Tuesday, August 26, 2014

APAM SALJU, APAM NASI, APAM BERAS ~ sama je ^_^

Assalamualaikun dan selamat sejahtera ^__^

Menu petang untuk anak2 tersayang ^__^.. Alhamdulillah..ada sedikit kerajinan hari ni..sempat lah buat kuih simple2 untuk anak2..Dari semalam lagi Kakak Damia request nak makan kuih kaler2..Dah lama ibu tak buat katanya hihii..sory sayang..ibu sibuk sikit sekarang..tak sempat nak buat sesuatu untuk minum petang kakak dan adik..stok kuih frozen pun dah kehabisan..tunggu wiken baru ibu boleh mula projek ^_^

Okess..kita layan yang ni dulu salah satu kuih kegemaran anak2 yana..Kuih Apam Beras, Apam Nasi, Apam Salju~~kuih yang sama jee ^__^ ..kalau buat kuih ni memang laku sangat.. sure cepat habis..yana guna resepi yang sama je..sedapp dan mudah~~




APAM BERAS
Resepi: Cha MyResepi

BAHAN-BAHAN:-

2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe )
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

CARA NAK BUAT:

1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus).  Setelah
hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. Selepas itu,masukkan bahan
    cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Perap selama 3 jam.
3. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.  Sapukan sedikit minyak pada acuan
   kecil.  Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
4. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak juga dimakan begitu
    saja.

Selamat Mencuba :-)