Tuesday, July 31, 2012

KUIH BAKAR LABU BERMADU

Assalamualaikum dan salam 11 Ramadhan..hmm..tibe plak blur nak membebel hari ni ^^.. Kita terus je ke resepi pilihan..Semalam yana buat Kuih Bakar Labu Bermadu resepi Ros Jintan Manis..Labu pemberian MIL 2 minggu lepas lagi tapi xtau nak buat apa..So, kita jadikan puri dulu..Tq pada dik Tun Telani yang share cara nak buat puri labu..bleh simpan labu lama2 dlm frezeer^^

Tapi kan kuih bakar labu yana ni agak gelap huhuu..kenapa yee..yana agak sebab letak sugar brown..masa tengah bakar tu duk imagine kaler kekuningan yang cantik macam Kak Sue, Ros dan jugak Tun buat..sekali keluar oben hamekkaw kaler gelap..kuikuii..xpe lah..janji sedap dimakan..dah abis pun...yana buat 1/2 adunan jer mcm Kak Sue..makan masa suam2 gitew mmg besttt..terasa kelemakkannya..





KUIH BAKAR LABU BERMADU
Sumber cuci mata : Kak Sue @ I love My Life

BAHAN-BAHAN:-

2 cawan tepung gandum
2 biji telur
350 ml santan
1 1/2 cawan labu yang dilenyek ( anggaran 180 gm )
2 sudu besar madu organik borneo ( guna madu lain pun xpe ) ~ yana guna madu biasa ajer
3/4 cawan gula ~ yana guna brown sugar
sedikit bijan untuk topping
1 sudu kecil serbuk cinnamon ( kayu manis )
2 sudu besar minyak masak

CARA NAK BUAT :-

  1. Masukkan tepung, gula, telur, santan, minyak masak dan madu di dalam blender ( pengisar ) dan blender hingga semuanya sebati.
  2. Kemudian masukkan labu yang telah dilenyek tadi bersama serbuk cinnamon, blender lagi sehingga semuanya sebati dan tidak berketul.
  3. Alaskan loyang bulat dengan kertas minyak dna gliss tepi loyang dengan marjerin, tuangkan adunan tadi ke dalam loyang dan taburkan bijan di atasnya, akhir sekali bakar pada suhu 180c selama 1 jam atau hingga permukaan kuih menjadi perang.
  4. Sejukkan dulu baru dipotong, sedap dimakan bila2 masa dan pasti menyelerakan.
NOTA: Hasue buat separuh adunan, letak 200 ml santannya, tambah 1 sudu besar susu cair dan tambah labu yang sudah dilecek hanya setelah bahan2 lain dikisar.

Selamat Mencuba :-)

Monday, July 30, 2012

MEE RACUN

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..Alhamdulillah bersua lagi kita di alam maya pada tanggal 10 Ramadhan..cepatnya masa berlalu..20 hari lagi bulan yang penuh dengan keberkatan ini akan meninggalkan kita..sedih rasanya..moga segala amal ibadah kita sepanjang bulan ini diterima Allah SWT..Aminnnn..

Okes..kembali pada tujuan asal..semalam untuk berbuka yana sediakan Mee Racun yang penuh dengan kasih sayang buat suami tercinta..bukan racun lain taw hihii..Ekceli, dah lama msk list nak try mee ni lepas terskodeng kat dapur Kak Mas tapi biasalah selalu lupa bila ada jer resepi baru keluar..ntah apa mimpi semalam baru tringat pasal Mee Racun yang dikatakan femes kat Batu Pahat Johor..tul ker..apa2pun En.hubby kata sedap..lain kali bleh buat lagi ^^..kita semak jer resepinya..yana nak bermarathon pulak..dah 2 hari xsinggah umah kawan2..apa laa resepi baru yang timbul agaknya..jumpa lagii..selamat menjamu mata ^^





MEE RACUN
Resepi : Che Iza
Sumber cuci mata : Kak Mas, CMG, Kak Ika

BAHAN-BAHAN:-
600 gm mee kuning
1/2 kg tulang kambing ~ yana guna daging batang pinang
1/2 inci halia ditumbuk
beberapa ekor udang, boleh tambah ayam ker sotong ker..~ yana tambah ayam
3 - 4 biji bawang merah ~ dikisar
2 - 3 ulas bawang putih ~ dikisar
4 sb cili boh
5 sb sos tomato
4 sb sos cili
1 sb gula
1 kiub ayam
2 kelopak kobis ~ nak letak sawi pun boleh
sebiji tomato ~ potong 6
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah

