Friday, February 27, 2015

AYAM GORENG BEREMPAH SERAI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Menu ayam lagii..Terpikat dengan resepi Ayam Goreng Berempah Serai kat dapur Kak Izah Daut beberapa yang lalu..Sekarang ni memang keje cari resepi ayam je..nak tambah koleksi hehee..



Anak2 makan ikut mood skg nii..kadang2 suka ayam kicap..pastu ayam merah..pastri ayam bakar..pasfor bergoreng tapi yang bersup jangan la dibuat..mesti buat muka..memang tak nak langsung dari dulu hingga sekarang..tak ada sorang pun ikut perangai ibu yang suka sangat sup ayam ^__^



Jemput makan semua..Yang ni puan tanah punya plate.. Ayam goreng + kari telur pecah + acar campak2 ^__^..Tq kak izah dan love share resepinya~~~~


AYAM GORENG BEREMPAH SERAI
Resepi ; Love
Sumber cuci mata : Izah Muffin Lover

BAHAN-BAHAN:-
1 ekor ayam

Bahan dikisar bersama :-
6 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 inci halia
3 - 4 batang serai

..................................

3 sudu besar cili kering kisar/cili boh ( lebih/kurang ikut citarasa )
2 sudu besar serbuk kari daging
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 sk rempah 5 spices ( takde pun takpe )
Garam & aji secukupnya
3 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Campurkan semua bahan di atas bersama dengan ayam kecuali daun kari dan minyak. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya tenggelam ketika digoreng
  3. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Tabur daun kari bila dah 1/2 masak
  4. Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja!..yummy!!

Selamat Mencuba :-)

Wednesday, February 25, 2015

RED PEARL COOKIES

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Pepagi ni kita layan biskut dulu deh..kelmarin tetiba rajin nak buat biskut raya..huhuu ~~Red Pearl Cookies yang sedap hokey..nampak je kak Ita tayang kat FB hari tu terus berkenan nak buat.. Tunggu wiken je keluar beli cornflakes..dah lama tak beli cik cornflakes nii..anak2 dah boring nak makan tapi bila dah jadi biskut macam ni memang laju je habis...


Biskut ni masuk list biskut raya tahun nii sebab senang nak buat dan yang penting sedap ^__^.. Seronok tengok anak2 dgn ayahnya makan tak berenti..Okess..jom semak resepinya~~~


RED PEARL COOKIES
Resepi : Jaja FnR
Sumber cuci mata : Zack Zachoes & Kak Ita Masam Manis

BAHAN-BAHAN:-

150 gm butter
150 gm tepung gandum
75 gm gula halus @ gula kastor
60 gm cornflakes
50 gm coklat chips
25 gm almond nibs
1 sudu kecil esen vanilla
ceri merah ~ dihiris halus dan memanjang

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Mula2 kita satukan butter dan gula. Dengan menggunakan senduk kayu sahaja gaul hingga gula dan butter sebati dan sekata. Tak payah pukul sampai kembang ya cukup sekadar ia sebati, sebab jika terlebih pukul biskut kita akan kembang dan leper selepas di bakar nanti
  2. Masukkan tepung dan gaul rata
  3. Masukkan cornflakes, badam, cip coklat dan esen vanila. Kemudian gaul rata
  4. sudukan atas dulang pembakar
  5. buah ceri pula potong memanjang atau dadu. Letakkan hirisan ceri atas adunan tadi
  6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan 15 minit terlebih dahulu dengan suhu 170c
  7. bakar biskut selama 20 - 25 minit bergantung pada kepanasan oven masing2
  8. Angkat dan sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara
Selamat Mencuba :-)

Tuesday, February 24, 2015

DAGING MASAK HALIA DAN MINYAK BIJAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Entry sepantas kilat~~Dah lama tak makan daging..wiken lepas pegi shoping barang dapur tetiba teringin nak makan..terus je beli tapi belum tahu nak masak apa..beli dan simpan jee dulu dalam freezer..memang macam tu lah selalunya..teringin nak makan tapi tak tau nak masak apa ^__^


Bila dah tak tahu nak masak apa maka resepi ini jadi pilihan..Daging Masak Halia dan Minyak Bijan..simple dan sedap..yana suka sangat sebab ada minyak bijan..alahaiii sedapp makan dengan nasi panas2..kali ni sengaja yana potong kecil2 senang nak ratah..jom semak resepinya..tq yer kak Nor..sekali lagi yana letak sini~~~


