Tuesday, January 10, 2012

APAM DURIAN~ doyan lagi ^_^

Assalamualaikum..Dah tengah malam baru tuan umah dapat bersiaran..seharian xdpt pgg cil lappy..ada jer keje nak buat..layan kerenah Damia lagi yg semakin lasak mcm bdk laki jer hiihiii..moh lah kita cuci mata kejap dgn menu petang tadi..Apam Durian..waahhh jgn ada yg jemu sudahhh..yana asyik tayang menu doyan jer..nak buat mcm mana..stok doyan kat umah byk lg..rezeki doyan masih berterusan..Alhamdulillah..

Kali ni try bt Apam Durian resepi Kak Fida MyResepi..alamakkk termanis lah pulak walaupun dah kurangkan gula..masa bancuh adunan, Yana terlupa nak test tahap kemanisan dulu..biasalah tangan bergerak sambil tu kepala jenguk intai kat ruang tamu tgk Damia main..dah siap adunan terus jer kukus..hmm..nasib baik buat 1/2 adunan jer..bleh lah abiskan..makan sebijik terus minum air masak..lepas ni kalau buat xyah letak gula dah..biar rasa manis doyan jerr..^_^

ada perisa coklat juga :-)
APAM DURIAN
Resepi : Kak Fida@MyR

BAHAN-BAHAN:-

200 g isi durian
200 ml air
2 sb susu manis ( yana xletak xde stok )
4 bijii telor
250 g gula halus ( kurangkan jika isi durian manis )
1/2 sk garam
1 sb ovellette
300 g tepung gandum - diayak
1/2 sk esen durian ( yana xletak xde stok..xpenah beli pun :) 
sedikit pewarna kuning ( yana xletak )
sedikit serbuk koko ( yana tambah )

CARA NAK BUAT:-
  1. Kisar isi durian, air dan susu manis hingga lumat
  2. Pukul telur hingga 1/2 kembang dan masukkan gula, garam dan ovallete dan terus pukul hingga kembang dan putih selama 5-6 minit
  3. Masukkan tepung dan campuran durian berselang seli sambil digaul rata. Bubuh esen dan pewarna kuning dan kaup balik adunan hingga sebati.
  4. Isikan mangkuk2 kecil/lompang dgn kertas kuih dan isikan pula dgn adunan apam biar penuh kedalamnya. Kukus selama 10 minit dgn api kuat.
  5. Sejukkan apam dan boleh disajikan.
  6. Adunan apam boleh juga dibubuh penuh ke dalam mangkuk muffin kecil2.
Selamat Mencuba :-)

Sunday, January 8, 2012

CUCUR KELAPA

Assalamualaikum dan salam petang ahad..semua dh minum petang ke? kalau belum..jom join yana..menu simple jer..Cucur Kelapa..Ekceli, 1st time yana mkn cucur kelapa nii tau..terasa jakun kejap..Tun, kita sama je kan xtau tentang kewujudan resepi yg sedap nii nama jer org kampung hikhikk..tq Kak Q sudi share resepi nii..klu x, mmg yana xtau kelapa parut pun bleh jadi cucur ^^..untuk petang yg indah ni Yana buat versi manis..makan bersama teh o limau panas..pergghh..sodapp ^^

CUCUR KELAPA
Resepi: Kak Quinnie
Sumber: Tun_Telani


BAHAN-BAHAN:-

2 cawan kelapa parut
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air panas
1/2 cawan air biasa
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula ( yana tambah )