CARA NAK BUAT:-
  1.  Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
  2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan cili boh, tumis hingga garing.
  4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato dan sos cili, biar mendidih.
  5.  Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam dan serbuk lada sulah. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis dan tomato.
  6. Masukkan mee..tapi den celur jer mee..kuah tuang kemudian..
  7. Sedia di hidang..tabur daun bawang dan bawang goreng.
Selamat Mencuba :-)

Sunday, July 29, 2012

TELUR MASAK KICAP LADA HITAM

Assalamualaikum dan selamat menjalani ibadat puasa buat semua pengunjung ^^..Hari ni dah 9 Ramadhan..Alhamdulillah..Allah SWT masih memberi kesihatan yang baik dan kekuatan untuk yana menjalani ibadah puasa dan menambah saham akhirat InsyaAllah dengan sempurna..Moga kawan2 semua juga begitu..bersyukur dengan apa yang Allah SWT berikan ^^

Mood nak masak untuk sahur agak kelautan hari nii..penat kot bercatwalk dengan en.hubby & damia shopping baju raya ^__^..Semalam punya lah plan nak buat nasi tu la nasi ni la..last sekali jadi lauk telur ajer huhuuu..Xpe lah..janji en.hubby makan dengan seleranya..Dah boring asyik layan ayam je tiap ari nii..Untuk sahur tadi yana juz masak Telur Masak Kicap Lada Hitam pastu goreng ikan bawal besar punye garing2 gitew..makan pulak bersama sambal kicap..waduuhhh enak banget..

Tq pada Kak Ummi share resepi simple nii..mmg selalu yana buat lepas tgk Tun tayang sedikit masa lalu~mcm dah lama jer..Biasanya lauk telur akan jadi pilihan kat umah ni klu dah boring makan ayam or ikan..dulu masak telur kicap x letak lada hitam tapi lepas try resepi Kak Ummi tiap kali buat mesti letak..memang menambahkan lagi kesedapan telur masak kicap nii..Jom kita semak resepinya ^__^


TELUR MASAK KICAP LADA HITAM
Resepi : Kak Ummi @ HSH
Sumber cuci mata : Tun Telani & Cheq Sue

BAHAN-BAHAN:-

3 biji telur
1 labu bawang besar ~ hiris kasar
2 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
2 cm halia ~ dihiris halus batang mancis
1/4 sudu kecil lada hitam kasar ~ yana letak serbuk lada hitam
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
3 - 4 sudu kicap pekat ABC
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 - 2 sudu besar kicap masin
1/2 biji lada benggala hijau ~ hiris memanjang ~ xde stok, yana letak cili api
1/2 biji lada benggala meraj ~ hiris memanjang ~ xde jugak
1 biji tomato - belah 6
1 biji ubi kentang ~ potong wedges dan goreng dulu ~ yana tambah
Sedikit garam ( jika perlu )
Sedikit air
Minyak untuk menumis

CARA NAK BUAT:-

  1. Goreng dulu telur sebiji-sebiji berasingan ( telur mata ). ketepikan.
  2. Dalam kuali. panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  3. Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap masin, sos cili dan serbuk lada sulah. Masukkan sedikit air. Tambah garam jika perlu.
  4. Masak hingga mendidih dan masukkan telur yang digoreng tadi.
  5. Masukkan lada benggala dna diikuti buah tomato, masak dengan api sederhana hingga kuah menyerap dan sedikit pekat. Lada benggala dan tomato jgn dibiar layu sangat )
  6. Tutup api dan hidangkan.
Selamat Mencuba ;-)

Saturday, July 28, 2012

BUTIR NANGKA

Assalamualaikum dan salam sejahtera..pagi 8 Ramadhan yang indah ini jom kita layan dulu manisan fofular di klate..Butir Nangka..salah satu feveret yana pada bulan puasa..harus makan kalau blk klate ^^..Semalam masa p bazar mata duk menjeling jeling cari kuih feveret kot2 ada..tapi kecewanyaa..memang xde langsung kuih muih tradisional klate..maka terpaksa lah gagahkan diri buat sendiri..petang semalam menjadi jugak buat Butir Nangka untuk berbuka bersama damia..huhuu..bukan main epy lagi dia dapat main dgn tepung hihii..

