Tuesday, December 16, 2014

CHEE CHEONG FUN & YONG TAU FU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Dah bertahun simpan resepi Yong Tau Fu finally buat jugak ^__^..Dah lama plan tapi asyik tangguh jee.. 2 3 hari lepas tengok ada yang tayang kat FB terus bersemangat nak buat maka jadilah Yong Tau Fu untuk dinner kami semalam..Tambah sedikit lagi kerajinan yana buat Chee Cheong Fun sekali..alaaa yang macam laksam tu..dulu2 yana panggil laksam jee..sekarang baru tahu namanya hehee..Okess kita layan je la ekk..dah tak tau nak bebel apa ^__^



CHEE CHEONG FUN
Sumber cuci mata : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-
230ml air
70gm tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu garam
3 sudu besar minyak masak ~ yana & tun letak olive oil

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati
  2. Alaskan loyang dgn plastik bg memudahkan proses mengeluarkan dan menggulung nanti
  3. Sendukkan adunan ke dalam loyang, buat nipis je tau
  4. Kukus selama 5 minit
  5. Dah masak, bolehlah keluarkan plastik dr loyang dan gulung
  6. Potong2 dan boleh dihidangkan bersama yong tau fu atau sup

KUAH YONG TAU FU
Sumber cuci mata : Kak Ika & Tun Telani

BAHAN-BAHAN:- 5 - 6 orang

10 tangkai cili kering ~ yana & tun guna 3 sudu besar cili giling
Gula melaka atau kurozato ~ anggaran 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dh dihancurkan
Bijan goreng
Gula ( kalau kurang manis ) ~ lebih kurang 1/2 sudu besar ~ yana & tun x letak
1 sudu kecil garam
3 cm ~ bleng sekali dgn lada kering yg digoreng tadi
300ml air
1 sudu besar minyak 
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 50ml air ~ optional
sedikit ajinomoto ~ yana & tun x letak
1 sk sos tiram ~ yana & tun tambah
1 sb kicap manis ~ yana & tun tambah

CARA PENYEDIAAN:-

    1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil
    2. Setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air ~ Yana & tun skip yg ni, just tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain
    3. Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan
    4. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah
    5. Masukkan garam, ajinomoto dan gula ( jika gula melaka kurang manis )
    6. Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain2
* Untuk sup yana buat macam tun jugak ~ boil kiub ayam, halia dan sedikit garam. Celur bahan2 yong tau fu dalam sup ni juga ^_^

Selamat Mencuba :-)

5 comments:

lia ummiirfan said...

wahh.. dapnya,, suka yong tau fu,, :))

lia ummiirfan said...

yana jom join GA ummiirfan :))

tun_telani said...

nyum nyum.. dh lama xbuat yong tau fu

Kakzakie said...

Kalau baca Yana punya ni macam senang aje Yana buat. Tengok yg dlm pinggan tu pun kakak dah tergoda:)

zila norazila said...

wahh mood rajin nie yana..akk nk buat dr dulu..asik cuci mata jew..buatnya x jgk he hee hee adoii