Slamat petang semua..cuaca still ok g hingga ke petang tp dah nmpk tanda2 hujan nak turun.. pe2pun kita tgk dulu resepi simple nii..byk brg dapur dh habis..nk tgu ari minggu br nk kuar shoping..mkn je lu apa yg ada lam esbox tuuu hikhikk...jom semak resepi nak abihkan udang yg dh seminggu simpan.. :)
UDANG LADA HITAM
10 ekor udang (sederhana besar)
2 ulas bawang putih ( tumbuk )
1/2 halia ( tumbuk )
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos lada hitam
1/2 sudu besar kicap pekat
Cili merah ( potong )
CARA NAK BUAT:-
Goreng udang dengan sedikit tepung hingga garing. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian masukkan sos tiram, sos lada hitam dan kicap pekat. kacau dan tambah air sikit. Selepas itu masukkan serbuk perasa serta
udang dan gaul rata. Last sekali masukkan cili merah. Dah siap..Slamat mencuba..:-)
No comments:
Post a Comment