Okey ler..kita semak je resepi dari Yana@Myresepi..bukan Yana Shaiful punyer resepi tau ^_^..tak leh nak membebel banyak2..makin xselesa nak duduk lama2 ngadap cik lappy..maklum je laa..perut dah makin memboyot..kena baring baru okey..Baby aktif sangat..asyik kena tendang jer hihii..kalau duduk lama2 terasa sakit sampai ke dada..sabo je lahhhh ^__^..Jom layannn


BUTIR NANGKA
Resepi : Yana@Myresepi

BAHAN-BAHAN:-
4 cawan  tepung beras pulut
Air
Sedikit kapur makan
Secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan

BAHAN UTK KUAH;-
Santan dari setengah biji kelapa
Gula
1 sudu makan halba
Garam
Daun pandan

CARA NAK BUAT:-

  1. Masukkan sedikit air dalam bekas, masukkan sedikit akapur makan bersama secubit garam serta pewarna. Kacau..
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaul.
  3. Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Tambah air ikut keperluan.
  4. Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh uang telah digentelkan..bila masak ia akan timbul..
  5. Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas berisi air.
  6. Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan ke dalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. Bila dah siap bolehlah dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. Sedia untuk dihidang..
  8. Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. Begitu juga dengan halba. Boleh ditambah sukatannya kalau suka..

Selamat Mencuba :-)

Friday, July 27, 2012

ASAM PEDAS DAGING

Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua..Alhamdulillah hari ni dah 7 Ramadhan..masih diberikan kesihatan yang baik utk kita semua meneruskan ibadah pada bulan yang penuh keberkatan ini ^^

Kita terus ajer pada tujuan asal..tak leh nak bebel banyak2..nak sambung marathon pulak nanti..semalam xsempat nak pegang lappy..jadual padat..seharian xde kat umah..balik jer singgah bazar ramadhan..memang tak larat nak masak dah tapi kekecewaan melanda diri..semua yang dibeli tak menepati citarasa anak tekak..hmm..jadi habuan cik tong leer..nasib baik sikit jer yang diborong..lepas ni confem x p bazar dah..masak jer kat umah baru puas hati ^^..

Banyak pulak citernya..jom je lah layan menu sahur kami tadi..Asam Pedas Daging..memang menyelerakan makan time sahur..bertambah2 nasi kami berdua..biasa kalau makan sahur xde laa laju sangat tapi pagi tadi punya laa kami berselera makan..rasa macam tengah lunch pulak hehee..Resepi asam pedas ni yana terskodeng kat dapur Kak Izah..asalnya dari Sya Annur@Myresepi..tq pada kedua2nya..Asam pedas nii mmg best ^^


ASAM PEDAS DAGING

BAHAN-BAHAN:-

1/2 kg daging ( rebus hingga empuk )
10 biji cili kering
3 biji bawang merah / 1 biji bawang besar
1/2 inci halia
1/4 inci lengkuas
1 batang serai
Blend@tumbuk semua bahan di atas sampai lumat ( kecuali daging )
2 biji tomato ~ belah 4
Daun kesum
1 sudu makan paste asam jawa~ yana tambah
Bendi ~ yana tambah
Sedikit rempah tumis ( cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga )
Garam & gula secukup rasa

CARA NAK BUAT :-

  1. Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling/dibleng tadi.
  3. Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuang baki air rebusan daging tadi ke dalam periuk.
  4. Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum
  5. Biar ia mendidih kemudian angkat.
Selamat Mencuba :-)

Wednesday, July 25, 2012

NASI ARAB

Assalamualaikum dan salam sejahtera..Alhamdulillah dipanjangkan usia lagi untuk kita bersua di alam maya..Hari ni dah 5 Ramadhan..cepat betul masa berlalu..Semoga yana dan kawan2 semua terus sukses dalam mengerjakan ibadah pada bulan yang penuh dengan keberkatan inii..

