Tuesday, September 30, 2014

RASSAM TELUR ALA INDIA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Pertama kali rasa Rassam Telur Ala India..alahaii sedap la pulak..kena dengan selera ambo yang sedang dilanda demam selsema ^__^..Rassam ni memang femes kat penang..Menurut puan empunya resepi, selain telur boleh jugak buat dengan ikan talang masin..InsyaAllah..lepas ni kita cuba versi ikan talang masin pulak..

Tq Ct share resepinya..dah banyak kali ct duk tayang kat FB terliur jugak kita nak merasanya..kengkawan lain pun dah ramai yang menerai..sedapp hirup panas2..Jom semak resepi yang simple je niii~~




RASSAM TELUR ALA INDIA
Resepi : Ct Zaliedana

BAHAN-BAHAN:-

2 biji telur ~ boleh juga guna ikan talang masin

BAHAN DIKISAR ( CT guna blender kering, klu rajin nak tumbuk lagi lah ok ~ yana tumbuk )

1 sudu teh jintan putih biji
1/2 sudu teh lada hitam biji
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2 @ 3 tangkai cili kering ~ dipotong 1 inci
1/2 sudu besar pati asam jawa @ secukup rasa, mmg kena ada rasa masam2 sikit
1/2 kiub pati ayam
Air secukupnya ( klu nak lebih  kuah letak lebih )
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Serbuk kunyit ( optional utk nmpk warna cantik sikit )
Daun kari secukupnya

* Boleh juga tambah cilipadi klu suka, tapi yang ori org india mmg tak letak cili padi

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak, masukkan daun kari juga. Tumis hingga pecah minyak dan naik bau.
  2. Masukkan semua bahan kecuali telur. Bila kuah dah mendidih pecahkan telur sebiji2 ke dalam kuah.
  3. Biarkan sehingga telur masak dan kuning telur keras. seimbangkan rasa
  4. Boleh tutup api. Sesuai dihidangkan dengan nasi putih, ikan masin dan papadom

Selamat Mencuba :-)

Monday, September 29, 2014

IKAN GERUT-GERUT MASAK SAMBAL BEREMPAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Bersua lagi kita di minggu baru..Macam biasa yer puan tanah tak boleh nak bebel banyak2..terus je pada resepi hari ini..Menu Ikan Gerut-Gerut Masak Sambal Berempah hidangan lunch kami semalam..1st time merasa ikan gerut-gerut..Boleh tahan jugak harga ikan nii ekkss..sederhana besar je nii dah rm9.50 seekor~~

TQ Kak Amie cayang share resepinya..memang sedapp..anak2 yana makan jugak walaupun pedas..Resepi ni spesel sikit sebab letak buah kurma yang dikisar dan juga serbuk kari ikan..Yana punye versi buat kuah lebih sebab nak cicah dengan roti..alahaii sedappnyaa..Nak tahu macam mana rasanya..bolehlah godek2 sendiri kat dapur yer hehee~~peace~~






IKAN GERUT-GERUT MASAK SAMBAL BEREMPAH

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan gerut gerut saiz besar ~ bersihkan dan potong 2
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh pati asam jawa
1 sudu makan serbuk kari ikan
garam/perasa pilihan
minyak
100ml air

BAHAN KISAR HALUS
10 biji cili kering
5 biji cili merah
7 biji kurma ~ buang biji
2 sudu makan udang kering ~ rendam
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm halia

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Lumurkan ikan gerut-gerut dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumis kesemua bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Perlahankan api dan masukkan rempah kari.
  4. Jika sambal terlalu kering, tambahkan air dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan ikan gerut-gerut goreng dan gaul rata.
  6. Tambah sedikit garam/perasa pilihan
  7. Ikan gerut-gerut Masak Sambal Berempah sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba :-)

Friday, September 26, 2014

APAM KAMPUNG GULA MERAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Sarapan petang untuk anak2 tersayang..hari ni yana buat kuih nostalgia zaman kanak2 riang dulu hehee..Apam Kampung Gula Merah..Anak2 yana suka sangat kalau dapat makan kuih apam macam nii..laju je habiskan..Tq Kak Yatie share resepi yang simple dan senang nii.dah banyak kali yana buat~~~