CARA NAK BUAT:-

  1. Mula2 masukkan kelapa..tepung dan garam kedalam mangkuk..kemudian kacau2 biar rata.. lepas tu masukkan air panas dulu..kacau2 rata..akhir baru letak air biasa..kacau2 la hingga sebati..lepas tu tutup adunan dgn pinggan ke apa ke..janji bertutup..biarkan kejap dlm 10 minit.
  2. Panaskan minyak..api kecik je..sudukan adunan bulat2..dah penuh dlm kuali tu..baru kuatkan skit api tu..sederhana je..jgn kuat sgt nanti hangus..masak la hingga kekuningan.
  3. Boleh mkn cucur kelapa dgn gula atau pun kuah kari pilihan anda..kalau nak buat versi cucur kelapa manis pun boleh jugak..taruk la dlm 1 sudu besar gula kat dlm adunan.
Selamat Mencuba :)

Saturday, January 7, 2012

KEK DURIAN EKSPRESS

Assalamualaikum dan selamat petang sabtu semua..petang ni juz nak tayang Kek Durian yana buat minggu lepas utk buah tangan blk ke kg..masa cuti2 malaysia ari tu dapat byk buah doyan dari Taiping..dah x larat nk mkn doyan byk2 tapi Alhamdulillah rezeki org nak bagi..kita amek jer..blk umah yana frozen and buat tempoyak sikit..Sebelum ni Yana pernah buat Kek Durian resepi CMG..kali ni resepi dari Kak Besah MyResepi pulak..mudah dan cepat jer nak buat..namanya pun Kek Durian Ekspress kan..semua blend jerr..so, sape2 yg baru nk blaja nk bt kek mcm Yana ni..bleh lah cuba resepi nii..mst jadi ^_^

KEK DURIAN EKSPRESS



BAHAN-BAHAN ( SEBIJI KEK UKURAN 20 CM )

1 1/2 cawan tepung berserbuk penaik ( self raising flour ) klu guna tepung biasa, ayak dgn 1 sudu teh baking powder )
3/4 cawan gula pasir
1 biji telor
3/4 cawan bancuhan 3,4 ulas durian + susu segar@susu cair ( bancuhan susu tepung pun boleh )
1/3 sudu teh garam
3/4 cawan minyak jagung @ kacang @ sawit, semua ok
1/2 sudu teh soda bicarbonate

CARA NAK BUAT:-
  1. Blend telur, gula, garam dan bancuhan durian hingga gula hancur. Masukkan minyak & blend 5 saat. Masukkan soda bicarbonate, blend lg 5 saat. ( guna blender cili jer )
  2. Masukkan tepung dlm mangkuk, lalu curahkan bahan mesin sambil dikacau rata menggunakan hand whisk tapi kalau nak senang, setelah dikacau rata masukkan semula dlm blender & blend 5 saat. 
  3. Masukkan dlm loyang yg telah dialas kertas & disapu minyak. Bakar 170c selama 40 minit @ sehingga masak. ( jgn lupa panaskan oven terlebih dahulu sebelum mengadun kek ).
  4. Bleh juga dimasukkan dlm cawan kertas @ muffin.
Selamat Mencuba :-)

Friday, January 6, 2012

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN

Assalamualaikum dan salam petang Jumaat..waahh byknya sawang ^_^..Alhamdulillah dapat lagi kita bersua selepas lebih seminggu tuan tanah menghilangkan diri tanpa pesan..huhuuu..Ekceli tuan umah agak kemalasan sikit nak pegang cik lappy..Balik jer dari cuti2 malaysia ari tu, En.hubby ajak blk kg dia pulak..kita ikut jer walaupun penat xhilang lagi..Biasalah kan klu duk umah mertua nii..xleh nak rest mcm kat umah sendiri..klu kat umah bleh gak nak tido smpai xhingat dunia..klu males masak kita tapau jer nasi kandar berhampiran ^_^

Petang ni jom kita jamu mata dulu dgn menu petang semalam..Bingka Roti Kukus Pandan..dah lama perap resepi yang terskodeng kat dapur Kak Ummi Kuantan nii..akhirnya semalam dapat jua merasanya..dah ramai yg cuba dan memuji kesedapannya..ternyata mmg sodapp ^_^..Sory yer pic x begitu menyelerakan..nk snap pun males ^^