Okess, kembali pada menu sahur yana tadi..huhuuu yana sahur dengan Nasi Arab..orang lain berbuka dengan Nasi Arab tapi yana sahur pulak hihiii..Ekceli, yana tak makan nasi time berbuka..sahur baru terkontang kanting masak nasi..Alhamdulillah..kenyang sangat..Nasi Arab ni sangat simple dan senang nak buat..Yana juz makan bersama acar mentah campak2 jer tp still sedapp dan menyelerakan^^~ayat org lapar..Tq pada Tun yang berjaya menggoda diri ini utk menerainya dan tq jugak pada tuan empunya resepi Chef Hanieliza serta Kak Nor dan Kak CM atas perkongsian resepi nasi yang simple niii..moh kita cuci mata dulu ^__^





NASI ARAB
Sumber cuci mata : Tun Telani, Kak CM

BAHAN-BAHAN:-

1 kg beras basmathi ~ cuci dan rendam sekejap dan toskan
1.5 liter air
500 gm ayam ~ potong kecil
3 biji cili merah ~ yana xletak
3 biji cili hijau ~ yana xletak
1 pokok daun saderi ~ potong
1 pokok daun ketumbar ~ potong
3 tbsp minyak masak
5 tbsp minyak sapi
2 tbsp serbuk jintan manis
1/2 serbuk jintan putih
Garam
Gula
1 ketul kiub ayam

BAHAN-BAHAN TUMIS

5 ulas bawang merah ~ cincang
3 ulas bawang putih ~ cincang
1 labu bawang besar ~ cincang
3 cm halia ~ cincang
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

HIASAN

Badam ~ goreng sekejap ~ yana xletak xde stok
Kismis ~ goreng sekejap ~ yana xgoreng
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Kacang peas ~ yana xletak..xigt ^^

CARA NAK BUAT :-

  1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga naik baunya.
  2. Kemudian masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih yang dibancuh dengan sedikit air.
  3. Masukkan cili merah, cili hijau, daun saderi, daun ketumbar, ayam, garam, gula dan kiub pati ayam. Masukkan air dan masak hingga mendidih.
  4. Akhir sekali baru masukkan beras. Masak seperti menanak nasi biasa. Hias dengan badam, kismis, daun bawang, daun sup dan tabur sedikit bawang goreng.
Selamat Mencuba :-)

Tuesday, July 24, 2012

AYAM BAKAR LIMAU NIPIS

Assalamualaikum dan salam sejahtera..Alhamdulillah dapat lagi kita bersua pada tanggal 4 Ramadhan..Semoga semuanya berada dalam keadaan yang sihat dan ceria2 selalu ^^..

Pada pagi yang indah dan permai ini yana tak mau bebel banyak2..Kejap lagi nak bermarathon pulak..Sudah beberapa hari xmenjenguk umah kawan2..xde kesempatan langsung..lepas update blog jer semalam terus shutdown..Nak jenguk FB pun xsempat..bizi memanjang..ada jer keje yg xsetle~~alasan ler tuh ^^..Moh je lah kita cuci mata dengan menu sahur yana tadi..Ayam Bakar Limau Nipis resepi dari adik Tun Telani..Sowy yer Tun..k.yana baru berkesempatan nak menerai resepi ayam bakar ni..sangat menyesal coz xcuba awal2 lagi..sedapppppp^^..Apa2pun ayam bakar ni dah selamat ditelan..jom kita semak pulak resepinya..mintak halal yer Tun..k.yana share kat sini pulak yerrr ^__^


AYAM BAKAR LIMAU NIPIS
Resepi : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang putih ~ tumbuk
1 inci halia ~ tumbuk ~ yana tambah
2 biji limau nipis
1 sb butter/majerin ~ Yana ganti extra virgin olive oil
1 sk garam
lada hitam
paprika

CARA NAK BUAT :-

  1. Bersihkan ayam dan keringkan.
  2. Campurkan butter/majerin dgn bawang putih & halia. Cairkan. x yah tumis, tun microwave kan je sampai cair. 
  3. Campurkan garam, serbuk lada hitam dan perahkan sebiji limau nipis dalam butter tu.
  4. Lumurkan bahan perapan pada keseluruhan ayam, Tun lumurkan dekat bawah kulit ayam tu jugak.
  5. Sebiji lagi limau dibelah dua dan letakkan atas loyang. Letak ayam atas limau nipis tu ( kalau seekor ayam, letak limau dlm ayam ye ). Cucuk2 sikit ayam tu dan perap 2-3 jam.
  6. Bakar pada suhu 200c selama sejam atau hingga masak.
Selamat Mencuba :-)

