Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^
Menu 21 Ramadhan kami~ Ayam Phat Phet..Dah banyak kali yana buat..sedap sebab pedas + masam.. memang feveret yana sangat2 kalau lauk macam nii..Hokess, Kita semak je lah resepinya..Yana kopipes je dari dapur Tun Telani..males pulak nak menaip hari ni hehee~~
AYAM PHAT PHET
Resepi: widad@myr
Sumber: tun telani
Bahan A (Blend)
- 5 biji cili padi
- 2 hiris halia
- kunyit hidup
- 1 atau 2 batang serai
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
Bahan B
- 3 keping ayam
- 1 batang serai
- 1 asam keping
- 4 helai daun limau purut
- sedikit Garam dan Gula
- Blend bahan A dan tumis hingga naik bau
- Masukkan bahan B dan air (ikut byk mana kuah yg nak, tun letak around 1-2cup).
- masak till mendidih, n kuah nmpak pekat.
- done ^^