Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Entry sepantas kilat ~~ Kek kurma ni yana buat beberapa hari lepas..sedap tau kek kurma nii walaupun tak guna telur beliau tetap moist gebus gitu ^__^
Entry sepantas kilat ~~ Kek kurma ni yana buat beberapa hari lepas..sedap tau kek kurma nii walaupun tak guna telur beliau tetap moist gebus gitu ^__^
KEK KURMA MOIST TANPA TELUR
Resepi : Aludra @ Myresepi
Sumber cuci mata : Nuri & Kak MaDiHaA
BAHAN-BAHAN :- ( 18 cm )
3/4 cawan susu kotak/UHT
3/4 cawan gula halus ( Yana & Kak MaDiHaA kurangkan sukatan & gunakan gula perang )
1/2 cawan minyak sayur/masak
1 cawan tepung gandum
18 biji kurma ( kalau kurma keras boleh rendam dengan susu semalaman )
1 sudu kecil baking soda ( soda bikarbonat ) ( MaDiHaA & yana bersama2 tepung gandum)
1 sudu kecil esen vanilla
1 genggam kecil gajus/cashew nut (optional) ~ yana & MADiHaA x letak
CARA PENYEDIAAN:-
- Buang biji kurma dan kisar hingga halus dengan sedikit air. ( Yana & MaDiHaA kisar terus dengan susu & minyak sayuran ) masukkan kurma dalam bekas mixing.
- Masukkan bahan cair tadi, minyak, gula dan susu. Biarkan gaul dan sebati. Masukkan tepung, baking soda dan esen vanilla. Cashew nut tu ditumbuk halus dan campurkan. Kalau tak suka tak payah tapi cashew nut bagi kek rasa lemak2 gitu.
- Bakar kek dalam 35 minit pada suhu 180c. Kalau kek tak melekat kat lidi dah masak la tu.
NOTA : Warna kek mungkin tak sama sebab bergantung dengan jenis kurma yang digunakan
Selamat Mencuba :-)