Monday, July 23, 2012

IKAN BAWAL MASAK CHUAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera..selamat bersua kembali di bulan yang penuh keberkatan ini..cepat betul masa berlalu..hari ni dah 3 Ramadhan baru dapat bern3 ^^..Ekeceli, yana baru balik semalam selepas 2 hari berpuasa kat umah mertua..Alhamdulillah..seronok sangat dapat bersahur lepas tu berbuka ramai2..Macam2 juadah ada^^

Okes..untuk permulaan n3 bulan puasa ni kita layan dulu menu sahur yana semalam..Ikan Bawal Masak Chuan..resepi simple ni yana selongkar kat umah sifu CMG..blur xtau nak masak apa untuk sahur..nak masak yang simple2 jer sbb makan keseorangan tanpa ditemani En.Hubby.. huwaaa...En.Hubby kena keje malam seminggu..ini bermakna sahur dan berbuka dgn damia je laa..cedihnyaaa *_*..Apa2 pun kita cuci mata dulu yer..kalau ada kawan2 yg xtau nak masak apa untuk sahur nanti boleh lah cuba resepi CMG ni..memang sedap dapat makan dgn nasi panas2 + sambal belacan ^__^


IKAN BAWAL MASAK CHUAN

BAHAN-BAHAN:-

3 ekor ikan bawal putih saiz sederhana
1 biji bawang besar ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris nipis
1 biji cili merah ~ buang biji, hiris dan dadu halus ( yana guna cili api )
3 camca besar plum sos
1 camca besar sos tiram
1 cawan air
Sedikit kicap cair
Gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA NAK BUAT:-
  1. Ikan disiang, cuci bersih, kelar sedikit dan lumur dengan secubit garam, serbuk lada sulah dan sedikit serbuk kunyit. Goreng hingga kuning keemasan, toskan dan susuh dalam pinggan sesuai.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi. Masukkan cili, sos plum dan sos tiram. Kacau rata dan masukkan air, Biar mendidih. Tambah gula secukup rasa dan kicap cair.. Masak hingga pekat. Tuang atas ikan tadi, hias dengan hirisan daun bawang dan hidang segera selagi hangat.

Selamat Mencuba :-)

Tuesday, July 17, 2012

KUETIAW HAUFAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..malam hampir menjelma tuan umah baru dapat memunculkan diri..kebizian melanda hari nii..banyak keje umah perlu disetlekan..petang esok nak balik kampung En.Hubby pulak..next week baru kembali ke home sweet home..En.hubby nak sambut 1 Ramadhan di rumah ibunya..kita ikut je laa..nak balik kampung kita kena tunggu raya..huhuu..lambat lagi..dah rindu sangat kat my lovely mama ^^

Apa2 pun kita layan dulu menu lunch kami tadi..Semalam En.hubby request nak makan Kuetiaw Haufan..katanya dah lama xmakan..dulu slalu jugak yana buat resepi best Kak Mas ni cuma tahun ni jer belum berkesempatan nak buat lagi..banyak sangat list resepi baru dari kawan2 sedang menunggu turn utk diterai ^^..okes..jom kita cuci mata dulu




KUETIAW HAUFAN
Resepi : Kak Mas Duniaku

BAHAN A
500 gm kuetiaw
3 sudu besar kicap campur
sedikit minyak utk menumis

BAHAN B  
3 cawan stok ayam ~ klu xde, air biasa pun boleh
1 pokok sawi ~ basuh dan potong2
12 ekor udang
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar kicap campur
2 biji telur
sedikit lada sulah

CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan minyak, masukkan kuetiaw ( klu suka pedas masukkan cili padi yang diketuk sekali ) dan kacau, masukkan kicap campur dan kacau hingga kuetiaw kelihatan sebati @ garing sikit jika suka. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
  2. Masukkan stok ayam dalam periuk, apabila mendidih masukkan sedikit kiub ayan, udang dan sawi. Apabila udang bertukar warna masukkan kicap campur ( kalau rasa kurang masin boleh tambah lagi ), Kacau, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung ( kalau suka pekat boleh letak lebih ) masukkan bancuhan tepung sedikit2 dan kacau untuk lihat kepekatan kuah, kacau lagi. Apabila mendidih, pecahkan telur dan masukkan telur ke dalam kuah tadi dan tutup api.
  3. Kacau kuah tadi bentuk bulat dan tuang ke atas kuetiaw yang digoreng tadi. Tabur lada sulah di atasnya. Sedia utk dimakan.


