Saturday, May 28, 2011

BINGKA SUSU

Assalamualaikum dan slamat petang..ari tak sempat BW..byk keje nk setle..nak amek masa kejap je nii nak tayang menu petang kami..buat pg tadi g..bingka ni kena bagi sejuk dulu baru bleh dipotong and makan..so, sempat laa buat pg tadi and terus je masuk esbox..resepi simple je tapi sedap..My baby Damia suka..en.hb plak kureng skit kalau jenis kuih lembik cani tapi mkn gak coz xde kuih lain dah hehee..Byk plak membebel nii..jom kita semak jap resepi asal oleh K.FIDA myresepi tapi yana C&P dari K.YATIE..terima kasih kedua2 akak kerana sebarkan resepi best nii..hehee.. layannn..:)


BAHAN A :-

1 cawan susu cair
3/4 cawan susu manis
50 g gula pasir ( opt )
1 cawan tepung gandum ( diayak )
2 biji telur

BAHAN B :-

500 ml air ( 2 cawan )
100 g mentega/ majerin ( 6 1/2 sb)
50 g tepung kastard ( 5 sb )
1/2 sk esen vanila
1/2 sk garam

CARA NAK BUAT:-
  1. Satukan bahan A dan ketepikan
  2. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
  3. Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
  5. Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
  6. Adunan boleh juga dibakar di dalam acuan bahulu pecah lapan.

4 comments:

Mas said...

sedappnya tengok bingka susu tu yana...
kak mas tak try lagi..
boleh cuba nanti...

Yatie said...

Assalam Yana,
cantik je potongan bingka susu tu...mmng sedapkan..tq mencuba dan singgah blog akak..

YANA SHAIFUL said...

K.Mas: kna try bt nii..sedap.. bdk2 mst suka :)

YANA SHAIFUL said...

K.Yattie: wksalam..tq kak..yana slalu singgah sana cr resepi best.. tq gak sudi singgah cni :)