Thursday, July 30, 2015

RED PEARL COOKIES

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Biskut raya terakhir tahun ni..Red Pearl Cookies..sangatlah malas nak buat banyak jenis..cukup je 4 jenis..yang lain kita tunjuk2 je yang mana bekenan di hati ^__^ ~~peace~~


RED PEARL COOKIES
Resepi : Jaja FnR
Sumber cuci mata : Zack Zachoes Kak Ita Masam Manis

BAHAN-BAHAN:-

150 gm butter
150 gm tepung gandum
75 gm gula halus @ gula kastor
60 gm cornflakes
50 gm coklat chips
25 gm almond nibs
1 sudu kecil esen vanilla
ceri merah ~ dihiris halus dan memanjang

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Mula2 kita satukan butter dan gula. Dengan menggunakan senduk kayu sahaja gaul hingga gula dan butter sebati dan sekata. Tak payah pukul sampai kembang ya cukup sekadar ia sebati, sebab jika terlebih pukul biskut kita akan kembang dan leper selepas di bakar nanti
  2. Masukkan tepung dan gaul rata
  3. Masukkan cornflakes, badam, cip coklat dan esen vanila. Kemudian gaul rata
  4. sudukan atas dulang pembakar
  5. buah ceri pula potong memanjang atau dadu. Letakkan hirisan ceri atas adunan tadi
  6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan 15 minit terlebih dahulu dengan suhu 170c
  7. bakar biskut selama 20 - 25 minit bergantung pada kepanasan oven masing2
  8. Angkat dan sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara
Selamat Mencuba :-)

BISKUT SEMPERIT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Biskut ketiga syawal tahun ini..Biskut Dahlia..kegemaran anak-anakku..biskut upin ipin katanya hehee..Setiap tahun meme wajib kena buat..yana selalu buat guna resepi Noorsha ni..kena dengan anak tekak kami sefamily ^_^


BISKUT DAHLIA
Resepi : Norazie@Mesra.net & Noorsha

BAHAN-BAHANNYA :-)

300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan)

160 g gula aising (mat guna 140 g - Noorsha guna 120 gm)
2 kuning telur
4 sudu makan susu pekat manis (Noorsha tambah)
1 camca teh esen vanilla 
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard (Noorsha guna 200gm)*

(*bahan bertanda *  diayak)

Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.(Noorsha pukul bersama mentega, gula icing, telur kuning dan susu pekat dengan menggunakan spatula sahaja asal bercampur semua..tak perlu pukul lama sebab nanti kukis jadi kembang)
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan. (Untuk step ini, noosha masukkan tepung kastad dan tepung jagung terlebih dahulu.. kacau rata dengan spatula. kemudian baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut dan mudah dibentuk)
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. (Noorsha guna suhu 130 C dan bakar selama 20 minit... suhu ni bergntung pada jenis oven masing² ya..jadi kenali  oven anda... hehe) ~ yana guna suhu 150c bakar 25 minit
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
Selamat Mencuba :-)

BISKUT SEMPERIT SUSU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Layan biskut Semperit Susu pulak ekk..1st time menerai biskut ni..tahun lepas memang femes.. Sedap jugak..Tq tuan empunya resepi..


BISKUT SEMPERIT SUSU
Resepi : Farah Salleh (FB) & Zack
Sumber cuci mata : Kak Mas & Kak AnnaQawina

BAHAN-BAHAN:-

125gm susu pekat manis ~ resepi asal guna 250gm (  1/2 tin yang beratnya 505gm )
125gm butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak ~ resepi asal 250gm
230gm tepung jagung Brown and Poison (cap butterfly) ~ resepi asal 600gm ~ zack guna 230gm, just nice nak picit dalam acuan