KICAP CAMPUR
Resepi : Kak Mas Duniaku

BAHAN-BAHAN:-
1 cawan kicap pekat
1 cawan kicap cair 
1 cawan sos ikan
1 cawan sos tiram
1/2 cawan gula
1/2 cawan garam
1/2 cawan ajinamoto~ boleh letak sikit @ xletak pun xpe

CARA NAK BUAT :-
  1. Masukkan semua bahan yang telah disukat tadi ke dalam periuk. Sebatikan dulu kemudian baru dikacau diatas api perlahan hingga sebati tanpa henti yerk untuk mengelakkan kicap tu hangit, bila dah tak dengar bunyi gula tu masa mengacau, boleh tutup api dan biarkan kicap tu sejuk baru boleh masukkan kicap campur dalam bekas dan simpan di dalam peti.
  2. Kicap campur ni sesuai digunakan untuk menggoreng mee, bihun, kuetiaw, mee hailam, sedap jugak dibuat ayam masak kicap..
Selamat Mencuba :-)

~~~~SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK SEMUA..INSYAALLAH.. UMUR PANJANG KITA JUMPA LAGI........~~~~~

Monday, July 16, 2012

PULUT SEKAYA

Assalamualaikum dan selamat petang semua..Alhamdulillah dapat lagi kita bersua di alam maya pada hari ini..Tak mau bebel banyak2..ada kerja sedang menanti..kita terus jer pada tujuan utama ..Kuih Pulut Sekaya ni yana buat minggu lepas lagi..nak abiskan sisa2 beras pulut yg tinggal ngam2 secawan ^__^

Alhamdulillah..menjadi jugak percubaan pertama membuat kuih kegemaran ni..Dah lama menyimpan hasrat nak cuba buat sendiri..lepas tgk Kak Sue tayang bulan lepas mmg xleh ditahan lagi nafsu nak membuatnya..cantik sangat hasil air tangan Kak Sue ^_^..Tq pada Kak Yatie sudi share resepi kuih muih tradisional nii..dah rmai yg mencuba resepi Kak Yatie ni..paling setia Kak Rosa..peminat setia kuih muih yang ada pulut..betul tak kak..dah byk kali akak buat kan hihii..Moh kita layan pic je lah..kuihnya dah abisssssss ^__^





PULUT SERIKAYA
Sumber cuci mata : Kak Hasue & Kak Rosaliza

BAHAN-BAHAN:- ( Yana buat 1/2 adunan ajer )

Bahan Lapisan Bawah 
2 cawan beras pulut
1 1/2 cawan santan cair ( biasanya santan ikut paras pulut dan lebihkan santan sikit je )
1/2 sk garam
1 sb minyak

CARA NAK BUAT LAPISAN BAWAH :-

  1. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  2. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20 minit.
  3. Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2. Sekejap je [un boleh. Alas loyang dgn plastik.
  4. Satukan semua bahan2 didalam loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  5. Kukus diatas kukusan yang telah sedia mendidih selama 20-30 minit.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan, ratakan permukaan pulut tadi dan tekan2 pulut biar padat. Siap untuk dilapis dengan lapisan atas.
  7. Sementara menunggu lapisan bawah masak, bolehlah siapkan bahan2 untuk lapisan atas.
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
3/4 cawan gula merah/brown sugar/gula melaka- Yana guna gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 biji telur
2 cawan santan pekat
1 cawan air ( utk dimasak bersama gula merah dan gula pasir ) - akk tmbh daun pandan
1/2 sk garam
sedikit coklat emulco ( warna gelap sikit ) - yana xletak

CARA NAK BUAT LAPISAN ATAS
  1. Masak gula merah dan gula pasir bersama 1 cawan air dan tapiskan..sejukkan sebentar.
  2. Satukan tepung gandum, tepung beras dan tepung jagung ke dalam mangkuk besar.
  3. Masukkan santan yang telah dilarutkan bersama garam.
  4. Diikuti dengan air gula yang telah sejuk.
  5. Masukkan telur dan gaul sebati..nak mudah blend semua bahan.
  6. Masak di atas api sederhana sebentar dan sentiasa digaul ( biar berwap saja ).
  7. Sekali lagi dgn kukusan yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje. Letak loyang yg berisi pulut tadu tu ke dlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 20 minit sahaja.
