Monday, May 19, 2014

COTTAGE PAI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^

Dinner minggu lepas..hari ni baru jadi entry hihii..Ekceli dah lama puan tanah ni duk kempunan nak makan Cottage Pie..Nak buat takde lah susah sangat tapi jadi sedikit males bila hanya kita je yang layan benda2 macam nii..anak2 pun tak makan sangat..Encik Laling pun sama..makan 2 3 suap jee..baik makan nasi katanya huhuu..Memang jiwa kampung betul lalink ku ini ^__^

Untuk resepi cottage pie ni yana buat berpandukan resepi dari Kak Nor@Secubit Garam..ada beberapa versi kat dapur kak Nor tapi yana pilih yang ni dulu..Yang lain kita try next time..Resepi ni pun yana tak ikut 100%...pandai2 laa adjust ikut selera anak tekak kita kan hik3..Pe2pun tq Kak Nor share resepi nii..mintak halal ye kak..Yana kopipes kat sini pulak ^__^




COTTAGE PIE

BAHAN-BAHAN:-

Bahagian Atas:
500gm ubi kentang ~ lebih kurang 5 bj yg besar
air secukupnya
2 sudu besar butter
sedikit lada sulah ~ boleh juga kalau nak guna serbuk lada hitam
garam

Bahagian Bawah:
400 gm daging cincang ~ yana guna ayam cincang
1 bj bawang besar (bawang holland)
1 btg carrot
1 btg celery ~ optional ~ yana xletak xde stok
3 sudu besar tomato puree ~ atau boleh guna 5 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar serbuk cili ~ yana x letak
1 sudu besar serbuk cili kasar ~ boleh gantikan dgn serbuk lada hitam ~ yana ltk serbuk lada hitam
1 sudu teh rosemary kering 
1/2 cawan air rebusan kentang
 garam secukup rasa
1/2 sudu kecil gula
1 sudu besar tepung gandum ~ utk memekatkan
3 sudu besar minyak sayur/bunga ~ yana letak minyak zaitun

Bahan Tabur:
2 sudu besar butter sejuk yg dipotong kecil2
parutan keju cheddar ~ yana letak keju mozarella

Cara2:

Bahagian Atas:
Masak air hingga mendidih dan masukkan ubi kentang yg dah dipotong dadu.
Masak lagi hingga mendidih dan ubi kentang masak/lembut.
Angkat dan toskan ubi kentang.
Ambil 1/2 cawan air rebusan dan ketepikan.
Lenyekkan bersama butter, sedikit lada sulah dan garam.
Ketepikan.

Bahagian Bawah:
Bawang, carrot dan celery dipotong dadu.
Panaskan minyak sayur dan masukkan bahan2 yg dipotong dadu td.
Masak dan kacau2 selama lebih kurang 15 minit pastu masukkan daging cincang.
Kacau2 supaya daging tidak berketul2.
Masak sehingga daging berubah warna dan miringkan kuali atau periuk.
Buang lebihan minyak yg ada (biasanya daging cincang mmg terkandung lemak dlmnya).
Masukkan tomato puree/sos tomato, serbuk cili, serbuk cili kasar/serbuk lada hitam.
Goreng hingga naik bau dan masukkan 1/2 cawan air rebusan kentang.
Masak hingga hampir kering dan masukkan garam dan gula (jika suka).
Masukkan pula tepung gandum dan kacau hingga sebati. Pastu masukkan dried rosemary.
Masak lg lebih kurang 2 minit dan bolehlah dipadamkan api.

~ ~ ~ ~ ~ ~

Tuangkan bahagian bawah (daging) ke dlm mangkuk tahan panas atau boleh juga digunakan ramekin. Ratakan.
Letakkan bahagian atas (kentang) ke atas bahagian daging td. Ratakan supaya menutupi keseluruhan bekas.
Dengan menggunakan sudu atau garfu, lorek2kan bahagian atas supaya nampak fluffy (tak flat jer kentang tu) nanti bila kita bakar nanti, akan terasa crunchy sket.
Tabur parutan keju dan potongan butter.
Boleh juga kalau nak tabur sedikit serbuk cili kat atas ni spt yg CFE buat.
Bakar dlm oven yg dah panaskan dgn suhu 190C selama 1/2 jam atau sehingga golden brown kat permukaan atas tu.
Boleh la dihidangkan panas2..

Selamat Mencuba... :)

3 comments:

Bbwana adienia said...

selamat pagi..

nampak sedap dan menarik ni..

tun_telani said...

salam kak yana.. tun baru tau cottage pie ngan shepherd pie tu mende yg sama..hihi.. last buat tahun lepas, tun nih bermusim juga kalau menu2 western nih, bila dh berwestern nok western sokmo.

adda syuhada said...

sedapnyerr..