Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..Alhamdulillah bersua lagi kita pada hari ini..3 hari menyepikan diri dari dunia maya..terasa rindu pula pada kawan2..hmm..ekceli, tuan umah baru menyihatkan diri..biasalah kan bila dah preggy nii..ada jer gangguan kesihatan..Tambah pula dengan musim panas skg nii..badan cepat sangat penat ^^
Nak citer pulak pasal Nasi Jintan Putih yana buat untuk lunch semalam..dah lama simpan resepi nasi ni lepas Kak Ayu tayang tapi biasalah bila dah terlampau banyak resepi yg menunggu Q maka terlupa sudah pasal nasi nii..2 ari lepas selongkar balik almari lama and jumpa ler resepi nii..tgk semua bahan ada jadi on je lah lagi pun dah lama xmasak nasi spesel mcm nii..Skg yana xselera nak makan something yg kat luar..penat ke xlarat ke memang nak jgk masak kat umah.. makan nasi dgn telur goreng pun jadi lah..janji masak sendiri..hmm..pelik perangai pembawak budak nii kan..dulu bkn main nak mkn yg beli jer..xselera langsung nk makan yg kat umah ^_^
Terlebih cakap pulak pagi2 nii..kita semak je resepinya..yana nak BW umah kengkawan pulak.. InsyaAllah klu larat nak singgah semua dapur..nak intai resepi best utk hari ni pulak ^_^
 |
sedap nasi nii ^_^ |
NASI JINTAN PUTIH
BAHAN-BAHAN:-
4 1/2 cawan beras basmathi ~ di basuh, rendam sekejap, basuh dan tos
1 biji bawang besar ~ dihiris nipis
4 biji bawang putih ~ ditumbuk @ dicincang
2 sk serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit ~ yana xletak
4 sudu besar minyak sapi
2 biji pelaga
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2-3 helai daun pandan
1 1/2 kiub vegetable stok
4 - 5 sudu besar plain yogurt
5 - 6 cawan air
2 biji cili hijau dibelah tanpa putus
2 sudu besar susu cair
Garam + secubit perasa
CARA NAK BUAT ;-
- Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.
- Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan lada hijau, serbuk kunyit, garam & beras yang sudah dibasuh dan tos tadi.
- Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub vegetable, susu dan air.
- Biarkan masak macam nasi biasa.
Resepi Ayam Kashmir yang sgt maveles..dah banyak kali yana buat..husben yana dgn damia suka sangat sbb tu selalu buat ^^..biasa kalau buat mmg yana buat kuah banyak..nanti boleh mkn dgn roti putih xpun dgn roti paratha..mmg sedappp hingga menjilat jari jemari ^_^
AYAM KASHMIR
BAHAN-BAHAN:-
1/2 ekor ayam ( dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka )
BAHAN A
6 biji bawang merah ~ dihiris
1/2 labu bawang besar ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris
1 batang serai ~ diketuk
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
BAHAN B
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato ~ di potong kecil
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji kentang ~ dipotong ( yana potong wedges & goreng dulu )
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
- Satukan serbuk cili di dalam mangkuk dan bancuh dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
Selamat Mencuba :-)