Friday, May 25, 2012

NASI LEMAK KUNING

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..Hari Jummat yang bahagia ini yana kepinginan nak mkn nasi lemak bersama rendang udang..Semalam bermimpi dapat makan nasi lemak kat Kg.Baru..Ya Allah..punya lah lama xmakan nasi lemak international kat sana..dulu masa keje kat KL tiap malam minggu keluar bersama abg and family dia cari makan kat Kg.Baru..masa tu anak dara lagi..hmm..rindu pulak suasana kat KL yg sibuk itu ^^

Okeylah citer pasal nasi lemak pulak..Lepas subuh tadi terus jer on projek melemakkan nasi dan merendangkan udang..Alhamdulillah..puas hati  dan kekenyangan sudah :p..Yana buat simple jer..Nasi Lemak Kuning dengan Rendang Udang jer..xmau telur or sambal bilis..memang nak makan berlaukkan rendang udang jer..Jom kita semak resepinyaa..Nasi lemak biasa2 ajer..dah jadi kaler kuning nmpk meriah pulak ^^


NASI LEMAK KUNING

BAHAN-BAHAN:-
2 cawan beras
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 cm halia ~ hiris nipis
1 sudu kecil halba
1 batang serai ~ dititik
1/2 cawan santan pekat
2 cawan air ~ ikut jenis beras
1 helai daun pandan ~ simpul
Sedikit garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit minyak utk menumis


CARA NAK BUAT :-
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis halia, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis dan juga serai hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan santan dan juga air serta serbuk kunyit. Masukkan sekali daun pandan. Kacau dan masukkan garam.
  3. Masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan tadi. Lepas tu masak jer seperti masak nasi biasa..
Selamat Mencuba :-)

11 comments:

tun_telani said...

kaka yana cayang.. siap mimpi mkn nasi lemak tuu.. mmg dh rindu betul ngan nasi lemak tu. hihi..
bestnyer nasi lemak akak, dgn rempah ratus bagai, dh mcm nasi minyak dah.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum yana...
Apa kbar? Moga sohat sejahtera sentiasa...
Wah ada nasi lemak kat dapur yana nie... Nampak sedap sgt tu... Makan lg ngan rendang udang... Mmg best!

Qhaifa Nur said...

nasi lemak kuning, nampak cantik tuh....
ada udang rendang lagi...sedapnya...
kreatifnya....

Iera Daniera said...

wah meriah menu akak :) dapur ira dah lama tak berasap.

Amie said...

Yana sayanggg.... sedapnya lauk nasi kuning tu! Kak Amie memang tak boleh nampak udang! Terus nak ratah....

Yana Shaiful said...

@Tun>alaa simple jer..campak2 apa yg ada..k.yana mmg tringin sgt nk mkn.. bt skit jer..klu bt byk krg kita plak kna abiskan..dh bape byk kolestrol msk pun xtau dh nii ^^

Yana Shaiful said...

@Kak Diana> yana tringin sgt nk mkn dgn rendang udang..puas ati dh dpt mkn hihii

Yana Shaiful said...

@Qhaifa Nur> tq kak..biasa2 jer.. kaler kuning nmpk meriah skit hihii

Yana Shaiful said...

@Ira> biasa2 jer Ira..dh tringin sgt nk mkn..benda lain xnak..nk nasi lemak dgn rendang udang jgk hihii

Yana Shaiful said...

@Kak Amie>akak suka udang ekk..yana bleh sesekali jer..mkn slalu krg abis gatal 1 badan hihii

zila norazila said...

salam yana
kasi kita sepiring..nak rasa jugak..nak udang tue lbh yer..h ehhee