Thursday, December 11, 2014

CHICKEN CHOP & BLACKPEPPER SAUCE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Dinner malam minggu yang lalu..Chicken Chop with blackpepper sauce..Dah lama tak layan menu western gini..Sesekali layan best jugak..Kali ni makan dengan fun fries je..Malas nak melenyek kentang hehee..Coleslow guna kubis pepel..yang putih takde..dadu carrot dengan bawang besar sikit..lepas tu gaul je dengan mayonis..perah lemon jus sikit..letak gula sikit..Gaul sebati..Nahhh jadi coleslow ^__^~~

Resepi blackpepper sauce ni pula antara feberet yana..suka sangat guna resepi nii..Selain makan dengan chicken chop boleh jugak buat sos bege dan sos pencicah..Meme sedaplah ^_^ ~~Okess jom layan..Snap pic atas meja makan teruss..Biasalah kalau dinner..Tak menyempat nk posing bagai dah..Big boss dah kelaparan..~~Peace~~ 





CHICKEN CHOP
Resepi : Kak Rohaisha
Sunber cuci mata: QH

BAHAN-BAHAN:-

3 bahagian peha/dada ayam ( 650gm+- ) ~ buang tulang
3 ulas bawang putih ~ kisar halus
6 inci halia ~ kisar halia
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar saus manis ABC
1 sudu kecil serbuk lada sulah/lada putih
garam

BAHAN SALUTAN:-
1 biji telur ~ kacau
2 sudu besar tepung gandum
100gm bread crumbs

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama bahan kisar, sos tiram, saus manis, serbuk lada sulah dan garam. Masukkan dalam tupperware dan perap selama 3 jam dalam peti ais
  2. Setelah cukup masa memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum
  3. Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau
  4. Ambil ayam dan celupkan dalam telur kemudian salut dengan bread crumbs. Buat satu persatu
  5. Goreng dengan api sederhana besar agar ayam masak sekata
BLACKPEPPER SAUCE
Sumber cuci mata : QH

BAHAN-BAHAN:-
2 sudu besar butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji bawang besar ( potong dadu )
sebiji tomato ( potong dadu )
seketul kiub ayam knors
2 cawan air
sedikit kicap pekat
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar lada hitam ~ tumbuk halus * boleh lebihkan amaun ikut selera
tepung jagung (standby)

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Cairkan butter dengan api kecil
  2. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
  3. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik wangi
  4. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili ( amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati
  5. Tambah kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sangat, agak2 kecoklatan dah cukup nanti iak cantik bile dihidang apabila masak sos akan lebih likat dan hitam
  6. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
  7. Tambah sedikit gula dan garam secukup rasa
  8. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak
  9. Jika sos kurang likat masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak2 likat. Apabila sejuk sos akan lebih likat.
  10. Boleh dihidangkan semasa panas..sedapp ^_^ 

    5 comments:

    Bbwana adienia said...

    Best nya bt chicken chop.sedap tu..wana pon suka mkn :D

    zila norazila said...

    salam yana
    amboii ppgi dh show c.chop..akk pling suka maknn mcmnie..tp klu buat mmg nk kena masak nasi jgk..sbb ada ahli umh nie yg x leh lpaskn nasi..he hee

    Ayu said...

    Assalam yana,
    Wah kecurnya akak tengok chicken chop mu itu..
    Belum sarapan lagi ini..adehhh...

    Kakzakie said...

    Dah sama macam yg kat restoranlah Yana. Kakak kecur pulak tengok:)

    Amie said...

    aduuusss.... pengsan terus di sini.... Yana! sedapnyaaa....