APAM KAMPUNG GULA MERAH

Bahan A 
  • 1/2 cwn gula merah*
  • 1/2 cwn gula pasir*
  • 2 cwn air*
  • 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)
Bahan B
  • 11gm yis mauripan
  • 1/2 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gulahalus
Bahan C
  • 4 cwn tepung gandum
  • secubit garam
Cara-Cara
  1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
  2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  3. Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
  4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
  5. Lenserkan loyang  10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit
  6. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  7. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
**Saya guna acuan kecil, saya sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan 3/4 adunan apam yg di perap sejam tadi  ke dlm acuan. Biar sebentar dlm 5 minit dan kukus selama 20 

SPAGHETTI GORENG TOMYAM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Salam hari Jumaat yang penuh keberkatan..Pagi2 ni moh layan dulu spaghetti goreng tomyam dinner yana beberapa hari yang lalu ^__^..simple2 je sebab nak habiskan stok dalam esbox..campak je apa yang ada..

Kita semak je resepinya..Puan tanah bizi sikit hari nii..Tak sempat nak berBW..InsyaAllah ada masa nanti yana singgah umah kengkawan yer~~peace~~



SPAGHETTI GORENG TOMYAM

BAHAN-BAHAN:-

200 gm spaghetti ~ letak sedikit minyak, rebus & toskan
2 ulas bawang putih ( dicincang )
1 labu bawang besar ( dicincang )
1 batang serai dititik
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
6-7 ekor udang sederhana besar
1 kiub tomyam Knorr
1 biji tomato ( didadu )
2 helai daun limau purut
4 biji cili api ( potong serong ~ nk pedas bleh tambah lagi )
1-2 batang saderi ~ potong serong
Kubis bunga
Garam & gula
Limau kasturi - ambil jus
Minyak zaitun utk menumis

CARA NAK BUAT:-
  1. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih, bawang merah, tomato serta serai hingga tomato lembut. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau rata.
  2. Masukkan cili padi, kiub tomyam dan daun limau purut. Kacau dan masak lagi.
  3. Masukkan udang, kubis bunga, saderi dan tambah sedikit air. Kacau kejap dan bolehlah dimasukkan spaghetti. Gaul biar semua bahan rata. Perasakan dengan bahan garam dan gula. Gaul lagi.
  4. Ok siap..boleh tutup api..sebelum makan jgn lupa perah jus limau kasturi jika suka..
Selamat Mencuba :-)

Thursday, September 25, 2014

POTATO FRITTERS ( CUCUR KENTANG )

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Dah sarapan ke belum? Meh join yana krupp krapp kruupp kruppp sambil menghirup kopi panas di pagi yang sejuk syahdu nihh ^__^~~ Potato Fritters atau melayunya Cucur Kentang yang sedang hangat di alam maya..sana sini kengkawan duk tayang kat FB..Hari2 tengok orang tayang haruslah kita terliur kan..teringin juga nak merasa kerangupannya itu..

Yana buat versi simple je..lain kali boleh tambah cili merah kee carrot kee udang kecik kee..lagi sedapp rasa cucur nii..Tq pada tuan empunya resepi asal..Mintak izin yana share kat sini pulak yer.. senang untuk rujukan nanti~~




POTATO FRITTERS
RESEPI : NORAIDA DURANI FB

BAHAN-BAHAN:-

3 biji kentang ( sagat halus ) ~ sagat kasar pun bleh
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Daun bawang/daun sup
Serbuk lada sulah
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menggoreng

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Satukan kentang yang telah disagat dengan tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam dan sedikit gula. Gaul sebati
  2. Panaskan minyak dan sudukan adunan. Goreng agak2 leper dan balik2kan. Tunggu sampai masak. Boleh diangkat dan siap..makan cicah sos thai sedapp ^__^

Selamat Mencuba :-)

Wednesday, September 24, 2014

ROTI LEMBUT GEBU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Projek meroti minggu lepas.. 2 3 kali jugak buat..Macam tu lah bila dah mula meroti..hari2 rasa mahu buat tapi masa tak mengizinkan..Kali ni yana cuba resepi lain pulak..best jugak walaupun bahan2nya simple jee..roti tetap gebus gebas ^__^..

