Friday, December 9, 2011

UPSIDE- DOWN PIZZA

Assalamualaikum dan selamat malam..mata xngantuk lagi so, ada masa kejap nak merayau2 di alam maya nii.. Ekceli, mood masak dh ke laut sehari dua nii..hmm..sbbnya membaking yg tak menjadi..huaaa..frustnyaa..byk kerugian berlaku..slalu duk fikir nape xjadi..dah ikut step by step dh tp kek itu tetap xjadi..hmm..

Tgh2 mlm ni juz nk tayang menu dinner tadi..ari ni asyik masak sajian pantas jerr..tadi pun bt sajian pantas jugak.. Upside-Down Pizza virus dari Tun ^_^..kali ke 3 yana buat..sebelum ni xsempat nak tayang kat sini sbbnya pizza ni mmg rezeki orang lain..2 kali buat ada yg langkah kanan dtg bertandang ke umah..So, xsempat lah tuan umah nak berposing dulu hihii..Malam ni dapat jugak snap pic pizza walaupun hati frust mengenangkan kek yg bantat itu.. Pic pun xbegitu menarik..snap waktu malam..pic mst jd kaler kuning gitew..maklum je lah snap pkai camera cap ayam jer..hahahaa..pe2pun kita layan je lah.. Yana nak meronda umah kengkawan pulak..jumpa lagiiii :-)


UPSIDE-DOWN PIZZA


Dough

2 bj telur
1 c susu 
1 c tepung
1 sb minyak
1/2 sk garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna

Filling

1 keping dada ayam- kerat2
4 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
1 sb cili boh
2 sb tomato puree
1 sb oregano
1 sk paprika
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam


Keju secukupnya

Cara2:

  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.

Selamat Mencuba :=)

7 comments:

Zaliedana said...

Yana tension kek xjadi,ct ritu tension wat roti n pau xnek2,2kali jadi habuan cik tong,walaupun guna yis baru buka pek,tapi dlm kotak yg sma,adeiii mmg rasa nak mrah org pon ada juga,hihi..Tapi sekbek klmarin n tadi wat roti dah ok,sbb beli lagi yis baru..Gitulah yana,xsemua jadi mcm yg kita rancang kan,org dah pro pon pasti da juga yg xmnjadi,tambah lah kita nih kan,hihi..Apa pun kita jgn terus mengalah n salahkan resepi,cuba cari pe slp kita kan,cam tuh yg ct wat,adeiii pnjng lak ngomen,sori yana eks,ct pon ank2 dah tido,leh ronda2 sat..PSttt sedap pizza tunggang terbalik tuh,cpt nak disediakan..

EmbunRosaliza said...

Assalam Yana, tertelan air liur pagi2 ni tgk pizza yana nih. mmg frustkan kalo sesuatu yg kita buat tak jadi, kalo dapat mkn lagi ok, tapi yg terpaksa cik tong mkn lagi haru, akk pun baru2 ni akk juga buat kek tapi jadi bingka huwaaaa, geram betul.
Yana amik pizza sepotong ya, ( sambil dok kunyah2 dah hehe )

Outbound Malang said...

mampir sob..nice post..teruslah berkarya dan sukses selalu..jangan lupa kunjungan balik ya..:)

rahel said...

Salam Yana...kek apa pulak yg tak menjadi tu?...sabar ek...jgn putus asa..apa2 pun nampak menyelerakan pizza terbalek tu..sedap..

tun_telani said...

salam kak yana cayang... tun pun buat byk kali jugak nih.. sampai dh hafal resepi. hehe... time nk malas n nk cepat, mmg up-side down pizza ni la yg di buat. kompom licin sekelip mata. hihi

nOOrsha said...

SALAM..MEMANG SEDAP UPSIDE DOWN PIZA TUN NI.. CEPAT PUN CEPAT NK WAT X YAH ULI2 DOH.. HEHE...:) TENGOK NI TERASA INGIN PLAK NK MAKAN ...MENGGODA TUL!

AZLINA said...

Assalamualaikum Yana, terlambat sampai la, wahh sedapnya pizza terbalik ni. Mcm mudah je nak buat, xpe2 sabo dulu, nnt bila2 free kena try jugak ni..Jgn frust sgt kek x jadi, nnt cuba lg..akak pun pernah kena mcm tu.. :))