Assalamualaikum..bersua lagi kita petang nii..n3 ringkas je nak share menu lunch tadi..MySore Chicken..sedap ayam ni coz ada rasa pelbagai jenis rempah..Nak buat pun kejap jee..Resepi ni yana terskodeng kat umah Tun..dah ramai yg mencubanya..mmg sedap..Jom kita layan jee resepi Mysore Chicken..layan :=)
MYSORE CHICKEN
11/2kg ayam-dibuang kulit dan potong kecil
2 bawang besar dipotong 2 dan hiris nipis
2 batang cili hijau-dipotong panjang
1 batang cili merah-dipotong panjang
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil halia kisar
garam dan serbuk perasa secukupnya
2 cawan air
8 sudu besar minyak
daun ketumbar
CARA NAK BUAT:-
Campurkan ayam dengan bahan2 (melainkan minyak dan 1 cawan air) di dalam mangkuk besar. Panaskan minyak dan masukkan ayam dan goreng hingga naik bau. Masukkan 1 cawan air lagi tadi, tutup dan biarkan mendidih dengan menggunakan api perlahan hingga ayam kering dan betukar warna brown, kacau sekejap2 supaya tak hangus. Hiaskan dengan daun ketumbar
Sources:-From Zarina Easy Cooking
Selamat Mencuba :=)