Friday, September 28, 2012

BUBUR SOM SOM PANDAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua ^_^

Sekali lagi bersiaran di tengah2 malam di kala semua orang sedang lena diulit mimpi :-)...Tak mau cakap banyak kita terus je ke n3 tertunggak ^_^..Bubur Som Som Pandan yang dibikin pada bulan puasa lagi.. 1st time yana buat untuk berbuka dan terus jatuh cinta..sedap rupanya bubur som som pandan nii..rugi xmencubanya dari awal..

Kita tak payah cerita banyak pasal menu ni ekksss sebab dah ramai kawan2 blogger yang dah tahu kesedapnnya..yana ajer yang baru buat and baru tau rasanya ^^..Tq Kak Fida share resepi ni..sedap sangat..mintak izin yana share kat sini pulak yer :-))


BUBUR SOM SOM PANDAN

BAHAN-BAHAN;-

100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1600 ml santan ( 500ml KARA + air )
100 ml air pandan ( atau 100 ml air + pandan pes )
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau ( opt )

SIRAP GULA MELAKA:-

500 gm gula melaka
1000 ml air
3 helai daun pandan - disimpul

CARA MENYEDIAKANNYA ;-
  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis. Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan-bahan dalam periuk dan gaul rata. Masak hingga pekat dan kilat hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.

Selamat Mencuba ;-)

Thursday, September 27, 2012

NASI LEMAK HIJAU ~ N3 TERTUNGGAK ^_^

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Tengah malam buta yana tayang Nasi Lemak Hijau..xsesuai langsung kan hihi..xpe lah..bleh juga buat cuci mata sebelum tido ^^

Nasi lemak pandan ni yana buat masa bulan puasa lagi..punyer lah lama baru boleh post kat sini..nak buat macam mana..keadaan tidak mengizinkan ketika itu..ada 3 4 menu tertunggak lagi yang sedang menanti..semua menu masa bulan puasa hihiii ^^..malam ni kita layan dulu dengan Nasi Lemak Pandan resepi dari sifu masak kita CMG..dah banyak kali yana buat..suka sangat bau wangi daun pandan..moh kita layan je la ekkss.. ^^

~ayam golek beli jer tuh ^_*

NASI LEMAK PANDAN
Resepi : CMG@Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHAN:- ( yana bt 1/2 je dari bahan ni )

4 cawan beras Basmathi ( cuci dan rendam 20 minit & toskan ) -yana guna beras biasa jer
1 biji kelapa parut 
10 helai daun pandan ( kerat kecil2*)
1 cawan air* (*dikisar halus )
2 batang serai ( dititik )
1 helai daun pandan ( disimpul )
1 inci halia ( diketuk)
3 ulas bawang putih ( diketuk )
5 biji bawang merah ( hiris halus )
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga* (*rempah tumis)
1 camca serbuk lada hitam
Sedikit garam

BAHAN SAMPINGAN :-

Sambal tumis udang ( yana bt sambal tumis bilis je )
Hirisan timun
Tomato ceri/plum
ikan/ayam goreng
Telur dadar



CARA NAK BUAT:-


  1. Tuang kisaran daun pandan tadi dalam kelapa parut, tambah air secukupnya, ramas dan perah hingga mendapat 6 cawan santan (gunakan cawan yang sama untuk menyukat beras). Masukkan beras yang ditoskan tadi dalam rice cooker. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis, bawang kecil hiris, bawang putih ketuk, halia titik dan serai titik tadi hingga harum. Tuang santan dan masukkan daun pandan yg disimpul.
  3. Masukkan garam dan serbuk lada hitam, biar mendidih. Matikan api dan tuang santan tadi dalam beras yang telah diisi ke dalam rice cooker tadi. Tekan "ON" dan masak seperti biasa, bila nasi masak, balik2kan nasi menggunakan chopstick. Jangan terlebih dibalikkan, nanti nasi patah2.
  4. Boleh dihidangkan bersama bahan2 sampingan sebelum dihidang.. 
Selamat Mencuba :=)

Wednesday, September 26, 2012

CHICKEN POT PIE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Hari ni xde menu pantang..kita layan je Chicken Pot Pie yang dah berapa kali di ulang tayang..Chicken Pot pie ni bukan yana yang makan tau tapi untuk hubby dengan damia jer..Yana buat untuk bekpes..nak abiskan stok pastry puff yang dah hampir xpired..Inti pulak yana campak2 je apa yang ada dalam esbox..semua nak abiskan stok yang ada ^_*..

