Assalamualaikum dan salam 11 Ramadhan..hmm..tibe plak blur nak membebel hari ni ^^.. Kita terus je ke resepi pilihan..Semalam yana buat Kuih Bakar Labu Bermadu resepi Ros Jintan Manis..Labu pemberian MIL 2 minggu lepas lagi tapi xtau nak buat apa..So, kita jadikan puri dulu..Tq pada dik Tun Telani yang share cara nak buat puri labu..bleh simpan labu lama2 dlm frezeer^^
Tapi kan kuih bakar labu yana ni agak gelap huhuu..kenapa yee..yana agak sebab letak sugar brown..masa tengah bakar tu duk imagine kaler kekuningan yang cantik macam Kak Sue, Ros dan jugak Tun buat..sekali keluar oben hamekkaw kaler gelap..kuikuii..xpe lah..janji sedap dimakan..dah abis pun...yana buat 1/2 adunan jer mcm Kak Sue..makan masa suam2 gitew mmg besttt..terasa kelemakkannya..
KUIH BAKAR LABU BERMADU
Resepi : Ros @ Jintan Manis
Sumber cuci mata : Kak Sue @ I love My Life
BAHAN-BAHAN:-
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
350 ml santan
1 1/2 cawan labu yang dilenyek ( anggaran 180 gm )
2 sudu besar madu organik borneo ( guna madu lain pun xpe ) ~ yana guna madu biasa ajer
3/4 cawan gula ~ yana guna brown sugar
sedikit bijan untuk topping
1 sudu kecil serbuk cinnamon ( kayu manis )
2 sudu besar minyak masak
CARA NAK BUAT :-
- Masukkan tepung, gula, telur, santan, minyak masak dan madu di dalam blender ( pengisar ) dan blender hingga semuanya sebati.
- Kemudian masukkan labu yang telah dilenyek tadi bersama serbuk cinnamon, blender lagi sehingga semuanya sebati dan tidak berketul.
- Alaskan loyang bulat dengan kertas minyak dna gliss tepi loyang dengan marjerin, tuangkan adunan tadi ke dalam loyang dan taburkan bijan di atasnya, akhir sekali bakar pada suhu 180c selama 1 jam atau hingga permukaan kuih menjadi perang.
- Sejukkan dulu baru dipotong, sedap dimakan bila2 masa dan pasti menyelerakan.
NOTA: Hasue buat separuh adunan, letak 200 ml santannya, tambah 1 sudu besar susu cair dan tambah labu yang sudah dilecek hanya setelah bahan2 lain dikisar.
Selamat Mencuba :-)