Sunday, December 16, 2012

UDANG KAM HEONG

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^_______________________^

Alhamdulillah masih berkesempatan nak update blog malam ni..puteri2 dah lena diulit mimpi.. ayahandanya pulak sibuk melayan bola..ini lah masanya untuk bonda merehatkan minda sambil cuci2 mata ke dapur kawan2 yang setiap hari berasap dengan menu2 yang best semuanya ^__^

Okess..tanpa perlu berbicara panjang lebar, kita cuci mata dulu dengan menu kami hari ini.. Udang Kam Heong yang sungguh sedap hingga menjilat pinggan huhuuu ^^..Ekceli dah banyak kali yana buat resepi ni selepas Kak Amie mewar2kan kesedapannya..Adusss..betul Kak Amie cayannggg..sedappp^^..Tapi kali ni yana masak xletak cili api dan lada hitam sebab Damia join sekali makan..walaupun xletak rasa pedas kari tetap ada..

Terima kasih Kak Amie share resepi yang sedap ni..yang paling penting senang nak masak..semua bahan memang selalu ada kat dapur..Yana mintak izin share kat sini pulak ekkss..jom kita semak resepinyaaa :-)




Resepi Asal : Ketam Kam Heong ( Buku masakan selera Chef Wan )
Sumber cuci mata : Kak Amie @ Amie's Little Kitchen

BAHAN-BAHAN:-

3 ekor ketam ~ yana gantikan dgn 15 ekor udang sederhana besar
5 ulas bawang putih cincang ~ yana gunakan 2 ulas
2 sudu besar udang kering ~ yana gunakan 1/2 sb, rendam dan tumbuk kasar
2 sudu besar serbuk kari ~ yana letak 1 sb
3 tangkai daun kari ~ yana letak1 tangkai
6 biji cili padi dihiris ~ yana x letak
2 sudu besar sos tiram ~ yana gunakan 1 sb
1 sudu teh lada hitam - kisar ~ yana x letak
garam & gula ~ jika perlu
Minyak

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam/udang selama 5 minit atau sehingga masak. ketepikan.
  2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
  3. Masukkan udang kering dan goreng sehingga udang masak.
  4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
  5. Tambah sos tiram dan lada hitam dan gaul sebati.
  6. Masukkan udang dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
  7. Angkat dan hidangkan.
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, December 12, 2012

KEK KARAMEL COKLAT MOIST KUKUS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

~1st n3 di bulan Disember ^__^..Alhamdulillah dapat juga jari jemari ku menari atas keyboard di malam yang sunyi ini ~ anak2 dh tido of cos la sunyi hehee..Kehidupan seharian yang semakin sibuk sejak bertambah ahli keluarga..takde masa langsung nak menjenguk dapur maya..Lepas n3 malam ni belum tahu lagi bila dapat kembali..Hmm..seminggu sekali nak post 1 n3 pun susah skg ni..

Apa2 pun kita layan dulu Kek Karamel Coklat Moist yang sudah hampir sebulan yana buat..Dah ramai kawan2 yang dah cuba buat kek ni..yana jer yg baru ada keberanian nak mencuba ^__^ mula2 nak buat kek ni takut juga sebab tengok punya lah panjang resepinya tapi bila dah buat sendiri takde lah rasa susah sangat..Alhamdulillah menjadi dengan sedapnya ^__^..Untuk resepi Karamel yana guna resepi Kak Anna dan kek coklat pulak macam biasa kek coklat kukus Munira Baharum yang selalu menjadi pilihan :-)

Hmm..Dah tak tau apa nak membebel..mata dah makin layu..bantal sudah memanggil..InsyaAllah panjang umur kita bersua lagii..rindu semua kawan2..Maaf banyak2 sebab yana xberkesempatan nak menyinggah ke rumah kawan2..InsyaAllah ada masa yana singgah yerrrr ^__^




KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Resepi : Kak Anna Qawina & Munira Baharum FB
Sumber cuci mata : Kak Izah @ IML

BAHAN KARAMEL:

STEP 1:
2 sudu besar gula pasir ditabur dalam loyang

STEP 2:
Buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas

STEP 3:
( Bahan B )

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur ( putih & kuning )

STEP 4:
Kacau perlahan semua bahan B dan tapis ke dalam loyang gula hangus tadi

STEP 5:
Bakar karamel secara steam bake pada suhu 180c selama 15 minit

BAHAN KEK CHOCOLATE MOIST

Bahan A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair 
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak

CARA PENYEDIAAN:

Satukan semua bahan dalam periuk, kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dengan api perlahan sambil dikacau hingga sebati. Padamkan api dan rehatkan sekejap.

Bahan B
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bahan diatas di ayak

Bahan C
4 biji telur- pukul dgn whisk atau blend

CARA PENYEDIAAN:
Satukan BAHAN B dan BAHAN C ke dalam BAHAN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk.
Tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi
Bakar secara steam bake pada suhu 180c selama sejam atau hingga masak..bergantung kpd oven masing2.
Dah masak, biar kek sejuk atau hingga kek merenggang baru diterbalikkan kek.
Sedia dihidangkan

* Note : Yana guna kaedah mengukus..kukus puding karamel 15 minit lepas tu tuangkan adunan kek coklat dan kukus selama 40 minit..siap ^__^


Selamat Mencuba :-)