Assalamualaikum dan salam sejahtera..cuaca di Kepala Batas kembali cerah dan ceria gitew..lepas subuh tadi hujan turun sekejap jer..kalau hujan berterusan maknanya sambung tido juga berterusan huhuu.. Pagi ni juz bekpes dgn my lil princess damia ajer..En.hubby still keluar mencari rezeki :p..bila En.Hubby xde, males laa pulak nak masuk dapur..tengah hari ni layan je lah apa yg ada ^_^
Citer pasal Bingka Jagung ni, yana buat malam tadi..banyak betul jagung kami angkut masa blk kg minggu lepas..selain jagung ada lagi beberapa spesis buah yg lain..Pagi ni moh kita layan Bingka Jagung hasil cuci mata kat umah Kak Yatie..Tq yer kak share resepi ni..mintak izin yana simpan kat sini pulak yer ^_^
BINGKA JAGUNG
Resepi : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku
BAHAN-BAHAN:- ( loyang 10x10 inci )
1 cawan jagung-whole kernel corn*(* dikisar bersama ) -yana guna jagung fresh
1/2 cawan air* - yana guna santan cair
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 1/4 cawan gula
2 sudu besar butter/minyak sapi
4 biji telur
secubit garam
4 sudu besar perisa minuman jagung ( yg boleh bancuh air tuu )
Sedikit bijan
2 sudu besar minyak utk sapu loyang - boleh juga sapu butter
CARA NAK BUAT:-
- Kisar jagung bersama 1/2 cawan air. ketepikan dulu.
- Dalam mangkuk besar satukan semua bahan kecuali minyak dan bijan.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar sebati.
- Sementara itu panaskan oven 180c.
- Sapukan minyak/butter di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
- Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
- Bakar selama 60 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi untuk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul2 sejuk barulah dipotong.
4 comments:
salam yana ...ada bingka jagung yeee suka nya...lama x buat kuih bako2 ni...sdp tu rasa jagung kuih pun bau harum
Salam Yana..
bestnya..rajin buat bingka jagung ye..kita pun suka bingka jagung tapi jarang buat..kalau teringin sangat nak makan slalu beli jer 3-4 slice..
wow wee..lama tak makan bingka..huhuhu
Sedapnya bingka jagung....tq berkongsi resepi.
Post a Comment