Thursday, March 28, 2013

LASAGNA

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^_____^

Malam ni kita jamu mata dengan Lasagna feveret yana dan juga damia..ayahnya sory..xlayan makanan yang kaya dengan cheese nih ^^

Yana sebenarnya baru belajar buat lasagna sendiri..sebelum ni rasa mcm leceh je nak buat tapi bila dah buat sekali..rasa nak buat lagii dan lagiii dan lagii..makan xleh berenti hihiii..Kali nih buat jadi kering sikit kat atas..macam mana ntah boleh tak perasan suhu jadi 200c..hmm..tapi xkesah..tetap sedappp..Yana jugak suka letak bayam hijau kalau buat lasagna..suka pulak tengok damia makan bayam dalam lasagna..kalau masak bayam je jangan harap dia nak telan hehee..

Okess..kita semak je resepinya..1st time buat dulu yana ikut 100% resepinya tapi skg nih main campak je apa yang ada hihii..pe2pun tq pada tuan empunya resepi nihadriz@myresepi dan jugak kak ita.. yana copy terus dari dapur akak ^^






LASAGNA
Sumber cuci mata : Kak Ita @ masam manis

KUAH DAGING

300 g daging cincang ~ lagi sedap kalau guna daging burger sbb berperisa
1 botol prego ~ botol kecil
2 ~ 3 batang celery ~ yana xletak xde stok
cendawan butang ~ dihiris
2 biji tomato ~ didadu
1 biji lobak merah ~ didadu
1-2 sudu besar cili boh ~ jika suka pedas
2-3 ulas bawang merah ~ cincang halus
2-3 ulas bawang putih ~ cincang halus
1/2 biji bawang besar holand ~ dadu ~ yana tambah
Sedikit lada sulah
garam dan gula secukup rasa
3 cawan air
1/2 capsicum merah ~ dihiris
1/2 biji capsicum hijau ~ dihiris
1 kiub daging ~ ita tambah ~ yana xletak
sedikit lada hitam ~ ita tambah ~ yana tambah jgk
sedikit oregano kering ~ yana tambah
2 batang sosej ~ yana tambah

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak kemudian masukkan daging cincang. Ita tambah kiub daging. ~ yana tambah sosej
  3. Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu sehingga daging sedikit masak.Tambah garam ( lebihkan air pun xpe sbb tujuannya utk lembutkan kulit lasagna kemudian )
  4. Masukkan prego dan sedikit gula jika perlu.
  5. Masukkan sayur-sayuran tadi, mulakan dari sayur yang agak keras dahulu. Last masukkan oregano kering ( yana tambah ) kacau dan tunggu sehingga mendidih, padamkan api.
  6. Setelah kuah daging siap ketepikan. kita sediakan cheese sauce
CHEESE SAUCE

2 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
115 g cheedar cheese ~ mozarella pun boleh tp cheedar/cream cheese senang cair utk buat cheese sauce tu. Mozarella sesuai untuk tabur kemudian.
1-2 cawan susu segar
sedikit garam

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Cairkan mentega. Kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
  2. Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul barulah dipanaskan semula
  3. Masukkan cheese, kacau setiap masa masukkan garam sedikit. Kemudian padamkan api.
BAHAN HIASAN

1 kotak instant lasagna ~ bergantung pada besarbekas caserol
Hirisan cheedar cheese ~ utk tabur atas
Serbuk parmesan cheese ~ ita tambah jika suka ~ yana xletak
sedikit lada hitam ditumbuk kasar ~ ita tambah jika suka ~ yana xletak
1 pokok daun bawang ~ dihiris utk tabur atas
Daun bayam hijau secukupnya ~ yana tambah

