Friday, August 29, 2014

SHEPHERDS (COTTAGE) PIE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Salam hari Jumaat penghulu hari~~ okess macam biasa entry pantas jee nii..Shepherd pie yang dibuat minggu lepas lagi..baru hari ni berkesempatan nak jadikan entry..Kalau nak tahu kenapa tajuk resepi macam pelik je sila klik kat SINI dan SINI yer..males puler yana nak buat keterangan heheee..

Okess..jom semak resepinya..nampak je panjang tapi senang je nak buatnya ~~~





SHEPHERDS PIE
Sources Adapted from:-Hanieliza's Cooking

BAHAN KENTANG:-

1.5 kg kentang potong dadu direbus bersama sedikit garam 
1/2 cawan susu segar 
2 s/b mentega 
garam, serbuk lada sulah 

CARA PENYEDIAAN:-

Rebus kentang dulu dengan sedikit garam. Bila dah empuk, buang airnya, toskan dan lecek kentang bersama dengan mentega, serbuk lada sulah, garam dan susu, hingga sebati. Bila adunan dah sebati ketepikan-(Ayu siapkan yang ini dulu supaya senang nak pipe nanti sebab dah sejuk)

BAHAN INTI:-

500 gm daging kisar(lembu)
1 botol kecil prego sos (tomatoes/mushrooms) ~ k.nor & yana guna kimball (mushrooms)
2 labu bawang besar potong dadu 
2 ulas bawang putih cincang halus 
1 tin kecil kacang peas ~ k.nor & yana tak letak
1 tin kecil cendawan butang dihiris ~ k.nor & yana tak letak
3 biji buah tomato masak dipotong dadu
1 batang lobak potong dadu 
1 biji lada merah dipotong dadu 
1-2 sudu besar cili serbuk ~ k.nor guna 1sb jer
1 sudu besar serbuk lada sulah 
1 kiub stok ayam 
1/2 botol air dari botol sos pregos(selepas tuang isi kandungan gunakan botol tu untuk menyukat air)
2 s/b tepung gandum 
garam + perasa secukupnya
Saderi ~ yana tambah
sosej ~ yana tambah

Mozarella cheese untuk taburan ~ yana guna mozarella + cheddar

CARA PENYEDIAAN;-

Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih hingga wangi. Masukkan lada merah, serbuk cili. lada sulah, lobak merah, tomato dadu, daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging nampak masak. Masukkan sos pregos, kiub ayam, kacang peas, garam & perasa dan air. Biarkan ia masak seterusnya. Agak2 daging dah masak dan sebati dengan bahan2, masukkan tepung gandum. Gaul rata adunan jangan pekat sangat atau cair sangat Siap untuk dibuat filling sheperd pie.
Angkat dan masukkan dalam mangkuk kaca tahan panas atau pinggan sekiranya nak buat pie dalam mangkuk kecil, atau aluminium foil.

Bahan SOS PUTIH (White Sauce) :-

1 cawan susu segar, atau ikut kepekatan yang sesuai atau ikut suka nak cair atau pekat macam mana.
60g mentega
60 tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam + lada hitam kasar
sedikit italian herbs ~ yana letak mixed herbs

CARA PENYEDIAAN:-

Panaskan mentega dalam kuali dan biarkan ia cair. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kacau rata, hingga sebati dan tepung tak berketul. Masukkan susu, sedikit serbuk lada hitam + lada hitam kasar serta sedikit italian herbs, kacau hingga sebati dan ikut consistency yang disukai.Matikan api dan siap untuk curahkan atas inti shepherd pie.

Cara Assembling Shepherd Pie:-
Inti dimasukkan kedalam mangkuk kaca tahan panas(bakeable) atau mangkuk aluminium foil.
Curahkan white sauce diatas. Taburkan mozarella cheese. Pipekan kentang yang telah dilecek dan digaul tadi diatas inti, ikut suka pattern macam mana atau kalau tak nak pipe just ratakan aje pun boleh. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan, selama 30 minit at 200C atau sehingga kentang nya dah nampak golden yellow.. Serve hot.



Selamat Mencuba :-)

3 comments:

Kakzakie said...

Aduh-aduh Yana kakak kalau tengok yg bercheese ni tak boleh tahan. Sedapnyaaaa:)

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said...

Terliuq ahhh...

Ayu said...

Assalam Yana,
wahhhhh dah lama tak buat sheperd's pie..rasa nak bawa lari semangkuk tu ha...thank u thank u sudi mencuba ya..:)