Tuesday, August 12, 2014

AYAM KASHMIR

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Resepi ulang tayang jee..Dah takde idea nak masak apa..jadi laa Ayam Kashmir kegemaran kami seisi keluarga..Sesuai dimakan bersama nasi dan juga roti..Layan je la ekk..dah banyak kali yana buat ^_^


AYAM KASHMIR
Resepi : Kak Dayang

BAHAN-BAHAN:-
1/2 ekor ayam ( dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka )

BAHAN A
6 biji bawang merah ~ dihiris
1/2 labu bawang besar ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris
1 batang serai ~ diketuk
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari

BAHAN B
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato ~ di potong kecil
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji kentang ~ dipotong ( yana potong wedges & goreng dulu )

CARA NAK BUAT:-
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. 
  2. Satukan serbuk cili di dalam mangkuk dan bancuh dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan masak.
  4. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
  5. Hidangkan setelah masak.
Selamat Mencuba :-)

1 comment:

Kakzakie said...

Kalau kakak suka makan utk cecah roti ni Yana. Malam makan dgn nasi tak habis pagi sambung buat sarapan:)