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan oven pada suhu 180c. Sediakan bekas caserol atau bekas aluminium. Oles bekas dgn butter.
  2. Lasagna tak perlu di masak ye! Atur kepingan didasar bekas caserol hingga menutupi dasar bekas.
  3. Tuangkan sedikit kuah daging tadi ~ tujuan kuah daging berair supaya lasagna tidak perlu dimasak terlebih dahulu.
  4. Tuangkan sedikit cheese sause tadi. Tabur daun bawang. Yana xletak daun bawang tapi ganti dengan bayam hijau.
  5. Ulang langkah ini disetiap lapisan sehingga habis memenuhi bekas.
  6. Bahagian atas atau lapisan yang terakhir adalah kulit lasagna.
  7. Tuangkan baki cheese sauce.
  8. Pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian besar adunan lapisan tadi.
  9. Tabur hirisan cheddar cheese dan parmesan cheese.
  10. Akhir sekali tabur lada hitam jika suka.
  11. Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 40 minit atau sehingga masak. Untuk memastikan lasagna telah masak, kulit lasagna kelihatan lembut apabila dicucuk dengan lidi.
  12. Keluarkan lasagna yang telah siap dibakar. Biarkan sejuk selama 20 minit sebelum dipotong.
  13. hidangkan bersama taburan daun bawang jika suka.

Tips tambahan dari tuan empunya resepi

Bila ramai tanya kenapa bila potong lasagna tu tak cantik, jangan bimbang. Memang lasagna ni lembik lepas tu meleleh2 sebab cheese cair time tengah panas2 tu. Kalau nak potong cantik,tunggu tepung sejuk sikit baru potong atau masa masak cheese tu lebihkan tepung untuk likatkan kuah. bila masak xde lah lembik sangat.

Untuk sos prego tu, guna je yang mana2 asalkan base dia tomato, Pastikan halal ye. Asalnya saya guna tomato puree dan bolognaise herbs tapi tujuan asal masakan ni untuk nak cepat dan memudahkan. saya cadangkan sos prego. Janji sodapp

Bagi yang masih ragu2 nak pakai instant lasagna tu, belek resepi kat belakang kotak. Memang tak payah rebus. Yang penting kuah daging dan cheese sauce tu mampu melembutkan kepingan lasagna. Kalau lapisan paling atas tu masak lembut tapi menggeleding, maknanya kena letak lebih kuah daging dan cheese sauce. Curah biar sampai tak nampak langsung kepingan lasagna tu ye !

Selamat Mencuba :-)

Wednesday, March 27, 2013

KETAM KAM HEONG

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^_________________^

Menu simple kami malam ini Ketam Kam Heong..Pagi tadi keluar p pasar beli ikan..tak sangka pulak beli ikan dapat free 3 ekor ketam yang segar bugar lagi..Alhamdulillah..semoga makin murah rezeki pakcik jual ikan sekeluarga~ Dapat je ketam terus dalam kepala fikir nak masak kam heong.. resepi yang paling senang..semua bahan dah tersedia ada di dapur^^

Sebelum ni yana dah pernah buat Udang Kam Heong menggunakan resepi yang sama jugak..boleh tgk SINI yer ^^..Tq sekali lagi Kak Amie sudi share resepi dari Chef Wan nih..memang sedap sangat ^^..Yana dah cuba cari bukunya tapi belum ketemu lagi hehee..pe2pun moh kita cuci mata je la ekkksss..semua dah habis kami ratah ^__^



KETAM KAM HEONG
Resepi Asal : Buku Masakan Selera Chef Wan
Sumber cuci mata : Kak Amie

BAHAN-BAHAN:-

3 ekor ketam 
5 ulas bawang putih cincang ~ 
2 sudu besar udang kering ~ yana gunakan 1/2 sb, rendam dan tumbuk kasar
2 sudu besar serbuk kari ~ 
3 tangkai daun kari ~ yana letak 2 tangkai
6 biji cili padi dihiris ~ yana letak 2 biji jew 
2 sudu besar sos tiram 
1 sudu teh lada hitam - kisar ~ yana letak 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & gula ~ jika perlu
Minyak

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam/udang selama 5 minit atau sehingga masak. ketepikan.
  2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
  3. Masukkan udang kering dan goreng sehingga udang masak.
  4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
  5. Tambah sos tiram dan lada hitam dan gaul sebati.
  6. Masukkan udang dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
  7. Angkat dan hidangkan.

