Sunday, December 14, 2014

PUDING COKLAT BERSOS KASTARD

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Selamat berhujung minggu semua..Hari ni uols breakfast apa yee..mesti yang best2 kan..Yana sefamily makan roti bakar jee..Sebelum tido semalam punya lah plan nak buat waffle laa..nak goreng bihun laa..tup tup lepas solat subuh tadi tertido la pulop..terjaga hampir pukul 8..Makanya terpaksalah berbreakfast dengan sesuatu yang pantas..Roti bako ^__^

Ok..Pembuka hari ini kita layan dulu dessert yang sangat sedap..Puding Coklat Bersos Kastard..Dah lama buatnya tak perasan belum jadikan entry hehee ^__^..Layan je laa noo..Cheq nak layan incik suami dan anak2 pulop ~~peace~~



PUDING COKLAT SOS KASTARD
Resepi: Kak Dayang Jack

BAHAN-BAHAN:- ( utk 5-7 org )

UNTUK PUDING COKLAT:

10 g serbuk agar-agar
500 ml susu segar + 250 ml susu cair
100 ml air
3/4 cawan gula pasir
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar serbuk koko ( bancuh dgn sedikit air panas/suam )
1 sudu besar tepung kastard ( bancuh dgn 2 sudu besar air )
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanilla

UNTUK SOS KASTARD:

2 cawan susu segar/susu cair ( bokeh campur kedua2nya sekali )
2 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla

CARA NAK BUAT:-
  1. Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 air. Kemudian masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dengan api perlahan.
  2. Setelah itu masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan.
  3. Tutupkan api. Tuangkan dalam bekas bersesuaian. Sejukkan.
  4. Untuk Sos Kastard: Satukan kesemua bahan dalam periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian dipanaskan dengan api kecil sehingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api dan tuang ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian hias dgn coklat urai jika suka
Selamat Mencuba :-)

1 comment:

cheq da said...

Rajin berpuding yana..sedap tu mkn sejuk2