Tq pada tuan empunya resepi Anie Japri FB dan kak Mas Duniaku..jom layan pic je laa.. roti dah sold out heheee




ROTI LEMBUT GEBU
Resepi : Anie Japri FB
Sumber cuci mata : Mas Duniaku

BAHAN-BAHAN:-

500gm tepung high protein
250ml air sejuk ~ dari peti
1 biji telur
30gm susu tepung
80gm butter @ majerin
1 sudu kecil
garam
1 paket yis ( 11gm )

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Masukkan semua bahan cecair ke dalam bread maker
  2. Masukkan bahan2 kering. Set no 8 untuk dough
  3. Dah siap keluarkan doh dan bentukkan
  4. Biar doh naik sekali lagi ganda. Bakar suhu 160c selama 15 hingga 20 minit ~ masa membakar ikut keadaan suhu oven masing2


Selamat Mencuba :-)

Tuesday, September 23, 2014

BINGKA DURIAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah..syukur Ya Allah masih diberi peluang untuk bernafas hari ini..Hampir 2 minggu puan tanah bercuti..maaf sangat2 yer para pengunjung DCK..dah lama duk jamu mata dengan muffin yang sudah kehabisan itu~~

Okess, kembali kepada resepi..Kuih Bingka Durian yang sangat sedap kat tekak yana ^__^.. Penggemar durian harus cuba kuih bingka ni tau..memang sedap..satu rumah bau durian sewaktu proses pembakaran berlaku..Tq Along Roz share resepinya..jom layan ~~



BINGKA DURIAN

BAHAN-BAHAN:-

4 biji telur
350gm gula pasir
350gm tepung gandum
350gm isi durian
2 sudu besar tepung beras
400ml santan kotak
300ml air
2 sudu besar mentega cair
1/2 sudu kecil garam
Pewarna kuning

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam food processor/blender sehingga sebati
  2. Tuangkan ke dalam tin yang di lapik kertas aluminium & diminyakkan
  3. Bakar 180c selama 1 jam atau sehingga masak & garing permukaannya
  4. Sejukkan sebelum dipotong

Selamat Mencuba :-)

Tuesday, September 9, 2014

MUFFIN KEJU CHEDDAR

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Pagi2 kita tayang muffin yang tersangatlah yana suka..kalah anak2 hihii..Memang best sangat muffin nii..lepas satu satu masuk dalam mulut ni haaa..tak perasan sudah 3 biji ku telan..ahakss ^__^. 

Tq pada Rahel & Kak Izah share resepinya..Resepi asal dari Chef Noraini Zakaria..Kepada peminat cheese disarankan mencuba muffin keju ni tau..pasti uols suka..Masa duk dalam oven lagi sudah tidak tertahan mahu merasainya..bau cheddar cheese yang harum mewangi alahaiii memang menggoda nafsu makan hehee..okess, jom semak resepinya ~~



MUFFIN KEJU
Resepi : Chef Noraini Zakaria
Sumber cuci mata : Rahel & Izah Muffin Lover

BAHAN-BAHAN:-
250 g tepung gandum
150 g minyak masak ~ yana guna minyak canola
150 g susu segar kotak ~ yana guna buttermilk
70 g keju cheddar ~ diparut
50 g keju cheddar ~ diparut utk hiasan
150 g gula kastor
13 g serbuk penaik
1 sk garam
2 biji telur B ~ dipukul

Jika tidak menggunakan buttermilk siap dibeli, boleh dibuat sendiri dengan 1 cawan susu segar berkrim ditambah dengan 1 sudu besar cuka/lemon jus. Biarkan dalam 5 minit supaya menjadi seperti yogurt. Makin berkrim n lemak susu segar tu makin cepat cepat n cantik kejadian buttermilk.