Selamat Mencuba :-)

APAM TAPAI PULUT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua ^__^

Kuih Apam Tapai Pulut nih yana buat 3 hari lepas untuk minum petang..So, memang dah kehabisan yer jangan cuba diminta lagi ^_^..Walaupun kuih apam nih tak nak mekar berjambak2 seperti tuan empunya resepi Kak Rusnah namun ia tetap habis dimakan..kejadiannya jugak agak padat tidak seperti apam nasi tapi lembut dan sedap gitew..

Tq pada Kak Rusnah dan Kak Jun share resepi kuih apam ni..Yana buat 1/2 adunan jew..cukup lah untuk family kecik kami yang tak makan banyak nih huhuu~~~


APAM TAPAI PULUT
Resepi : Kak Rusnah
Sumber cuci mata : Kak Jun @ Yummylicious

BAHAN-BAHAN:-

1 cawan tapai pulut*
2 1/2cawan air*
3/4 cawan gula* ~ yana guna gula kastor 
1/2 cawan nasi
200 gm tepung beras
50 gm tepung gandum
1/2 sdt yis
1/2 sdt double action baking powder

CARA PENYEDIAAN :-


  1. Blend bahan bertanda * dan tapis. Gunakan air tapisan untuk mengisar nasi sampai halus.
  2. Campurkan tepung beras, tepung gandum dan yis bersama nasi yang dikisar tadi. Perapkan selama 3 - 4 jam
  3. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Adunan yang diperap tadi dicampurkan dengan double action baking powder dan biar selama 10 minit. Tuang adunan ke dalam acuan kukus selama 15 - 20 minit. 
  4. Sejukkan dan hidangkan bersama kelapa parut yang dicampur sedikit garam.
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, March 20, 2013

NASI BUKHARI AYAM

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Hari ni merajinkan diri sikit masak nasi berempah yang simple dan senang je nak buat..Nasi Bukhari Ayam resepi dari Kak Hanieliza..Dah lama resepi nasi ni masuk dlm list lepas Tun tayang tahun lepas..Bila dah lama perap dlm folder akhirnya terlupa..Bila dah ingat terus je buat ~banyak lagi resepi nasi sdg menunggu giliran utk dicuba ^_^ 

Nasi Bukhari Ayam nih yana makan bersama sambal tauhu dan juga acar mentah..buat simple2 jer yang penting sodap dimakan oleh keluarga tersayang ~~


NASI BUKHARI AYAM
Sumber cuci mata : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ potong 8 dan bersihkan
1 kg beras basmathi ~ basuh dan toskan
3 sb rempah kurma + 1 sb sos tomato - bancuhkan
2 biji buah tomato ~ belah 4
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokokdaun ketumbar~ potong pendek
4 sb minyak sapi
garam
gula

BAHAN TUMIS

10 ulas bawang merah ~ tumbuk
4 ulas bawang putih ~ tumbuk
3 cm halia ~ tumbuk
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

CARA PENYEDIAAN :-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan rempahyang dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
  3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan nasi dan daun ketumbar. Biarkan mendidih dan kering seperti nasi biasa.
  6. Bila sudah masak, gempurkan dan hidangkan bersama bawang goreng dan gulai dalca serta acar timun mentah.

