Thursday, May 31, 2012

SUP AYAM HADNYAI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..cepat masa berlalu..hari ni dah bertemu khamis kembali ^^..hari ni juga kembali merelaxkan diri..petang semalam xtau kenapa tibe jer bleeding..Ya Allah! mmg betul2 terkejut..xpernah terjadi sebelum nii..terus bgtau en.hubby..dah lah masa tu dia tgh siap nak p keje..yana suh dia p keje dulu..klu keadaan makin serius call jer suh dia blk..


Alhamdulillah..bleeding xberterusan..tgk pagi ni dah xde apa2 tapi still nak p jumpa puan doc kejap lagi..semalam terasa sakit jugak kat perut nii..hope semuanya xde apa2 lah..risau jugak sbb xpernah terjadi..skg dah minggu 25..masa 1st preggy dulu xde pulak jadi cani..


Apa2 pun meh layan Sup Ayam Hadnyai kegemaran rmai nii..dah rmai kawan2 yg mencubanya..yana jer br terbuat utk lunch semalam..sedap sangat dapat hirup sup berempah nii..lepas jer makan sup ni terus badan kepanasan..sebab tu making Double Chocolate Shake pulak..terasa sejuk kembali badan hihii ^^



SUP AYAM HADNYAI
Resepi : PYONNDA @ MyR
Sumber Cuci Mata : Kak Q, Tun_Telani, Kak IkaKak Nor

BAHAN-BAHAN;- ( 3 orang makan )

Sebelah ayam dipotong-potong
3 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah*
3 biji cabai*
4 cm halia*
7 cm lengkuas ~ hiris sederhana nipis dan tumbuk utk pecahkannya
5 batang serai ~ ditimbuk utk pecahkannya
2 sudu besar ketumbar ~ ditumbuk lumat
1 sudu kecil jintan manis ~ ditumbuk lumat
1 sudu kecil jintan putih ~ ditumbuk lumat
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
Daun sup, daun bawang, daun saderi dan batang saderi
2 biji kentang ~ yana tambah
1 biji tomato ~ belah 4 ( yana tambah )

> Bahan bertanda * ditumbuk lumat

CARA NAK BUAT:-
  1. Tumiskan bahan bertanda * bersama ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang, buah pelaga. kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi.
  2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa ke dalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata. tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang saderi.
  3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  4. Tambahkan gara, secukup rasa dan sedikit saja gula utk menyedapkan rasa kuahnya.
  5. hiriskan daun bawang. daun sup dan saderi. Taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup..:-)
Selamat Mencuba :-)

2 comments:

quinnie said...

sup ni kan makan tiap2 hari pun tak pe...hehhehe...sedapnya..nak buat pun senang...sukaaa..:)

tun_telani said...

kak yana, insyaAllah, tun doakan baby sihat2 je. tp jgn lupa pergi jumpa dr jugak ye =)
skrg ni tgh hujan. roti pun xnape nk naik nih. ish ish.. nway, kalau dpt hirup sup sedap jugak nih.