Wednesday, June 13, 2012

CHOCOLATE BROWNIES TANPA TELUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera..xmau bebel byk petang yg dah hampir magrib nii..Chocolate Brownies Tanpa Telur resepi Kak Fida yana buat utk minum petang tadi..semalam En.hubby bersuara nak mkn brownies lg..hmm..malam tu terus teringat xpenah cuba lagi resepi Kak Fida..Resepi brownies nii yana selongkar kat umah Nani sedikit masa lalu..Nani asyik memuji kesedapannya dan ternyata mmg betul sedappppp!!

Dah azan lahh..nanti kita sambung lagi yerrr..layan je lah pic yg xseberapa nii..penggemar brownies dah xtahan nak makan..kita main snap jerr hahaaa..jumpa lagiii ^_^


CHOCOLATE BROWNIES ( TANPA TELUR )
Resepi : Kak Fida @ MyR
Sumber cuci mata : Nani @ Life Is Beautiful

BAHAN-BAHAN:-

1 cawan tepung gandum
1 sk tepung jagung
1/2 sk bicarbonate of soda
1/8 sk garam halus
3/4 cawan gula
1/2 cawan serbuk koko

BAHAN B;-

1 cawan susu cair
2 sb susu manis
1/4 cawan mentega cair/minyak sayur
1 sk esen vanilla

BAHAN C

Kekacang atau choc chip utk tabur

CARA NAK BUAT:-
  1. Ayak bahan A dalam sebuah mangkuk.
  2. Satukan bahan B dalam mangkuk berasingan.
  3. Masukkan A ke dalam B dan kacau perlahan lahan hingga sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu mentega dan dialas dengan kertas. Tabur kekacang atau choc chip rata2. Bakar pada suhu 160c selama 25 - 30 minit.
  5. Adunan brownies ni jugak sesuai dibakar didalam cawan kertas. Isikan adunan sehingga 3/4 cawan kertas. bakar selama 20 minit.


Selamat Mencuba :-)

NASI JINTAN PUTIH & AYAM KASHMIR

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..Alhamdulillah bersua lagi kita pada hari ini..3 hari menyepikan diri dari dunia maya..terasa rindu pula pada kawan2..hmm..ekceli, tuan umah baru menyihatkan diri..biasalah kan bila dah preggy nii..ada jer gangguan kesihatan..Tambah pula dengan musim panas skg nii..badan cepat sangat penat ^^

Nak citer pulak pasal Nasi Jintan Putih yana buat untuk lunch semalam..dah lama simpan resepi nasi ni lepas Kak Ayu tayang tapi biasalah bila dah terlampau banyak resepi yg menunggu Q maka terlupa sudah pasal nasi nii..2 ari lepas selongkar balik almari lama and jumpa ler resepi nii..tgk semua bahan ada jadi on je lah lagi pun dah lama xmasak nasi spesel mcm nii..Skg yana xselera nak makan something yg kat luar..penat ke xlarat ke memang nak jgk masak kat umah.. makan nasi dgn telur goreng pun jadi lah..janji masak sendiri..hmm..pelik perangai pembawak budak nii kan..dulu bkn main nak mkn yg beli jer..xselera langsung nk makan yg kat umah ^_^

Terlebih cakap pulak pagi2 nii..kita semak je resepinya..yana nak BW umah kengkawan pulak.. InsyaAllah klu larat nak singgah semua dapur..nak intai resepi best utk hari ni pulak ^_^

sedap nasi nii ^_^
NASI JINTAN PUTIH
Sumber cuci mata : Kak Ayu S'pore & Kak Nor

BAHAN-BAHAN:-

4 1/2 cawan beras basmathi ~ di basuh, rendam sekejap, basuh dan tos
1 biji bawang besar ~ dihiris nipis
4 biji bawang putih ~ ditumbuk @ dicincang
2 sk serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit ~ yana xletak
4 sudu besar minyak sapi
2 biji pelaga
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2-3 helai daun pandan
1 1/2 kiub vegetable stok
4 - 5 sudu besar plain yogurt
5 - 6 cawan air
2 biji cili hijau dibelah tanpa putus
2 sudu besar susu cair
Garam + secubit perasa


CARA NAK BUAT ;-
  1. Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.
  2. Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau.
  3. Masukkan lada hijau, serbuk kunyit, garam & beras yang sudah dibasuh dan tos tadi.
  4. Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub vegetable, susu dan air.
  5. Biarkan masak macam nasi biasa.


Resepi Ayam Kashmir yang sgt maveles..dah banyak kali yana buat..husben yana dgn damia suka sangat sbb tu selalu buat ^^..biasa kalau buat mmg yana buat kuah banyak..nanti boleh mkn dgn roti putih xpun dgn roti paratha..mmg sedappp hingga menjilat jari jemari ^_^

AYAM KASHMIR
Resepi : Kak Dayang

BAHAN-BAHAN:-
1/2 ekor ayam ( dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka )

BAHAN A
6 biji bawang merah ~ dihiris
1/2 labu bawang besar ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris
1 batang serai ~ diketuk
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari

BAHAN B
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato ~ di potong kecil
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji kentang ~ dipotong ( yana potong wedges & goreng dulu )


CARA NAK BUAT:-
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. 
  2. Satukan serbuk cili di dalam mangkuk dan bancuh dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan masak.
  4. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
  5. Hidangkan setelah masak.
Selamat Mencuba :-)

Saturday, June 9, 2012

YEE MEE KUNG FU

Assalamualaikum dan salam petang sabtu semua..sunyi sepi jer alam maya hari nii..biasalah kan klu wiken..banyak dapur yang x berasap..semua menjamu selera kat luar ^^..Yana mcm biasa jer..bila hari sabtu en.hubby kena keje, kita duk umah je lah layan kartun dgn Damia ^^