Layan je lah pic yang xmengancam nii..xsuka nengoknya..hummm..xpe lah janji bleh update jugak blog ni kan kan kan..^_^




CHICKEN POT PIE

BAHAN-BAHAN:-
150 g daging ayam, cincang halus
1 biji bawang besar ~ didadu
2 ulas bawang putih *
1/3 inci halia * (* tumbuk halus )
1/2 camca teh lada hitam biji ~ tumbuk halus ( yana xletak, abis stok )
2 helai bay leaf ( yana xletak, xde stok )
1/2 cawan susu sejat 
1/4 cawan air
Carrot 
keju Mozarella ( kali ni yana xletak xde stok )
Garam dan gula secukup rasa
Minyak zaitun utk menumis
5 keping pastry puff jenama kawan, bersaiz 4 inci x 4 inci, biar pd suhu bilik
Kuning telur, utk disapu
Bijan utk ditabur




CARA NAK BUAT:-
  1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar dan bay leaf hingga bawang layu. Tambah bawang putih + halia tumbuk tadi. Masukkan daging ayam, kacau rata. Tuang susu dan air serta lada hitam, kacau dan bila mendidih tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap dan rasa jika ok boleh matikan api, tak payah masak hingga kering. Sejukkan.
  2. Ambil sekeping puff pastry, tabur sedikit tepung pad meja kerja. Lenser ramekin tadi dengan sedikit mentega, alas ramekin tadi dengan sekeping puff pastry, tekan2 sedikit dan kemaskan.
  3. Isi dengan no.1 sebanyak 1/5 bahagian, kemudian kemaskan. Sapu kuning telur dan tabur bijan. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190c, selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan sebelum dihidang..
Selamat Mencuba :-)

Tuesday, September 25, 2012

AYAM UNGKEP 44 HARI ^_^

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua ^_^

Chak!! ada yg merindu diri ini tak hihiii..Alhamdulillah bersyukur masih dipanjangkan usia..Hari ni dah 24 hari yana berpantang..adusss rasa lama sangat nak melepasi 44 hari tempoh pantang yang telah ditetapkan huhuu..Sabo je lahh ^_^

Pagi ni sempat jugak curi masa kejap nak update blog sebelum blog mula bersawang..kuikuii..Baby dan kakaknya baik punyer tido..cuaca sejuk sangat..hujan dari semalam belum berenti lagi..bestnya..kejap lagi ibu nak sambung tido jugak hihii..tak mau cakap banyak..sebelum kedua2nya buka mata kita cuci mata dulu dgn menu pantang yana..Ayam Ungkep 44 hari..Resepi ni yana belajar dari mama yana..Dah banyak kali yana buat sejak dalam tempoh pantang..mmg selera je makan..suka sangat bau rempah ratus yang ada dalam resepi ni..membangkitkan selera..





AYAM UNGKEP 44 HARI
Resepi : Yanashaiful

1/2 ekor ayam
3 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah*
2 batang serai*
2 sudu besar ketumbar*
1 1/2 sudu besar jintan putih*
1/2 sudu besar lada hitam*
2 cm kunyit hidup*
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam

> Bahan bertanda * ditumbuk halus

CARA MENYEDIAKANYA:-
  1. Bersihkan ayam. Kemudian lumurkan dengan bahan tumbuk, garam dan air asam jawa.
  2. Masukkan ke dalam kuali dan tuangkan sedikit air biasa. Kacau sebentar dan tutup kuali.
  3. Biarkan sehingga mendidih dan ayam masak. Boleh tutup api. Siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba :-)

Tuesday, September 18, 2012

CAHAYA CINTA KE 2 KAMI~ NUR DARWISYAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..bersyukur pada Allah SWT kerna masih berpeluang untuk bersua dengan teman-teman di alam maya ^__^..n3 pemanas untuk bulan ni juz nak perkenalkan ahli baru family kami..Alhamdulillah..segalanya telah dipermudahkan oleh Allah SWT..Yana dah selamat melahirkan seorang babygirl seberat 3.06kg pada 2 September 2012 tepat jam 11 pagi..

Terima Kasih pada semua kawan2 atas doa dan ucapan tahniah melalui FB dan jugak phone..Sayang korang semua ^__^..

Perkenalkan NUR DARWISYAH BT MUHAMAD SHAIFUL ANUAR...


Sekian dulu utk kali ni yer..InsyaAllah yana akan kembali sedikit masa lagi..rindu nak menjenguk dapur kawan2 semua ^_^..