Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Menu lunch kami semalam..Ikan Siakap Kukus Asam Boi..Dah lama tak makan ikan siakap..Pagi semalam pergi pasar and terus terkam siakap segar ni haa..Kalau yang segar macam ni memang sedap sangat kalau masak stim @ kukus gini..Okess moh layan je lah ekk~~~~
BAHAN-BAHAN:-
Ikan yang sesuai utk kukus ( siakap, kerapu etc )
1/2 biji bawang besar ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ ketuk
1 - 2 batang serai ~ hiris
1 inci halia ~ hiris memanjang halus
5 biji asam boi putih @ lebih
1/4 batang carrot ~ hiris memanjang halus
Tomato cherry @ biasa ~ belah 4
Daun ketumbar
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram ~ optional
Hirisan limau atau jusnya
Cili padi dan cili merah ~ ikut kepedasan masing2 ~ hiris@ketuk
Garam ~ jika perlu ~ tak letak sbb sos ikan dah masin
Tepung jagung + air sedikit ( jika ingin kuah pekat ) ~ hana & yana tak letak
CARA PENYEDIAAN:-
- Rendam asam boi dgn panas ) air paras asam boi, jgn byk sgt ) sehingga kembang. Kemudian kikiskan sedikit
- Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih. Letak ke dalam pinggan @ mangkuk tahan panas yang sesuai
- Susun @ tabur bahan2 lain ke atas ikan. Satukan dalam mangkuk kecik sos ikan, kicap cair, sos tiram, garam jika perlu. Kemudian curahkan ke atas ikan.
- Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali
- Kukus ikan selama 15 minit atau hingga masak
- Angkat dan hidangkan menabur daun ketumbar lagi sekali
Selamat Mencuba :-)