Selamat Mencuba :-)


Monday, March 18, 2013

KUIH TALAM KURMA

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Sekejap jer masa berlalu..dah seminggu tak menjenguk blog kesayangan ^__^..Minggu lepas yana ke Perlis untuk menghadiri majlis konvokesyen adik di Politeknik Arau..3 hari 2 malam jugak kat sana.. balik je ke Manjung terus diserang selsema..Alhamdulillah..hari ni baru rasa bertenaga sikit^^bila dah bertenaga mula lah nak membizikan diri dengan aktiviti kat dapur ~ dah seminggu dapur tak berasap..en.husband bagi mc *_* hohoooo~~

Malam ni kita layan Kuih Talam Kurma dulu..Yana buat 2 minggu lepas lagi tapi sedikit kecewa.. kejadiannya x seperti yang di impikan~tak cantik..banyak pulak kedutan di permukaannya walaupun dah tutup dgn aluminium foil ^^pe2pun kuih nih dah habis licin..sedap sangat..yana mkn sorang jew sebab en.husban xmakan kuih yang lembik2 cani..Mula2 tu ingat nak share dgn jiran tapi kejadiannya pula xcantik..malu nak bagi hihii..

Tq Kak Q share resepi kuih talam nih..Dah lama yana simpan resepinya..baru berkesempatan nak cuba..InsyaAllah lepas ni cuba buat lagi bagi cantik licin gitew hihiii~~


TALAM KURMA
Resepi : Kak Quinnie

BAHAN-BAHAN:-

Adunan Bawah

1 cawan kurma dibelah panjang2 - kalau nak kurang pun boleh
1 1/3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula pasir
3/4 cawan gula merah
2 1/2 cawan santan
1 biji telur

Adunan Atas

2 1/3 cawan santan pekat
3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil gara,

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Panaskan kukusan. Kemudian masukkan semua bahan adunan bawah di dalam blender dan blend bahan2 hingga gula hancur kecuali kurma jangan blend yer..Kemudian tapiskan adunan ke dalam mangkuk..selepas tu gaul2kan kurma dengan sedikit tepung gandum..letak sikit je dan biar rata.. kemudian masukkan kurma ke dalam adunan tepung dan gaul rata
  2. Masukkan adunan bercampur kurma tadi ke dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak bila air kukusan dah didih..masukkan loyang ke dalam pengukus dan kukus 25 minit..guna api kuat.. sebelum tu tutup loyang dengan aluminium foil utk elakkan adunan tadi terkena air kukusan..pastikan bahagian bawah dah keras baru letak adunan atas..kalau 25 minit  tak keras lagi sambung kukus lagi hingga ia keras.
  3. Campurkan adunan atas ke dalam mangkuk..gaul rata dan tapiskan..bila adunan bawah sudah keras..taburkan adunan dengan tepung gandum atas adunan bawah tadi ataupun boleh jugak lorekkan skit dengan pisau..kalau takpun tekan2 dgn garfu..saya tekan2 dgn garfu jer..tujuanya supaya adunan atas dan bawah melekat antara satu sama lain bila dipotong nanti..lepas tu masukkan adunan atas..kukus lagi selama 25 - 30 minit..jgn lupa tutup balik loyang dgn aluminium foil..bila masak angkat loyang dan buka aluminium foil dan biar kuih sejuk baru dipotong.
Selamat Mencuba :-)

Sunday, March 10, 2013

Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Finally..Tun Telani buat GA ^^..Tahniah Tun~ ekceli dari tahun lepas lagi K.yana tunggu GA dari Tun..Tengok pulak tawaran hadiah lagi tak sabar nak menjoinkan diri ^^..bertambah lagi koleksi..kalau dapat hohohoo*_*..Malam ni sepantas kilat nak mengarang sebelum gegirls terjaga dari lena..Sory Tun, tak leh nak mengarang panjang2..ada jew yang mengganggu hihiii..


Jom kita meriahkan GA Tun..klik SINI ekksss

Syarat-syarat penyertaan :-
  1. Terbuka kepada semua follower lama dan baru.
  2. Buat n3 bertajuk - Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food
  3. Copy paste gambar di atas dan linkkan ke blog Tun.
  4. Tuliskan apa makanan kegemaran anda ^^ kalau ada gambar letak gambar, kalau ada resepi boleh tulis resepi tp tak wajib. Cerita la sket kesedapan makanan tu. hihiii.
  5. Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen..**** Tun menghadapi masalah utk komen di EMBEDDED komen ye, cuma dpt komen dipop-up window, harap maklum.
  6. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Mac 2013.
~ Okess, utk pengetahuan Tun..favourite food K.yana mmg banyak tapi yang betul2 favourite ~ LONTONG~ Favourite food sejak dahulu sehingga kini..kalau makan hari2 pun takpe ^_^..


