Assalamualaikum..Dah tengah malam baru tuan umah dapat bersiaran..seharian xdpt pgg cil lappy..ada jer keje nak buat..layan kerenah Damia lagi yg semakin lasak mcm bdk laki jer hiihiii..moh lah kita cuci mata kejap dgn menu petang tadi..Apam Durian..waahhh jgn ada yg jemu sudahhh..yana asyik tayang menu doyan jer..nak buat mcm mana..stok doyan kat umah byk lg..rezeki doyan masih berterusan..Alhamdulillah..
Kali ni try bt Apam Durian resepi Kak Fida MyResepi..alamakkk termanis lah pulak walaupun dah kurangkan gula..masa bancuh adunan, Yana terlupa nak test tahap kemanisan dulu..biasalah tangan bergerak sambil tu kepala jenguk intai kat ruang tamu tgk Damia main..dah siap adunan terus jer kukus..hmm..nasib baik buat 1/2 adunan jer..bleh lah abiskan..makan sebijik terus minum air masak..lepas ni kalau buat xyah letak gula dah..biar rasa manis doyan jerr..^_^
ada perisa coklat juga :-) |
APAM DURIAN
Resepi : Kak Fida@MyR
BAHAN-BAHAN:-
200 g isi durian
200 ml air
2 sb susu manis ( yana xletak xde stok )
4 bijii telor
250 g gula halus ( kurangkan jika isi durian manis )
1/2 sk garam
1 sb ovellette
300 g tepung gandum - diayak
1/2 sk esen durian ( yana xletak xde stok..xpenah beli pun :)
sedikit pewarna kuning ( yana xletak )
sedikit serbuk koko ( yana tambah )
CARA NAK BUAT:-
- Kisar isi durian, air dan susu manis hingga lumat
- Pukul telur hingga 1/2 kembang dan masukkan gula, garam dan ovallete dan terus pukul hingga kembang dan putih selama 5-6 minit
- Masukkan tepung dan campuran durian berselang seli sambil digaul rata. Bubuh esen dan pewarna kuning dan kaup balik adunan hingga sebati.
- Isikan mangkuk2 kecil/lompang dgn kertas kuih dan isikan pula dgn adunan apam biar penuh kedalamnya. Kukus selama 10 minit dgn api kuat.
- Sejukkan apam dan boleh disajikan.
- Adunan apam boleh juga dibubuh penuh ke dalam mangkuk muffin kecil2.
Selamat Mencuba :-)