Tuesday, December 23, 2014

TELUR SAMBAL BUMBU BALI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Lauk lunch kami kelmarin..Telur Sambal Bumbu Bali..simple2 je..request dari cik princess tak nak makan chicken tak nak makan fish..today nak makan telur katanya..ibu ikut jee permintaan..Dah boring la tu asyik tengok ayam ikan je..resepi ni dah lama yana simpan lepas kak yatie tayang kat FB dulu~~~

Meh kita layan je la ekk..sedap jugak telur sambal bumbu bali ni..Makan dengan nasi lemak pun ok gak rasanya~~


TELUR SAMBAL BUMBU BALI
Sumber cuci mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHAN:- ( 4-5 orang )
  • 6 biji telur rebus - digoreng kekuningan dan kelar2 
  • 4 ulas bawang merah* 
  • 1 labu bwng besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 hiris halia*
  • 5 tangkai lada kering*(saya guna 2 sudu besar cili kisar je)
  • 3 tangkai lada merah*
  • 2 biji buah keras* ( kisar bahan2 bertanda *)
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 2-3 sb kicap manis
  • 2 sb hirisan gula melaka (atau secukup rasa)
  • 2 helai daun salam, 
  • 2 helai daun limau purut
  • 1/2 jari lengkuas - diketuk
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya untuk kuah
  • minyak untuk menumis

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar halus, masukkan daun salam, daun limau dan lengkuas.Masak hingga garing.
  2. Masukkan santan, kicap, gula melaka dan garam secukup rasa dan kacau hingga rata. Tambah air jika ingin berkuah.Masak lagi hingga terbit minyak.
  3. Kecilkan api dan masukkan telur rebus, balik2kan dan masak hingga telur dan kuah mesra.
Selamat Mencuba :-)

3 comments:

Azian Elias said...

macam best je..

tp kenapa namanya Bali ek?

tun_telani said...

Salam kak yana cayang.. arini tun pon rasa mcm xlalu nk makan ayam. ikan xde stok pulak. last2 masak sambal sardin ngan telur dadar je.. hehehe...
pekat molek nmpk kuah dia. skrg musim cuti sekolah byk kenduri mmg sesuai la masak nih. selalu xtau nk wat ape ngan telur rebus yg dpt kat kenduri.

Mayang ABDUL RAZAK said...

KALAU MAKAN NGAN PULUT KUNING SEDAP NI...