Monday, December 19, 2011

TRADITIONAL SWEET SCONES

Assalamualaikum semua..Dah tengah hari baru Yana nak tayang menu bekpes hihii..Pagi tadi yana bekpes ala2 omputih gitew..Traditional Sweet Scones..Dah lama ngidam nak buat scones ni lepas tgk Tun tayang sedikit masa lalu..Jumaat lepas tgk pulak Chef Wan buat dlm rancangan Yuk Buat Roti and terus teringat Tun punya scones yg simple and senang jer nk buat..Tq Tun share resepi nii..1st time k.yana buat tau..rangup di luar..lembut jer di dalam..hubby suka sgt mkn..sapu jer butter terus cair pastu sapu jem..sedapp hihii..kita layan pic je lah ekk..main snap jer coz xsabar nk mkn...xtahan bau yg wangii sweet 2 gitew ^_^

TRADITIONAL SWEET SCONES
Resepi : Buku 500 Cookies, Biscuits and bakes
Shared By: Tun_Telani



Bahan2 ( 8 biji)
  • 1 1/2 c self-rising flour 
  • 2 sb gula
  • 1 sb baking powder- tun letak 1/2 sb je
  • secubit garam
  • 4 sb/50g mentega- chilled n dice
  • 1/2 c susu



Cara2:
  • ayak tepung, baking powder dan garam ke dalam mangkuk.
  • masukkan mentega ramas2 dgn hujung jari sampai nmpk mcm breadcrumbs. kemudian masukkan gula dan ramas lagi.
  • masukkan susu dan gaul dengan garfu sampai jadi doh yg lembut.
  • canai setebal 3 cm dan terap dgn cookie cutter.
  • bakar pd suhu 200 C selama 12 minit. Hidang panas2 bersama butter dan jem pilihan.

Selamat Mencuba :)

11 comments:

Cendana Kasih said...

tak pernah buat skone lagi... last makan kat cameron ari tu...sedap..kita salin respi dulu yer...tingin gak ni...

izahdaut said...

akak pun duk amik resepi ni. tapi tak terbuat buat lagi. nampak sedap je. napa tak siat sikit kasi nampak isi nya tu. lagi emnggoda. hehe

Liza said...

salam yana...buat minum ptg best ni..nak2 kalau ada org bagi...hihihi

tun_telani said...

kak yana cayang ^^
sama laa, tun pun suka sapu butter masa dia panas, sbb nnti butter tu cair, pastu terus letak jem.. suke!
ps: tq kerana mencuba =)

quinnie said...

sedapnya yana..kita tak tau la bila nak buat ni..cicah dgn jem memang best ler..

cik cek said...

Tak penah buat...apa tah lagi makan...alahai! jakun tu kak cek ni ek...:)

Amie said...

sedapnya! datang memalam ke sini sebab tertinggal ketapi... ada lagi ke yana.

Zaliedana said...

Yana,camner rasa scones nih,adeiii ct nih xpernah mkn,apetah lagi wat,ala2 biskut n roti ke..Kat dalam tuh gebu n berongga ke..Nmpk cam sedap..

rahel said...

dah tentu sedap pekena hot tea time hujan2 ni..ahhh segarnya..

Naz / Nadz COSK said...

Asalamualaikum Yana..
Sedap nampak scone dgn jem tu.. Makan bertemankan secawan kopi panas pun best ni...

chikadakbiru said...

assalamualaikum yana...

Cb tak pernah lagi cuba makan omputih nih...sedap tak rasa dia?