Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^__^
Menu petang kami hari ini..apam Pisang Coklat Urai..projek nak abiskan pisang pemberian jiran.. Apam pisang nih memang sedap yer puan2..dah banyak kali yana buat..gebus dan lembut gitew..Makan gitu jew tanpa kelapa parut tetap sedap..jemput makan semua yer ^__^
APAM PISANG COKLAT URAI
Resepi : Kak Azlita @ Masam Mamis
Sumber cuci mata : Ct Zaliedana
BAHAN-BAHAN;-
5 biji pisang emas ~ klu pisang besar dlm 3 biji ( yana guna 3 biji pisang bunga )
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh esen pisang ~ yana guna esen vanila
secubit garam
70 ml minyak masak
1/2 cawan gula perang
2 biji telur ~ gred A
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovelatte
3 sudu besar coklat urai
CARA PENYEDIAAN :-
- Panaskan kukusan. Balut tutup kukus dengan loyang. Sediakan acuan kecil atau loyang. Oleskan acuan atau loyang dengan sedikit minyak masak.
- Lenyek pisang hingga halus kemudian tambahkan esen pisang dan soda bikarbonat ~ ketepikan.
- Dalam bekas lain satukan tepung gandum, garam dan baking powder. Kemudian ayak ~ ketepikan.
- Dalam bekas lain, pukul telur, ovelatte, gula perang dan minyak.
- Pukul adunan sehingga pekat dan berkrim.
- Kemudian masukkan adunan pisang yang dilenyek tadi. Kacau sebati. Kemudian masukkan adunan tepung dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan coklat urai dan gaul sempurna.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang.
- Kukus adunan selama 20 - minit jika menggunakan acuan kecil dan 45 minit jika menggunakan loyang.
- Keluarkan apam dari acuan setelah masak. Bolehlah di makan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam. Enak juga di makan begitu sahaja.
Selamat Mencuba :-)