Tuesday, November 4, 2014

CRISPY WAFFLES

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Finally..jumpa juga resepi waffles yang sedap..Lama betul mencari..Crispy Waffles resepi olahan dari Kak Nor ni yana buat untuk brekpes wiken yang lepas..betul2 puas hati..Tq yer Kak Nor share resepinya..Resepi asal boleh tengok kat sini yer Allrecipes.com..

Jom sarapan dulu~~~~ ^__^



CRISPY WAFFLES
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 biji telur A
1 cawan tepung serbaguna/gandum
2 sudu kecil baking powder
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan butter yg dicairkan
1 1/2 sudu besar gula castor
1/2 sudu kecil vanila

Cara:
Panaskan waffle maker.
Ayak tepung bersama baking powder.
Pukul telur hingga betul-betul kembang.
Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
Apabila waffle maker dah panas, masukkan sesenduk adunan/batter dan ratakan.
Tutup penutup waffle maker dan masak sehingga waffle masak (golden brown/keemasan)
Hidangkan panas bersama jem atau madu atau juga bersama aiskrim mengikut kesukaan masing-masing.




Selamat Mencuba :-)

5 comments:

Ayu said...
This comment has been removed by the author.
Ayu said...

Assalam Yana,
Dah lama juga akak tak buat waffle..
Semenjak the last waffle akak buat dan updated in my blog..tapi recipe tu kalau tak salah guna yeast..pun garing juga. ..tengok waffle Yana ni pun garing gitu kan...haish..teeing in pulak nak makan waffle sekarang ni..waffle maker pulak dlm store..kena bongkar balik ler k ya..huhu

Anna Qawina said...

Aslmkm Yana...mengingatkan tentang wafle maker yg dibeli rasanya nk masuk 2 tahun dah tp lom bukak lg..haha...adoii..kena bukak ni cek2 kot2 ada waffle siap dlm tu kan..haha

Amie said...

lawanya waffle dia... nak buat waffle takde acuannya... nak pinjam waffle maker Yana punya huwaawaaa....

aishah nin said...

Saya minat waffle chocolate. If ke mall nampak daily fresh memang tak miss ke situ...ketagihhh...hihihi