  8. PERINGATAN..kuih ini hendaklah betul2 sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan..Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dna licin..

Selamat Mencuba :-)

Sunday, July 15, 2012

KEK CARROT

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..Dah 4 hari xjenguk dapur maya kesayangan nii..kepenatan + masalah kesihatan melanda diri = tido lagi bagusss ^__^..hari ni baru berkesempatan nak menyelongkar dapur..boring asyik mkn tapau jer..lunch for today simple2 ajer..masak apa yang ada dlm esbox.. minggu ni x p shoping barang dapur pun..males sangat nak keluar jalan2 cuci mata..InsyaAllah..nanti kena keluar jugak sebelum Ramadhan menjelma..esbox mst kena penuh dengan segala keperluan ^__^

Pukul 4 petang tadi tibe jer En.hubby bersuara nak makan kek..zassss sepantas kilat isteri mithali ni masuk dapur selongkar barang..huhuu..dari minggu lepas lagi plan nak try buat kek carrot tapi ada masalah kesihatan pulak..hmm..apa2 pun hari ni menjadi jugak kek carrot yang simple mimple nii..walaupun kejadian kek ni agak padat tapi tetap sedapppppp..dapat makan yang suam2 kuku rasa xcukup satu loyang ^^..jom kita semak jer resepinyaa..macam biasa yana buat 1/2 adunan jerr..dapat lah kek yang bersaiz kiut miut gitew ^_^


KEK CARROT
Resepi : newbie123

BAHAN-BAHAN:- ( yana buat 1/2 adunan ajer )
2 1/2 cawan parutan carrot ( lebih kurang 3 batang carrot )
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih ( yana guna brown sugar )
2 cawan tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh teh serbuk buah pala ( nutmeg ) ~ yana xltk xde stok
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan @ walnut yang dicincang ~ yana ltk badam cincang

CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan oven 185c. Sapukan minyak pada tin kek.
  2. Campurkan tepung, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
  3. Pukul telur dan gula sehingga sebati ( tak payah pakai mesin, pakai senduk kayu jer sebab tak payah pukul lama-lama ). Setelah sebati masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
  5. Masukkan vanilla, parutan carrot dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam..ikut saiz tin kek jugak..tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test sekali sekala, cucuk lidi. ( yana bakar 40 minit )


Selamat Mencuba :-)

Wednesday, July 11, 2012

SIAKAP GORENG TOMYAM ALA AUFA

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..hujan masih membasahi bumi Kepala Batas sejak awal pagi lagi..Alhamdulillah..terasa nyaman dan sejuk sekali..Okess..tak mau citer panjang lebar..banyak keje umah sedang menanti..kalau mengadap cik lappy nii bukan terasa masa berlalu..nanti banyak ler keje tertangguh ^^

Kembali pada tujuan asal ^^..Menu yana pada ahad lepas..huhuuu..xsempat nak buat tayangan awal2..hari ni baru berkesempatan..Ikan Siakap Goreng Tomyam Ala Aufa..resepi ni hasil terskodeng kat dapur Kak Yatie beberapa minggu lepas..sedaapppp..hanya itu yang boleh diluahkan..penggemar tomyam mestilah cakap sedap kan kan kan hikhikkk..memang sedap..kalau xcaya sila ler cuba sendiri..pasti puas hati..boleh masuk list utk menu bulan puasa nanti..

Kita semak ajer resepinya..tq pada tuan empunya resepi faranie coz sudi share resepi dari Thailand nii..mmg feveret kita sefamily ^^ 


SIAKAP GORENG TOMYAM ALA AUFA
Sumber Cuci Mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan siakap
1 labu bawang besar ~ hiris bulat
4 biji bawang merah ~ dicincang
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 inci halia ~ dicincang
15 biji cili padi ~ dititik
2 batang serai ~ dititik
1 biji tomato ~ dibelah 6
Daun ketumbar
Daun limau purut
1/2 biji carrot ~ hiris panjang
1 mangkuk brokoli
1 kiub pati tomyam