Masa zaman anak dara dulu kalau nak makan lontong bagi tau je mama..sepantas kilat mama K.yana akan sediakan tapi skg nih semua kena buat sendiri huhuu ^_^..Lontong versi K.yana biasanya akan dipenuhi oleh fucuk dan tempe sebab teramat lah gemor pada kedua2nya..okess dah..Tak leh cakap banyak pasal feveret food nih..dah telan air liur~ esok cari bahan kita buat lontong ^__^

INI RESEPINYA :-


KUAH LODEH

BAHAN-BAHAN:-

3/4 batang carrot ( potong jejari )
1/4 bahagian kubis ( hiris )
2 keping fucuk ( kerat kecil dan rendam hingga lembut )
2 keping tempe ( potong dadu )
2 keping tauhu ( potong dadu )
1 cekak soon ( potong pendek )
1 kiub ikan bilis maggi
2 batang serai ( dititik )
1/2 inci lengkuas ( dititik)
1 biji bawang besar ( hiris halus)
2 biji bawang putih ( hiris halus )
1/4 camca serbuk kunyit
Garam
Gula
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair

CARA NAK BUAT:-
  1. Tuang santan cair kedalam periuk dan masak bersama carrot, serai, lengkuas, bawang besar, bawang putih dan tempe. 
  2. Masukkan juga serbuk dan kacau rata hingga sedikit mendidih. Kemudian masukkan fucuk, kiub ikan bilis dan kobis. Tambah air jika kuah kurang. 
  3. Masukkan suun dan santan pekat. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Biarkan mendidih dan boleh tutup api.
* potong nasi impit dan cedok kuah lodeh dengan isi2nya skali. Tambah hidangan lontong bersama telur rebus dan juga sambal  tumis. 


Selamat Mencuba :-)

Friday, March 8, 2013

ROTI CANAI PEDAS

Assalamualaikum dan salam pagi Jumaat penghulu segala hari ^_^

~Roti Canai Pedas~ Bekpes beberapa hari yang sudah..Pagi ni tak leh nak bebel banyak2..bnyk tugasan sedang menanti huhuuu..Update ni pun sebab ada teman FB nak tengok resepinya..lepas ni boleh lah buat yer wahai temanku..senang banget ^_^..Sebelum nih dah ada yana tayang tapi nak tayang jugak sekali lagi atas desakan teman rapat ku itew..Sekali lagi tima kasih pada Mamafahmi dan Kak Ummi atas perkongsian resepi yang sedap sangat nih..Jom layannnnzzzz ^_^




ROTI CANAI PEDAS
Resepi : MamaFahmi
Sumber cuci mata : Kak Ummi @ Home Sweet Home

BAHAN-BAHAN:-

5 keping roti canai - goreng dan dikoyak/disiat-siat kecil sikit
5 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
3 sudu besar cili kisar ( ikut tahap kepedasan yang disukai )
Sedikit air asam jawa
Sedikit gula
Garam secukup rasa
2 biji telur (* ummi letak 3 biji )
sedikit minyak untuk tumis

CARA NAK BUAT:-
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan cili kisar, tumis hingga wangi.
  2. Masukkan pula bawang merah dan bawang putih yg ditumbuk tadi. Kacau rata hingga cili masak.
  3. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Masukkan telur dan kacau seminit dua.
  4. Masukkan roti canai tadi dan kacau rata hingga bahan bersalut pada roti canai.
  5. Tutup api dan hidangkan..sedap sangat ^__^
Selamat Mencuba :-)