Thursday, June 12, 2014

BINGKA KACANG MERAH

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu beberapa hari yang lalu..kuih Bingka Kacang Merah yang sangat sedap hokeyyy..walaupun anak2 tak makan sangat tapi ibu dan ayah makan xhingat sebab kami berdua peminat kacang merah ^__^

Dah lama simpan resepi kak Yatie baru sekarang dapat menerainya..Yana buat 1/2 adunan je dapat la 2 biji acuan kemboja..boleh buat minum petang and brekfes keesokkannya..Kepada peminat kuih bingka harus cuba kuih ni tau..sedappp  ^_^



BINGKA KACANG MERAH

BAHAN-BAHAN:-

  • 11/2 cwn kacang merah* (yg telah di rebus) ~ yana guna dlm tin je 
  • 1 cawan air*(* di kisar bersama)
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung beras
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn gula
  • 3 sudu besar butter
  • 2 biji telur
  • sedikit garam
  • pewarna merah
  • sedikit bijan
  • 2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Kisar kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan dulu.
  2. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
  3. Gaul rata dan masak sebentar hingga berwap guna api sederhana dlm 10 minit.
  4. Sementara itu panaskan oven 175c.Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
  5. Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
  6. Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
  7. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.


Selamat Mencuba :-)