Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^_______________________^
Alhamdulillah masih berkesempatan nak update blog malam ni..puteri2 dah lena diulit mimpi.. ayahandanya pulak sibuk melayan bola..ini lah masanya untuk bonda merehatkan minda sambil cuci2 mata ke dapur kawan2 yang setiap hari berasap dengan menu2 yang best semuanya ^__^
Okess..tanpa perlu berbicara panjang lebar, kita cuci mata dulu dengan menu kami hari ini.. Udang Kam Heong yang sungguh sedap hingga menjilat pinggan huhuuu ^^..Ekceli dah banyak kali yana buat resepi ni selepas Kak Amie mewar2kan kesedapannya..Adusss..betul Kak Amie cayannggg..sedappp^^..Tapi kali ni yana masak xletak cili api dan lada hitam sebab Damia join sekali makan..walaupun xletak rasa pedas kari tetap ada..
Terima kasih Kak Amie share resepi yang sedap ni..yang paling penting senang nak masak..semua bahan memang selalu ada kat dapur..Yana mintak izin share kat sini pulak ekkss..jom kita semak resepinyaaa :-)
Resepi Asal : Ketam Kam Heong ( Buku masakan selera Chef Wan )
Alhamdulillah masih berkesempatan nak update blog malam ni..puteri2 dah lena diulit mimpi.. ayahandanya pulak sibuk melayan bola..ini lah masanya untuk bonda merehatkan minda sambil cuci2 mata ke dapur kawan2 yang setiap hari berasap dengan menu2 yang best semuanya ^__^
Okess..tanpa perlu berbicara panjang lebar, kita cuci mata dulu dengan menu kami hari ini.. Udang Kam Heong yang sungguh sedap hingga menjilat pinggan huhuuu ^^..Ekceli dah banyak kali yana buat resepi ni selepas Kak Amie mewar2kan kesedapannya..Adusss..betul Kak Amie cayannggg..sedappp^^..Tapi kali ni yana masak xletak cili api dan lada hitam sebab Damia join sekali makan..walaupun xletak rasa pedas kari tetap ada..
Terima kasih Kak Amie share resepi yang sedap ni..yang paling penting senang nak masak..semua bahan memang selalu ada kat dapur..Yana mintak izin share kat sini pulak ekkss..jom kita semak resepinyaaa :-)
Resepi Asal : Ketam Kam Heong ( Buku masakan selera Chef Wan )
Sumber cuci mata : Kak Amie @ Amie's Little Kitchen
BAHAN-BAHAN:-
3 ekor ketam ~ yana gantikan dgn 15 ekor udang sederhana besar
5 ulas bawang putih cincang ~ yana gunakan 2 ulas
2 sudu besar udang kering ~ yana gunakan 1/2 sb, rendam dan tumbuk kasar
2 sudu besar serbuk kari ~ yana letak 1 sb
3 tangkai daun kari ~ yana letak1 tangkai
6 biji cili padi dihiris ~ yana x letak
2 sudu besar sos tiram ~ yana gunakan 1 sb
1 sudu teh lada hitam - kisar ~ yana x letak
garam & gula ~ jika perlu
Minyak
CARA PENYEDIAAN:-
BAHAN-BAHAN:-
3 ekor ketam ~ yana gantikan dgn 15 ekor udang sederhana besar
5 ulas bawang putih cincang ~ yana gunakan 2 ulas
2 sudu besar udang kering ~ yana gunakan 1/2 sb, rendam dan tumbuk kasar
2 sudu besar serbuk kari ~ yana letak 1 sb
3 tangkai daun kari ~ yana letak1 tangkai
6 biji cili padi dihiris ~ yana x letak
2 sudu besar sos tiram ~ yana gunakan 1 sb
1 sudu teh lada hitam - kisar ~ yana x letak
garam & gula ~ jika perlu
Minyak
CARA PENYEDIAAN:-
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam/udang selama 5 minit atau sehingga masak. ketepikan.
- Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan udang kering dan goreng sehingga udang masak.
- Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
- Tambah sos tiram dan lada hitam dan gaul sebati.
- Masukkan udang dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
- Angkat dan hidangkan.
Selamat Mencuba :-)