Tengah hari tadi males nak makan nasi so, layan jer menu simple..Yee Mee Kung Fu..slalu jgk yana buat sbb senang hihii..Resepi asal dari idavda @ MyR..yana ada tambah kurang sikit untuk kesesuaian tekak serta bahan2 yang ada kat umah..Tak mau cakap banyak lah..cik tenet pun dah makin slow..nak upload satu pic pun susah..hmm..tensen betoi ^^


YEE MEE KUNG FU
Resepi : idavda @ MyR

BAHAN-BAHAN:-
1 gulung yee mee
1 ulas bawang putih ( mayang )
2 biji cili api ( mayang )
1/2 biji cili merah ( mayang )
5 biji bebola ayam ( di potong 4 ) ~ yana x letak xde stok
15 gm isi ayam
4 ekor udang
4 helai daun sawi ( potong 1 inci )
Bunga kobis ~ yana tambah
1 biji telur
2 sudu besar sos tiram
1/2 sk serbuk lada sulah
1/2 sk serbuk lada hitam
1/2 sk serbuk pati ayam maggi ~ yana letak kiub ayam knorr
1 sk garam ( secukup rasa ) - yana xletak
2 sb tepung jagung ( dibancuh dgn 150 ml air )
2 sb minyak masak
2 batang daun bawang ( utk hiasan )

CARA NAK BUAT :-

  1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dimayang sehingga naik baunya.
  2. Masukkan isi ayam dan bebola ayam. Kacau hingga sebati dgn bahan tumisan tadi.
  3. Masukkan pula bancuhan tepung jagung dgn air rebusan tadi. Biarkan sedikit mendidih.
  4. Semasa air sudah mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat masukkan serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam dan sedikit garam.
  5. Pecahkan pula telur dan kacau hingga telur masak berketul-ketul.
  6. Masukkan yee mee. Tambahkan sedikit air jika mahukan yee mee betul2 lembut dan perasakan lagi. 
  7. Masukkan daun sawi.
  8. Last sekali, taburkan dgn daun bawang dan siap utk dihidang panas2
* Yana buat jer kuah and siram atas yee mee..sedap makan panas2 masa yee mee rangup ^^

Selamat Mencuba :-)

Friday, June 8, 2012

KASWI KELEDEK Kak Besah

Assalamualaikum dan salam kerinduan semua ^^..berjumpa kembali kita setelah hampir seminggu tuan umah bercuti sakan..terima kasih pada yg sudi singgah ke sini walaupun sunyi sepi tnpa n3 baru..Hari ni agak bizi kemas umah..petang baru dapat pegang cik lappy..sambil kemas2 umah tadi sempat jugak sediakan minuman petang utk hari nii..Kuih Kaswi Keledek resepi dari Kak Besah yg sedang fofular skg nii ^^..

Tak boleh nak bebel panjang2..nak BW jap..kita jamu mata je lah dgn kuih kaswi yg lembut..lemak dan sedap nii..hmm..tgk pic pun nk tergelak..masih lg fail klu bab nk potong kuih kukus nii..ada kecik ada besar..hahaaa ^^


KASWI KELEDEK
Resepi : Kak Besah MyR

BAHAN-BAHAN:-
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan keledek ( yg telah dilecek )
3/4 cawan gula halus
2 1/3 cawan santan
1/2 sk air kapur
1/2 sk garam
Secawan kelapa parut + secubit garam  ( utk salut )


CARA NAK BUAT;-

  1. Panaskan kukusan.
  2. Blend semua bahan kecuali kelapa parut.
  3. Masukkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak. Kukus selama 25 - 30 minit atau hingga masak.
  4. Potong bila dah sejuk lepas tu golek2 dgn kelapa parut jika suka ^_^
Selamat Mencuba :-)

Friday, June 1, 2012

BINGKA CRACKERS

Assalamualaikum dan salam petang Jumaat semua..sepantas kilat nak update blog hari nii sebelum Damia datang membuat kekacauan hihii..Hari ni perangai dia kurang elok sikit..ada jer yang xkena..sensitif sangat..hmm..2 minggu lagi genap lah Damia 2 tahun..sebab tu kot perangai pun berubah ^^..

Tak mau cakap banyak pasal menu petang nii sebab dah ramai yang mencubanya..kuih Bingka Crakers yang sedap berlemak lagi ni haa..memang berlemak yer..xtipu punya..walaupun yana guna susu cair tapi kuih ni tetap terasa lemaknya..kalau guna santan mesti lagi best rasa kelemakkannyaa hihii..jom layann je lahhh..yana nak BW umah kawan2 pulak..daaa jumpa lagii ^^ 

BINGKA CRACKERS
Resepi : kh267tm @ MyR
Sumber cuci mata : Kak HanaKak Mas, CMG, Kak Yatie

BAHAN-BAHAN;-

140 g biskut cracker @ setengah peket
85 g tepung gandum
210 g gula - kemanisan ikut citarasa masing2 ( yana ltk 100 g gula pasir )
3 biji telur
710 ml santan @ susu cair - hana ltk 1 1/2 tin susu cair dan sedikit air ( yana ikut jer k.hana )
1 sudu besar butter@majerin@minyak sapi - hana & yana guna butter
1 sk pandan paste @ pewarna kuning ( yana tmbh pewarna kuning jer )
Garam secubit
Bijan sangai - jika suka


CARA NAK BUAT;-

  1. Panaskan oven suhu 180. Lengserkan loyang dgn minyak.
  2. Blend semua bahan kecualu bijan sehingga semua hancur.
  3. Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4. bakar selama 1 jam sehingga keperangan.
  5. Sejukkan dan potong.
Selamat mencuba :-)