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu ( ku guna whisk telur je )
  2. Tip: Untuk biskut tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akana menyebabkan biskut turut mengembang
  3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil digaul sebati. My experience, 230gm just nice untuk picit ke dalam acuan. resepi asal guna 300gm tapi pada saya terlalu keras kalau guna sema. Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung
  4. Picitkan atas dulang yang telah dialas baking paper. Tekankan ceri merah atau kismis diatasnya. ( Kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar )
  5. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170c untuk 12 - 15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak keperangan
Selamat Mencuba ;-)

CORNFLAKES MADU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Hari ni dah 14 Syawal baru dapat hupdate belog..Rasanya masih belum terlambat puan tanah nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin buat semua pengunjung DCK..Walaupun jaram2 dapat hupdate blog tapi ada jua insan yang sudi singgah menjenguk blog yang dah bersawang nih hehee..many2 tq dear~~

Okeess pagi ni kita layan dulu biskut raya tahun ni..biskut pertama cornflakes Madu..biskut wajib setiap tahun..buat lah banyak mana pun conpem habiss ^__^


CORNFLAKES  MADU
Sumber cuci mata : Kak Mas Duniaku


1 kotak besar cornflakes (Nestle) 
6 sudu besar butter 
6 sudu besar gula pasir 
2 sudu besar madu 
kekacang tu optional 

Kaedah sama jer cam di atas. Kalau nak tabur dgn choc rice boleh, choc sprinkle boleh.. terpulang la pd citarasa masing2 ya.. 


tips: 
kalau cornflakes madu ni kurang melekat antara satu sama lain selepas dibakar, cuba lebihkan sedikit masa utk membakar tu tp jgn sampai hangus.. boleh gak direndahkan sket suhu oven supaya kukis kita tak hangus..

Sunday, July 12, 2015

AGAR-AGAR LAPIS BISKUT MARIE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Agar-agar Lapis Biskut Marie..dessert iftar kami yang ke berapa ntah..dah lupa hehee..Ekceli minggu lepas yana sekeluarga dapat jemputan untuk berbuka..So, meme dapur tak berasap lah..hari2 berbuffet..Sahur pun tak masak..masing2 makan roti makan biskut ^__^



Agar-agar lapis ni yana buat setengah adunan je..Cukuplah untuk kami yang tak makan banyak nih ^__^..Terima kasih pada tuan empunya resepi..kalau nak tengok cara buat lapisan cantik boleh tengok SINI ye..~~Agar-agar yana ni terlebih biskut marie..sengaja letak lebih sebab nak habiskan stok..sedap je makan bila gigit biskut marie tu..Jom semak resepinya ^__^


AGAR-AGAR LAPIS BISKUT MARIE
Resepi:- DapurCik Wan
Sumber cuci mata : Fizalgk.blogspot.com

BAHAN-BAHAN:-

10gm agar-agar serbuk
1000ml air
200ml santan ~ yana guna santan kotak
250gm gula ~ yana letak 240gm
1 biji telur
100gm biskut marie
1 sk pewarna kuning

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Masak serbuk agar-agar bersama air, gula dan pewarna kuning
  2. Susun lapisan biskut marie di dasar loyang
  3. Bila agar-agar dan gula dan menggelegak/masak, kecilkan api dan ambil lebih kurang 1/4 cawan dan curahkan perlahan2 ke atas lapisan biskut marie
  4. Ambil lagi 1/4 cawan adunan agar2 tadi dan ketepikan
  5. Masukkan santan yang telah dicampurkan dengan telur ke dalam periuk adunan agar2 tadi dan kacau sehingga masak
  6. Tuangkan adunan agar-agar bersantan ke dalam loyang
  7. Susun biskut dilapisan atas.
  8. Akhir sekali, ambil 1/4 cawan agar agar tadi dan tuangkan dengan perlahan sebagai lapisan teratas
* untuk dapatkan layer yang cantik, kena pastikan layer by layer tu betul2 sejuk..masa CW buat ni tak sempat tunggu nak kejar masa..

Selamat Mencuba :-)