DAGING GORENG HALIA & MINYAK BIJAN

300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar minyak bijan
~~~ * ~~~
1 biji bawang besar ~ dipotong baji
3 ulas bawang putih ~ diketukdan dicincang
1 inci halia muda ~ dihiris
1/3 biji capsicum merah ~ dipotong panjang / dadu
1/3 biji capsicum hijau ~dipotong panjang / dadu
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak bijan
sedikit air
sedikit garam
daun bawang ~ dipotong 1 inci
minyak secukupnya

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Perap daging seketika bersama tepung jagung dan 1 sudu besar minyak bijan
  2. Panaskan minyak dan goreng daging lebih kurang 1 minit. Angkat dan ketepikan
  3. Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar
  4. Masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan
  5. Masukkan bawang besar, halia dan capsicum.Goreng seketika.
  6. Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, minyak bijan dan sedikit garam
  7. Goreng sekejap dan masukkan sedikit air ( lebih kurang 1/4 cawan )
  8. Masukkan daging yang dah digoreng tadi dan kacau
  9. Bila kuah hampir keering masukkan daun bawang.
  10. Kacau seketika dan boleh lah dihidangkan panas2
Selamat Mencuba :-)

Monday, February 23, 2015

AYAM GORENG NYONYA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Beberapa hari  ni otak blurr sikit tak tahu nak masak apa untuk anak2..makin besar makin bercitarasa gitu~~memilih sangat bab makan..tapi yang pasti anak2 takkan menolak kalau ayam goreng..Buat ayam goreng tak nak makan nasi pulak..duk ratah ayam jee..sayur mayur pun tak layan..huhuuu~~~~


Okess..pagi ni layan Ayam Goreng Nyonya dulu..Sedapp sangat resepi nii..Alhamdulillah..buat lauk macam nii anak2 suka pulak..makan dengan nasi panas2..memang meletop gituu..Yana punya ni versi tak pedas..yana tak ketuk cili api seperti yang diarahkan..maklumlah ada anak2 bawah umur nak makan kan ^_^


Time nak makan baru yana penyek2 cili api dengan nasi..alahaiii sedapppnyaa..tak secukup sepinggan makan nasi kalau dapat lauk macam nii~~


AYAM GORENG NYONYA
Resepi : Citarasa Istimewa Berasaskan Ayam
Sumber cuci mata : Kak Ayu & Kak Ummi

BAHAN-BAHAN:-
500gm ayam ~ dipotong sederhana
8 biji cili padi ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 sudu besar sos plum masam ~ ayu & yana guna sos plum aje tak masam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
sedikit daun kari
garam dan perasa secukupnya
minyak ~ untuk menggoreng

BAHAN PERAP:-

1 batang serai*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 cm lengkuas*
sedikit halia
( bahan bertanda* dikisar halus )
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Bersihkan ayam dan keringkan dengan kain
  2. Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 20 minit
  3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan
  4. Panaskan minyak dan goreng bawang besar, cili padi dan daun kari hingga naik baunya
  5. Masukkan ayam, sos plum masam, sos tiram dan sos tomato. Perasakan dgn garam dan serbuk perasa. Kacau sebati. Tutup api..siap untuk dihidangkan...
Selamat Mencuba :-)

Saturday, February 21, 2015

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah dapat bersua lagi di alam maya..tersangatlah bizi sepanjang minggu lepas..nak hupdate satu entry pun tak berkesempatan..dapat intai2 umah kengkawan pun dalam phone je..insyaAllah ada masa nanti yana singgah umah kengkawan yee..arini pun still bizi lagi..bizi layan anak2..bila cuti macam ni lah..ada2 je permintaan yang harus ditunaikan ~~


Okess pagi ni kita layan dulu Ikan Goreng Dalam Sos Daun Limau Purut..resepi ulangan je nii ^__^.. Dah banyak kali yana buat..incik lalink suka sangat..Kali ni yana guna ikan tenggiri pulak..Sedap juga..Sebelum ni yana buat kurang pedas sikit sebab anak2 nak makan sama..kali ni memang kaw2 punya pedas..alahaiii memang sodappplah sangat rasanya makan bersama nasi panas..tak payah tumbuk sambal belacan dah hehee~~~


IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT
Resepi : Buku Masakan Thai

2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia ~ yana guna ikan tenggiri 3 keping
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.


Selamat Mencuba:-)