Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Dah lama tak mendonut..tengok ramai pulak kengkawan yang tayang donut gebus gebas semuanya kat FB buat kita terliur nak membuatnya..buat banyak2 pahtu frozen..Donut Kentang Fatmah ni memang femes dikalangan blogger..memang lembut dan gebus donut nii..tak puas menikmatinya hehee~~
DONUT KENTANG FATMAH
Resepi : Fatmah Bahalwan
Sumber cuci mata : Izah Muffin Lover
BAHAN-BAHAN:-
500 gm tepung terigu protein tinggi (yana & izah guna tepung gandum )
50 gm susu tepung
11 gm ragi instant
200 gm kentang ~ kukus, haluskan dan dinginkan
100 gm gula pasir
75 gm mentega
1/2 st garam
4 biji kuning telur
100ml air* air sejuk dari peti ais
CARA PENYEDIAAN:-
- Dalam mangkuk besar campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant. Aduk rata. Masukkan kentang halus, tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
- Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. rehatkan 15 minit.
- Bagi adunan masing2 50gm. Bulatkan. Rehatkan lagi 20 minit hingga mengembang.
- Lubangi tengahnya menjadi bentuk donut, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
- Angkat, tiriskan. Taburi gula donut atau hias dengan coklat
Selamat Mencuba :-)
TIPS
Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan
Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....
Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan
No comments:
Post a Comment