Dari minggu lepas g duk teringin nak makan lontong..masuk je blog CMG kita tuu terus terpesona dgn lontong johornya..hmm..sejak pindah penang ni lum jumpa g lontong..masa duk KL dulu tiap minggu makan lontong..beli on d way nak p keje..tak pk pun nak masak sendiri hehee..pe2 pun nak makan lontong kena ada nasi impit..kalau kat johor nasi impit lah lontongnya..makan dengan kuah lodeh..mmg best..
Tak tau plak nape tibe je rasa rajin nak buat nasi impit sendiri..Hubby suh beli je tapi kita tak mau..semalam buat sendiri nasi dan...jadi lahh kot untuk orang yang baru blaja nii hikhik...jom kita tgk cane nak buat nasi impit ni..mula2 tu takut gak jadi lembik..Alhamdulillah..mmg jadi lah..yana ikut resepi kat sini tapi tak ikut sangat..buat cara sendiri..jom layannn..
dlm periuk lagi.. |
dlm acuan..tekan padat.. |
NASI IMPIT
BAHAN-BAHAN:-
1 cawan beras
8 cawan air
2 sudu minyak masak ( yana guna minyak jagung )
CARA NAK BUAT:-
Tanak nasi hingga kering. Sentiasa je kacau bagi nasi hancur. Lagi hancur lagi baik dan cantik. Bila nasi dah kering masukkan minyak and gaul rata. Sambil tu lenyek nasi biar hancur ketika masih panas. Kalau dah puas hati dengan tekstur nasi tersebut, bolehlah masukkan dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. Ratakan nasi dengan tangan yang dilapisi plastik. Tekan kuat-kuat bagi nasi padat. Dah siap nasi impit kita. Sejukkan dulu sebelum makan. Lepas sejam nasi impit dah boleh potong.. Slamat mencuba :-)
siap dipotong.. |
No comments:
Post a Comment