramai yg mencuba..Kak Mas, Kak Sheila and semalam tgk kat umah Tun..Sory yer klu ada nama yg tercicir..xsempat nak mencari hihii..Mmg best asam pedas nii..lain dari yg lain coz semua bahan kita blend..wangi sgt masa duk tumis..Tq Kak Anim share resepi ni..mmg berbaloi..hehee..


    ASAM PEDAS KAK ANIM
    Resepi : Kak Anim


    BAHAN-BAHAN:-

    • 1 ekor ikan talapia hitam.kalau guna ikan tenggiri ambil 1/2 ekor/1/2 ikan jenahak/ikan merah - Mas guna ikan patin ( Yana guna ikan tenggiri )
    • 20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan - dikisar
    • 1 labu kecil bawang besar - dikisar
    • 3 ulas bawang putih - dikisar
    • sedikit halia - dikisar
    • sedikit kunyit hidup - dikisar
    • 1 kuntum bunga kantan - dikisar
    • 2 batang serai - dikisar
    • sedikit daun kesum - di kisar
    • air asam jawa secukupnya
    • 1 kiub ikan bilis
    • garam secukup rasa
    • beberapa batang bendi
    • tomato - dibelah 4
    • sedikit serbuk kunyit - Mas tukar ngan kunyit hidup
    • sedikit serbuk lada hitam
    Cara memasak :
    1. Ikan di bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
    2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
    3. Pastikan cili betul2 masak masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit.
    4. Masukkan ikan dan didihkan sebentar, kemudian masukan garam dan kiub ikan bilis.
    5. Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan  bendi ,tomato @ terung jika suka.
    6. Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biaekan seketika dan boleh tutup api dan sedia untuk di hidang.
    Selamat Mencuba :=)

    Saturday, October 22, 2011

    TAUHU POKET

    Assalamualaikum dan salam petang sabtu..ari ni sunyi jee alam maya..ke mana semua menghilang..yana nak bagi Tauhu Poket nii hihii..Biasalah kan bila tibe wiken..masing2 bizi dgn agenda bersama family..harus xlekat kat umah kan..Yana keluar jgk tadi..ronda2 kejap sambil menjala ikan sikit..ngeee...

    Petang ni sempat jgk meluangkan masa didapur memproses Tauhu Poket yang terskodeng kat umah Kak Sheila minggu lepas..kenyang betul mkn tauhu..nasib baik ari ni xmkn nasi lagi..Kenyang dgn tauhu jer..Jom je lah kita layan Tauhu Poket yg sudah kehabisan..lepas ni bleh bt lagi..Tq Kak Sheila share resepi ni and Tq jgk bt Kak Nor and tuan empunya resepi Che'Iza MyResepi ..klu Kak Sheila tak tayang minggu lepas may be tak tau pun resepi tauhu nii..


    TAUHU POKET 




    BAHAN-BAHAN:-
    • 5 kpg tauhu
    • 50 gm isi udang dicincang halus
    • 1/2 biji bawang besar didadu halus
    • 1 inci lobak merah diracik halus
    • 2 helai daun ketumbar dihiris halus
    • 2 sb telur (dlm 1/2 biji)
    • 1 sb tepung jagung
    • 1/2 sk pati ikan bilis
    • sedikit garam

    CARA NAK BUAT:-
    1. Tauhu dipotong 2. Kemudian korek tauhu buat poket (mcm buat tauhu sumbat). isi tauhu yg dikuarkan jgn buang.
    2. Hancurkan isi tauhu tadi dgn sudu. Campurkan semua bahan lain kedlm tauhu yg telah dihancurkan tadi. Gaul rata semua bahan.
    3. Sumbatkan bahan2 yg telah digaul td ke dlm tauhu. Siap mengisi tauhu, bolehlah digoreng. Goreng dgn minyak yg panas
    4. Boleh dijadikan lauk atau snek yg dihidang bersama dgn sos....

    Selamat Mencuba :=)