Assalamualaikum dan slamat petang..jap g dh nak msk magrib..mst ramai yg nak berbuka kan..ekceli, Yana baru je sudah masak..Alhamdulillah my baby dh makin sihat..badan dia pun dh mula berpeluh and tengah ari tadi dia start aktiviti yg dh lama dia xbuat..panjat sana panjat sini..Epy je ibu tgk dia dh gelak sambil duk ckp dgn 2 ekor kawannya tuu..rabbit and patrick..dah 4 ari dia bt xtau je kat kwn2 dia tuu..
Tengah ari tadi duk fikir nak masak apa ek..asyik goreng nasi je utk en.hubby..mst boring..My baby tido je tadi trus yana masak dapur and duk ketang ketung tibe2 jadi ikan percik hahahaa..dah lama x mkn percik..blk klate ari tu pun xsmpt nak mintak my mama msk..ari ni kita msk sndiri je lah..yana suka percik putih..xde pewarna tambahan hehee..jom kita layann..jap je masak nii..bakar je lam oven..layannn:-)
BAHAN-BAHAN:-
2 ekor ikan kembung
4 ulas bawang merah ( tumbuk kisar )
2 ulas bawang putih ( tumbuk/kisar )
1 inci halia ( tumbuk/kisar )
1 batang serai ( tumbuk/kisar )
1 keping asam keping
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan santan cair
1 batang serai ( diketuk)
Garam
Gula
Serbuk perasa
CARA NAK BUAT:-
- Lumur ikan dengan sedikit bahan tumbuk/kisar dan perap kejap. yana perap 1/2 jam je. Kemudian bakar.
- Dalam kuali @ periuk masukkan semua bahan kecuali tepung jagung dan bahan2 perasa dan kacau sentiasa hingga mendidih.
- Perasakan dengan bahan perasa dan masukkan tepung jagung yg dicampur dgn sedikit air. Kacau 5 minit hingga pekat. Tutup api dan siram sedikit kuah percik ke atas ikan yg sedang dibakar tadi. Ulang 2 @ 3 kali hingga ikan masak. Slamat Mencuba ;-)