Assalamualaikum dan selamat sejahtera..Tengah hari yang sudah hampir kepetangan ni yana nak tayang menu dinner beberapa hari lepas..waaahhh lamanyaaa baru nak tayang ^^..Grilled Chicken Chop ni terhasil lepas tergoda kat umah Kak Q ari tu..xpernah terfikitr nak buat chicken chop sendiri..baru 1st time mencuba and en.hubby ckp sedappp..lepas ni buat lg yerr ^^..Yana ikut semua cara dan tambahan yang Kak Q buat..
Xde lah susah sangat nak buat chicken chop sndiri..klu x asyik mkn kat kedai jer..lepas ni nak cuba buat yg goreng rangup plak..mesti lagi ummppphh^^..pe2pun layan dulu Chicken chop yang nii..yana makan bersama coslow dan jugak kentang goreng..timun, salad dan tomato dah kehabisan stok..maklum lah masa buat tu dah hujung minggu..biasanya banyak stok barang dapur dah abis..tgu wiken baru p borong plak^^..tq pada tuan empunya resepi Kak Wana dan juga Kak Q yang berjaya goda yana untuk mencuba buat chicken chop sendiri..lepas ni goda lagi ekkkss hihii ^^
GRILLED CHICKEN CHOP
BAHAN-BAHAN:-
1 ekor ayam ( di belah 4 dan 'debone'kan ayam - dapat 4 keping )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia ditumbuk dan perah jusnya ke dalam ayam )
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock )
Q tambah 1 sudu besar madu
Q tambah seulas bawang putih dicincang halus
CARA NAK BUAT:-
- Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam peti sejuk selama beberapa jam. Seelok2nya semalaman. Yana perap dalam 5 jam.
- Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas non stick pan. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je lebih mudah!
* Q bakar guna non stick pan..lepas tu letak minyak skit dan bakar dgn api perlahan hingga masak..minyak gorengan ayam jgn dibuang..simpan utk letak dalam sos perang.
SOS PERANG ( BROWN SAUSE ) @ SOS LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:-
1 labu bawang besar ( potong dadu )
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut mcm2 ada dlm tepung )
1 liter air ( lebih kurang dlm 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap ( utk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos cili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus )
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu
sedikit garam
Q tambah sedikit madu
Q tambah serbuk lada hitam
Q tambah 2 sudu besar minyak lebihan gorengan ayam
Q tambah bawang putih dicincang
CARA NAK BUAT :-
- Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bbawang besar dan bawang putih hingga layu.
- Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
- Masukkan semua bahan lain termasuk sos2. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan. Bila sos dah masak Q letak 2 sudu besar minyak gorengan ayam dlm sos. Kacau sebati dan tutup api.
* Jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masuk tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan2 lain boleh juga. Tapi saya lebih suka begini je sebab lebih senang.
**Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong2 jika anda mahu. Hidang chicken chop anda dgn kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!
Selamat Mencuba :-)