3 biji limau kasturi ~ ambil jusnya je ~ bleh guna juz limau nipisdlm 2 sudu besar
3 sudu besar sos nampla/sos ikan
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil tepung jagung ( bancuh dgn 1/2 cawan air )
1 cawan air atau secukupnya
1/2 cawan minyak utk menumis


CARA NAK BUAT:-

  1. Bersihkan ikan, cuci dan toskan. Gaulkan bersama garam. Salut sedikit tepung jagung dan goreng hingga masak. Angkat dan toskan minyak. Ketepikan dulu.
  2. Tinggalkan dlm 4 sudu besar minyak dan tumiskan bahan2 yang dicincang hingga naik bau. Masukkan serai dan cili padi yang diketuk.
  3. Masukkan air dan pati tomyam. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat, carrot, daun limau purut, jus limau nipis dan bancuhan tepung jagung. Biar kuah pekat dan tuang ke atas ikan yang digoreng tadi.
  5. Taburkan daun ketumbar. Siap utk dihidang..makan dgn kailan dan telur dadar pun sedap..

Selamat Mencuba ;-)

Tuesday, July 10, 2012

GYOZA kerr niiii ^_^

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^^..pagi ni nak tayang menu bebuka puasa semalam..Alhamdulillah..dapat jugak mencuba Gyoza yang diimpikan walaupun kejadiannya xde laa secantik seperti kawan2 lain yang dah buat ^^..xpe lahh..janji ada jgk rupa gyozanyaa hihii..org lain berdumpling kita pun nak berdumpling jgk~~~~

Yana makan gyoza ni dgn sambal kicap jer tapi mmg sedapppp tak terkata bila dapat gigit cili api..fuhhhhhhhh..pedas yg nikmat hahahaaa ^_^...Layan je lah pic yang xseberapa niii..main snap jer sebab dahh time berbuka...Tq pada kawan2 yang memperkenalkan resepi gyoza nii.. slalu tgk org makan dalam tv jerr..kita kat luar ni dah telan air liur tgk dowang makan..mcm best jer tapi mmg best..lepas nii bleh buat lagii..resepi sihat niii..i likeeee !!!


GYOZA
Resepi : Kak Hana
Sumber Cuci Mata : Tun Telani, Kak Ros, Kak Sheila, Nani

BAHAN-BAHAN:-

Untuk Skin
250 gm tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi guna air panas, ada setengah campuran sejuk + panas
1/4 sk garam
Extra tepung gandum utk canai
1/2 sudu kecil baking powder ( Puan Ros tambah )

Untuk Inti
250 gm daging kisar/ayam/udang ( P.Ros guna 200 gm daging hancur )~ yana & Tun guna ayam
1/2 genggam daun kucai ~ potong kecil ( P.Ros & yana ganti dgn daun bawang )
50 gm kubis ~ cincang dadu halus
1 sudu makan halia parut
2 sudu makan bawang putih parut
1 sk minyak bijan ( P.Ros guna dlm 1 1/2 sudu )
1 sk gula
1/4 cawan bawang besar ~ potong dadu
Daun negi - jika suka ( x msk ~ xtau apa nih ^_^ )
Garam & pepper
P.Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung ke dalam adunan filling ~ Yana & Tun msk jgk
1 sm tepung jagung/katakuriko + air ~ bancuh utk stim gyoza ( P.Ros stim guna air tnpa tepung jagung~ yana pun )
Tun tambah shredded carrot and mushroom ~ yana tambah jgk
Tauhu ~ goreng kejap lepas tu dadu kecil ~ yana tambah

CARA NAK BUAT:-

  1. Untuk membuat skin - uli semua hingga elastik ( P.Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga habis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi ( hana guna tepung gandum jer) supaya setiap keping tidak melekat antara satu sama lain ~ Yana & Tun guna ready made dumpling skin
  2. Untuk Inti - campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI atau boleh guna acuan gyoza.
  3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. susun gyoza tuang air bancuhan tepung jagung ( boleh juga guna air biasa sahaja ) kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dna bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan. Hidangkan dgn sos gyoza.
  4. Nota dari chef Jepun : stim dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza 'kotor' bila tuang air kemudian.

Nape ekk dumpling skin yg ni jd kaler kuning..hmmm.. 
Selamat Mencuba :-)