Friday, June 6, 2014

MUFFIN PISANG COKLAT CHIPS

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Muffin Pisang untuk anak2 tersayang~~ agak tidak berpuas hati buat muffin kali ni..hmm..tidak diketahui di mana silapnya beliau tidak mahu naik membumbung seperti biasa huhuuu..intai dalam oven nampak ok je beliau naik tapi letak je atas redai terus makin turun..sedih makcik~~

Pe2pun muffin ni dah habis..walaupun tak naik beliau tetap sedapp..makan yang suam2 gitu dengan secawan teh panas..alahaiii habis 2 ketui makcik telan hehee ^__^


MUFFIN PISANG COKLAT CHIPS
Resepi : CMG

BAHAN-BAHAN:-

1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh sodabicarbonat* (* digaul rata dan ayak )
5 biji pisang emas ~ dilecek hancur
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar
1 biji telur A
1/3 cawan susu segar
100 gram mentega ~ cairkan dan sejukkan
beberapa titik esen pisang ( boleh juga esen vanila) yana guna esen vanila
1/4 cawan coklat chips
Badam keping untuk hiasan
Sedikit coklat chip untuk hiasan

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan oven pada suhu 180c, alas acuan muffin dengan papercup atau guna paper cup jenis keras. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula perang dan susu. Kacau rata dengan whisk hingga sebati dan gula larut.
  2. Tambah pisang lecek dan mentega cair. Kacau hingga semua rata. Masukkan tepung dan gaul. Tambah esen pisang atau esen vanila. Masukkan 1/4 cawan coklat chips, gaul rata. Sudukan ke dalam acuan 3/4 penuh. Tabur dengan sedikit coklat chips dan badam keping. Buat hingga siap.
  3. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit atau hingga keemasan. Bila masak, keluarkan dan biar sejuk atas redai. Boleh juga dinikmati semasa muffin masih suam
Selamat Mencuba :-)

3 comments:

Chik Mimi said...

Yanaaaa lamanya akak tak singgah kat blog sedap nampak muffin tu

Ayu said...

Assalam Yana,
Nampak ok aje muffin yana ni..
tak apalah asal boleh dimakan dan habis kan yana..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau muffin.. mmg cepat je abis kat rumah akak tu...