Friday, December 2, 2011

KARI SARDIN TANPA SANTAN

Assalamualaikum..hari ni lambat dapat bersiaran..my baby Damia tak xsihat..tibe je semalam dia demam dan selsema..Tak leh tido ibu dan ayah semalam..dia asyik nangis jer..xselesa nak bernafas hidung tersumbat..Makan pun xselera..risau hati ini..moga Damia cepat sembuh..terasa sunyi tak dengar Damia membebel sambil nyanyi..:(


Pe2pun jom kita semak dulu resepi simple malam nii..walaupun simple tapi sedap ditekak yana..Kami kat umah ni peminat sardin..slalu jugak masak sardin..kali ni try resepi Love@cook Kari Sardin Tanpa Santan..terskodeng kat umah Tun tidak lama dulu..Tun makan dgn Roti Arab tapi Yana mkn dgn roti gardenia jer..xsempat nak p Arab lg cari roti hihiii..jom kita semak resepi..xleh nak bebel panjang malam nii..jumpa esok pulak yer ;=)

KARI SARDIN TANPA SANTAN
Mackerel in Thick Curry
Resepi: Love2cook
Sumber: Tun_Telani




BAHAN-BAHAN:-


1 tin ikan mackerel ( ayam brand-425gm)-ikan dan kuahnya ( yana guna ikan sardin )
Sedikit halba campuran
5 ulas bawang putih ( ditumbuk )
2 inci halia ( tumbuk ) ( love letak halia lebih sbb suka rsnya, kari pun lg pekat )
1 labu bawang besar - dihiris
2 biji cili hijau ( potong dua ) yana letak cili merah
Setangkai daun kari
2 biji kentang ( buang kulit dan potong 4 ) yana potong wedges & goreng dulu )
1 biji buah tomato ( potong 4 )
2 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu makan serbuk cili ( love letak lebih ) yana xletak )
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/4 sudu teh biji jintan putih ( dikisar kasar ) yana letak serbuk
1/4 sudu teh biji lada hitam ( dikisar kasar ) yana xletak
Sedikit jus asam jawa ( ikut citarasa sendiri..boleh tambah/kurang )
2 cawan air ( 500ml ) - boleh tambah
Garam dan serbuk perasa
minyak masak


CARA NAK BUAT:-

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis halba campuran, bawang merah, cili hijau dan daun kari.
  2. Dah tumis masukkan bawang putih dan halia yg telah ditumbuk tadi. Kacau lagi, biarkan sebentar dan masukkan kentang. ( love slalu letak kentang awal sbb kentang love ni lambat sgt nak msk )
  3. Masukkan air dan jus asam jawa tadi. biar mendidih sebentar.
  4. Masukkan serbuk kari ikan, serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan aji. Biar mendidih lagi.
  5. Masukkan ikan mackerel bersama kuahnya dan tomato. Tutup kuali dan biar mendidih.
  6. Akhir sekali masukkan tomato dan kisaran jintan putih dan lada hitam. Biarkan sebentar dan padamkan api. Siap untuk dihidangkan..
Selamat Mencuba :=)

    12 comments:

    cik cek said...

    kalau sardin...masak apa pun suka...:)

    quinnie said...

    kari masak sardin ni kalau makan kedai mamak skit nye mahal..buat sendiri jenuh makan...hehehhe..ada lebih leh cicah ngan cucur pun sedap...kekeke

    Amie said...

    Selamat pagi Yana,
    sedapnya sardin... lagilah kalau ayam brand! lama tak makan sardin...ngencessssss...

    Cheq Sue said...

    banyak2 bersabar ye yana...bila anak2 tak sihat ni ibu bapa pun terpalit jugak kan...moga damia cepat sembuh. saya kalau sardin ni kena time nak makan baru makan, kalau saje2 memang payah la sikit... :)

    rahel said...

    Salam,tak pernah lagi buat kari sardin..selalu campur ngan nasi goreng jew..mesti sedap cicah ngan roti kan..

    tun_telani said...

    kak yana cayang.. malam2 baru menjenguk ni.. ciannyer damia.. moga cepat sembuh ye..
    dh lama x mkn sardin! tgk kat dapur ada lg 1 tin, kalau dh xtau nk makan apa blh la buat kari ni lg sekali =)

    Yana Shaiful said...

    @Kak Cek..haah..yana slalu msk sardin..suka sgt :=)

    Yana Shaiful said...

    @Kak Q> betul tu..dh lah mahal..sikit pulak tu..bt sndiri lg puas hati..yana slalu bt utk cicah dgn roti jer hihiii

    Yana Shaiful said...

    @Cheq Sue..tq Cheq Sue..dh byk bersabar ni..biasalah bdk xsihat..byk peel pulok hihii..

    Yana slalu msk sardin..suka sgt mkn dgn roti..:=)

    Yana Shaiful said...

    @Kak Amie>yana slalu msk sardin.. senang dan cepat hihii

    Yana Shaiful said...

    @Rahel>nnt try lah kari sardin.. rs mcm kari india jer..sedap mkn dgn roti :=)

    Yana Shaiful said...

    @Tun>Alhamdulillah Damia mkin sihat.. k.yana slalu simpan stok sardin.. lauk utk emergency hihii