Monday, November 3, 2014

NYONYA BUTTER CAKE

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Bersua lagi kita di minggu baru bulan baru..Kejap je masa berlalu kan..Kita makin menghampiri penghujung tahun~~Sebelum keterlupaan ^_^..Selamat berpuasa 10 Muharram juga kepada kengkawan dan pengunjung DCK yang berpuasa pada hari ini..Sedihnya kita tak boleh puasa :-(

Okess lah pagi ni kita jamu mata dulu dengan Kek Butter Nyonya yang sedap banget nih..Tq Rahel share resepinya..Dah lama sangat yana peram resepi kek ni baru sekarang dapat mencubanya..Kek ni asalnya plain je tapi request dari my princess nak kaler pink..sekarang ni semua benda dia nak kaler pink jee..Gegirlkan hehee~~Jom semak resepinya ^__^




NYONYA BUTTER CAKE
Resepi : Chef Ricky Ng
Sumber cuci mata : Rahel

BAHAN-BAHAN:-
500gm butter
400gm castor sugar
8 biji telur A
500gm tepung naik sendiri
8 sudu besar susu ~ yana guna susu segar dutch lady
2 tsp esen vanilla

CARA MENYEDIAKAN:-

  1. Satukan gula dan butter dalam mangkuk adunan. Pukul sehingga kembang
  2. Tambahkan telur satu persatu. Pukul rata setiap kali menambah telur
  3. Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit (3X). Putar perlahan sehingga rata
  4. Akhir sekali tambahkan susu dan esen vanila. Gaul sebati
  5. Bakar dalam oven pada suhu 170c selama 60 minit 

Selamat Mencuba :-)

4 comments:

LiNa_Pg said...

Senang jer nak buat kek butter nyonya ni...
Kalau ada kerajinan boleh cube gak..
Terpegun ngan kejadiannya..Cantik sangat

Kakzakie said...

Nampk moist itulah yg buat kakak suka Yana. Pandai Yana pilih warna buat kelihatan sweet gitu:)

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said...

gebunya...
bhn pn x byk...

Dewi Mamacherrie said...

Cantik! Saya pun nak try juga.