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
Resepi : Notabilia


BAHAN-BAHAN:-

8-10 keping roti putih ( akak guna 9 keping roti Gardenia-xperli siat kecil )
200 ml santan - ( akak guna santan kotak kara je )
200 ml air
1 cawan gula ( akak letak 3/4 cawan je gula kastor )
4 biji telor - ( akak buang tali pusatnya )
1 sudu teh gara, halus
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan
2 helai daun pandan - disimpul

CARA NAK BUAT :-
  1. Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang2nya 10 minit
  3. Pindahkan kepingan roti yg direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci ( akak sapu dulu loyang dgn sedikit mentega ). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
  4. Letakkan daun pandan yg telah disimpul di atas permukaan roti tadi.
  5. Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15-20 minit. ( akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka )
  6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidang. ( letak dlm frige dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak..hehe )
Selamat Mencuba :-)

Thursday, December 29, 2011

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH MAMAK PENANG

Assalamualaikum semua..sory yer malam ni yana xleh nak bebel panjang..kejap je curi masa nak update resepi kami hari nii..Ayam Masak Kicap Berempah Mamak Penang..Resepi ni Yana tergoda kat umah Kak MaDiHaA semalam..Kat umah ni mmg feveret sgt klu masak ala2 mamak gitew ^_^

Tq pada tuan empunya resepi Mamak Haji dan juga Kak Wattie yg sudi share resepi nii..mungkin yana terlepas pandang kot entry resepi ni kat umah Kak Wattie sebelum nii..Tq jugak pada Kak MaDiHaA coz berjaya goda yana untuk mencubanyaa..sebelum tu Kak Ayu S'pore pun dh mencubanya..mmg maveles resepi nii..rasa mcm mkn kat kedai mamak jer ^_^.. jom je lah kita semak resepinya sambil intai pic yg x begitu menggoda tuu ^__^


AYAM MASAK KICAP BEREMPAH MAMAK PENANG
Resepi : Mamak Haji


1 ekor ayam (1.7kg – 1.6kg) dipotong 16 . Masukan serbuk kunyit 1 tsp dan garam 1 tsp. Gaulkan rata dan goreng sehingga separuh masak. Kalau gunakan ayam kampung tidak perlu digoreng kerana isi ayam kampung berkeadaan kental.
3 Biji bawang besar (dikisar halus). Kisaran 1:1 dengan air. Jangan terlalu cair. Tujuan bawang merah ialah untuk mendapatkan kuah. Sekiranya anda tidak mahu kuah anda boleh kurang jumlah bawang merah. Kegunaan bawang merah dalam masakan  resipi nasi kandar adalah unik.  Air bawang digunakan sebagai kuah. Dengan sebab inilah kuah lauk nasi kandar pekat likat.
Pes Bawang Putih dan Halia. Harap anda telah mahir dalam penyediaan pes bawang putih dan Halia ini. Untuk masakan ini,  satu biji bawang putih dan 3 inci halia sudah memadai. Sekiranya anda telah sedia ada pes ini gunakan 2 tsp.
1 tsp serbuk lada hitam.
3 sudu besar kicap pekat. (kicap ini ada beberapa jenis seperti kicap cair, kicap manis lemak, kicap pekat mee dan juga kicap pekat karamel. Anda gunakan kicap Mee Yakin. Ia punyai rasa dan kemasinan yang moderate). Kehitaman masakan terpulang pada cita rasa anda. Kalu boleh kurang garam dalam masakan kerana ia akan memekatkan perederan darah dalam tubuh badan dan membantu kolestrol terbentuk.
1 sudu besar sos tiram.
1 sudu besar sos cili.
1 tsp air limau nipis.
1 tsp Jintan manis.
1 tsp Jintan Putih.
1/2 serbuk kas-kas ( dikecualikan).
1 sudu besar serbuk cili ( boleh kurangkan mengikut kepedasan anda ingin).
2 sudu besar rempah kari Daging.
3 kuntum bunga lawang, 1 inci kulit kayu manis, buah pelaga 3.
2 batang serai yang telah di ketuk.
Garam , Gula secukup rasa.
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, masukkan kedalam minyak 2 batang serai, tumiskan bunga lawang, kayu manis danbuah pelaga. Apabila naik bau rempah masukkan pes bawang putih halia sehingga baunya naik. Segera masukan kisaran bawang merah sehingga baunya naik.
2. Masukan semua bahan-bahan  seperti di atas  dan biarkan kuahnya didih. Masukan ayam yang telah goreng separuh masak. Kecilkan api dan biarkan selama 10 minit – 15 minit di masak. Biasanya daging ayam yang telah masak boleh tentukan dengan bahagian peha ayam daging urat mula gelembong dan cuba putus dari tulangnya.
3. Rasa kemasinan. Kerana kicap dan sos tiram yang digunakan biasanya memepunyai kemasinan yang berlainan. Maka sukatan garam tidak dapat diberi dengan tepat. Sikiranya kurang masin tambahkan garam. Kalau anda terasa masin anda boleh gunakan gula atau serbuk perasa untuk mengurangkan kemasinan.
4. Tutup api dan masukan perahan air limau 1 tsp . Taburkan bawang goreng. Hidangan telah sedia. Kanak-kanak dalam bulan puasa ini amat gemarkan resepi ini. Untuk kanak-kanak pastikan minyak dan kepedasan perlu dikurangkan.
5. Apabila hidangkan gunakan tiga warna seperti warna oren – karot. Warna hijau – celery atau pun daun sup dan daun bawang/ daun pudina. merah – Cili Merah. Unggu – Hirisan bawang bulat. Selamat mencuba. * tsp – sudu teh dan sudu besar – table spoon.



