Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua ^_^
Sekali lagi bersiaran di tengah2 malam di kala semua orang sedang lena diulit mimpi :-)...Tak mau cakap banyak kita terus je ke n3 tertunggak ^_^..Bubur Som Som Pandan yang dibikin pada bulan puasa lagi.. 1st time yana buat untuk berbuka dan terus jatuh cinta..sedap rupanya bubur som som pandan nii..rugi xmencubanya dari awal..
Kita tak payah cerita banyak pasal menu ni ekksss sebab dah ramai kawan2 blogger yang dah tahu kesedapnnya..yana ajer yang baru buat and baru tau rasanya ^^..Tq Kak Fida share resepi ni..sedap sangat..mintak izin yana share kat sini pulak yer :-))
BUBUR SOM SOM PANDAN
Resepi : Kak Fida @ MyResepi
BAHAN-BAHAN;-
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1600 ml santan ( 500ml KARA + air )
100 ml air pandan ( atau 100 ml air + pandan pes )
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau ( opt )
SIRAP GULA MELAKA:-
500 gm gula melaka
1000 ml air
3 helai daun pandan - disimpul
CARA MENYEDIAKANNYA ;-
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis. Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan-bahan dalam periuk dan gaul rata. Masak hingga pekat dan kilat hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
Selamat Mencuba ;-)