Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Menu yang simple2 je arini..takde idea nak masak apa so tomyam je lah jadinya..semua kita campak dalam periuk hehee..Lunch boleh makan dengan nasi..dinner pulak jadi kuey teow tomyam..lagii sodapp kan ^__^
Tak mo bebel banyak2..layan je lah resepinyaa..Resepi tomyam ni yana amek kat dapur Kak MaDiHaA..tengok dah banyak kali Kak MaDiHaA buat sure sedap kan..memang sedapp...dapat hirup panas2..dengan rasa pedas + masam..alahaiiii..sedapp tak terkata..jom cuci mata je laa ekk.. semua dah habiss ~~~
TOM YAM AYAM ALA THAI
Resepi : Sajiandapurbonda
Sumber cuci mata : Kak MaDiHaA
BAHAN-BAHAN:-
Beberapa ketul daging ayam ~ dipotong kecil
3 sudu besar pes tomyam Thai
Beberapa helai daun limau purut
2 batang serai ~ dititik
5 - 6 biji cili padi ~ diketuk
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar susu pekat
2 biji limau nipis ~ diperah dan diambil jusnya
Garam secukup rasa
1 lau bawang besar ~ dipotong bulat
Bunga kobis
lobak merah ~ dipotong bulat
1 batang daun saderi ~ dipotong pendek ~ xletak xde stok
1 biji buah tomato( banyaknya penggunaan sayur terpulang kepada citarasa masing2 )
CARA PENYEDIAAN:-
- Masukkan air secukupnya bersama pes tomyam, serai, limau purut dan cili padi. Kacau dan masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
- Perasakan dengan garam, susu pekat, sos ikan dan jus limau nipis. Kacau rata, Akhir sekali masukkan bunga kobis, lubak merah, bawang besar, buah tomato, batang saderi. Biarkan sebentar sehingga mendidih dan kemudian tutup api.
- Bolehlah dihidangkan. Sedap dimakan sewaktu tomyam masih panas
Selamat Mencuba :-)
No comments:
Post a Comment