Dibawah ini resepi yang Kak MaDiHaA ringkaskan utk memudahkan puan2 semasa memasak ( Yana ikut cara Kak MaDiHaA ^_^ )

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ( 1.7 kg-1.6 kg) dipotong 16
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 tsp serbuk lada hitam ( yg ditumbuk sendiri )
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 tsp air limau nipis
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih
1/2 sudu besar serbuk kas-kas ( optional )~ Ayu xletak ( MaDiHaA ltk sbb ada stok - yana xltk )
1 sudu besar serbuk cili ( boleh kurangkan mengikut kepedasan anda ingin ) MaDiHaA jdkan pes
2 sudu besar serbuk kari daging ( MaDiHaA jdkan pes )
3 kuntum bunga lawang ( Ayu gunakan 1 jer - MaDiHaA guna 2 )
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 batang serai yg telah diketuk
Garam, Gula secukup rasa
1 cawan air ( yg ni MaDiHaA tambah - yana tambah juga )

BAHAN KISAR:-

3 biji bawang besar
3 inci halia
1 ulas bawang putih

CARA MENYEDIAKANNYA :-

  1. Gaul rata ayam bersama serbuk kunyit & garam. Goreng ayam 3 suku masak & ketepikan dahulu. Panaskan minyak dlm kuali yg lain, tumiskan serai, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga. apabila sudah bau, masukkan bahan kisar & tumis hingga harum dan naik minyak. Masukkan pes cili dan serbuk kari daging & masak lagi hingga wangi.
  2. Masukkan semua bahan-bahan yg lain di atas dan biarkan kuahnya mendidih. Masukkan ayam yg telah digoreng. Kecilkan api dan biarkan selama 10-15 minit dimasak. MADiHaA tambah 1 cawan air. Masak hingga agak kering & rasa kemasinannya & bolehlah tambah garam JIKA PERLU.
  3. Tutup api dan masukkan perahan limau 1 tsp. Tabur bawang goreng. Hidangan telah sedia.
Selamat Mencuba :=)