Sunday, December 16, 2012

UDANG KAM HEONG

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^_______________________^

Alhamdulillah masih berkesempatan nak update blog malam ni..puteri2 dah lena diulit mimpi.. ayahandanya pulak sibuk melayan bola..ini lah masanya untuk bonda merehatkan minda sambil cuci2 mata ke dapur kawan2 yang setiap hari berasap dengan menu2 yang best semuanya ^__^

Okess..tanpa perlu berbicara panjang lebar, kita cuci mata dulu dengan menu kami hari ini.. Udang Kam Heong yang sungguh sedap hingga menjilat pinggan huhuuu ^^..Ekceli dah banyak kali yana buat resepi ni selepas Kak Amie mewar2kan kesedapannya..Adusss..betul Kak Amie cayannggg..sedappp^^..Tapi kali ni yana masak xletak cili api dan lada hitam sebab Damia join sekali makan..walaupun xletak rasa pedas kari tetap ada..

Terima kasih Kak Amie share resepi yang sedap ni..yang paling penting senang nak masak..semua bahan memang selalu ada kat dapur..Yana mintak izin share kat sini pulak ekkss..jom kita semak resepinyaaa :-)




Resepi Asal : Ketam Kam Heong ( Buku masakan selera Chef Wan )
Sumber cuci mata : Kak Amie @ Amie's Little Kitchen

BAHAN-BAHAN:-

3 ekor ketam ~ yana gantikan dgn 15 ekor udang sederhana besar
5 ulas bawang putih cincang ~ yana gunakan 2 ulas
2 sudu besar udang kering ~ yana gunakan 1/2 sb, rendam dan tumbuk kasar
2 sudu besar serbuk kari ~ yana letak 1 sb
3 tangkai daun kari ~ yana letak1 tangkai
6 biji cili padi dihiris ~ yana x letak
2 sudu besar sos tiram ~ yana gunakan 1 sb
1 sudu teh lada hitam - kisar ~ yana x letak
garam & gula ~ jika perlu
Minyak

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam/udang selama 5 minit atau sehingga masak. ketepikan.
  2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
  3. Masukkan udang kering dan goreng sehingga udang masak.
  4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
  5. Tambah sos tiram dan lada hitam dan gaul sebati.
  6. Masukkan udang dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
  7. Angkat dan hidangkan.
Selamat Mencuba :-)

5 comments:

Nuwairani Ismail said...

sedapnya!! rasa mcm dah lama betul x makan udang. huhuh..hujan2 mcm ni mesti mahal rege udang,

Mas Sani said...

besarnya udang..puas makan tu...terliur betul akk tgk hah

Amie said...

Memang sedapkan resepi ini Yana... ada sekali tu di rumah kak Amie buat doa selamat, salah satu resepinya kakak buat udang kam heong, minggu depannya salah seorang tetamu (kakak angkat) minta tolong kak Amie masak udang kam heong 5kg untuk majlis kecil pernikahan anak perempuannya... memang sedap, dan sangat mudah penyediaannya. Terima kasih yana sudi cuba... cayanggg dia...!

tun_telani said...

Salam kak yana cayanggg.. nmpk sedap! tun penah try ayam kam heong, udang blm penah try lagi.

outbound malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....