CARA PENYEDIAAN:-

  1. satukan minyak, susu segar, gula kastor, garam dan telur dalam mangkuk adunan. Kacau hingga sebati
  2. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam adunan tadi, Masukkan 70 g keju cheddar.
  3. Tuangkan adunan cecair ke dalam tepung tadi. Gaul dengan senduk hingga sebati tetapi masih nampak berketul dan berat. Terlebih gaul ( overmixing ) akan menyebabkan mufin mengeras.
  4. Panaskan ketuhar pada suhu 200c selama 15 minit. Tuangkan adunan kedalam cawan muffin sehingga 3/4 penuh. Tabur keju cheddar untuk hiasan. Bakar selama 20 minit hingga mufin masak

Selamat Mencuba :-)

Sunday, September 7, 2014

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Sarapan petang untuk anak2 tersayam~~Kek Coklat yang tak pernah jemu di makan..Buat pagi and bagi beliau sejuk kejap dalam esbox..huhuu best layan kek ni sejuk2~~

Resepi kek tanpa telur Kak DJ ni memang selalu jadi pilihan yana kalau damia request nak makan kek coklat..senang dan sedapp..kek ni memang antara kek yang terfemes dikalangan blogger masa dulu..Jom semak resepinya ^__^


SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

BAHAN-BAHAN:-

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
4 sudu besar susu tepung
2 1/2 cawan air sejuk ( dari peti ais )
2 cawan gula perang
2 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil coffee emulco @ chocolate emulco ~ optional
1/4 sudu kecil garam halus
1 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
2 sudu kecil cuka @ jus lemon

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan oven pada suhu 160 - 170c. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata2.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee/chocolate emulco. Kacau perlahan2 dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati tetapi jangan terlalu lama.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga cukup masak. ( suhu bergantung pada jenis oven masing2. Sila adjust sendiri ye )
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran
Selamat Mencuba :-)

Saturday, September 6, 2014

AYAM GORENG BEREMPAH SEDAP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Lama betul puan tanah bercuti kan..ada yang mencari tak hehee..Puan tanah tidak ke mana..cuma virus M melanda minggu lepas..alahaii malasnya nak hupdate blog kalau intenet slow..seksa nak menunggu beliau loading..Pagi ni intenet ok sikit walaupun takde lah laju sangat..Bolehlah menahan sabar sikit2 untuk menyiapkan satu entry nii ~~

Ayam goreng berempah dimakan bersama Nasi Lemak Pandan hari tu..kalau dah namanya ayam berempah haruslah sedap kan hihii..tq Kak Nadz share resepinya..Dah banyak kali yana buat ayam goreng berempah nii..suka sangat..sedappp..Mintak izin yana share kat sini pulak ye kak..senang untuk rujukan nanti~~^_^


AYAM GORENG BEREMPAH SEDAP
Resepi : Kak Nadz @ COSK

BAHAN-BAHAN:-

1/2 ekor ayam
*2 sudu besar biji ketumbar
*1 sudu teh jintan manis
*1 sudu teh jintan putih
(bahan bertanda * di tumbuk atau dimesin kering halus)

#6 biji bawang merah
#2 ulas bawang putih
#2 inci halia
#2 inci lengkuas
#2 inci kunyit hidup(ganti serbuk kunyit pun ok)
#2 batang serai
(bahan bertanda # ditumbuk atau diikisar kasar. Kalau halus tak sedap)

1-2 sudu besar serbuk kari daging
Sedikit serbuk cili atau cili kisar(optional)
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun limau purut-diracik halus
Minyak untuk menggoreng

CARA PENYEDIAAN:-

1.  Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.
2.  Masukkan ayam dan semua bahan kisar halus dan kasar beserta bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk besar. Gaul biar rata dan rempah ratus menyaluti ayam.
3.  Perap dulu dalam 1 jam sebelum digoreng. Perap lama sikit lagi best.
4.  Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana.
5. Angkat dan toskan. Angkat sekali rempah-rempah yang jatuh ke dasar kuali semasa menggoreng. Rempah ni yang best oooo.. Kalau tak angkat terus nanti rempah-rempah tu hangit dan pahit. Then teruskan menggoreng hingga habis.
6.  Bolehlah dihidangkan ketika panas-panas.


Selamat Mencuba :-)