Sunday, December 18, 2011

KUIH LOMPANG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..sekali lagi bersiaran tgh2 mlm buta nii..mata x ngantuk lagi..susah nak tido klu En.H xde di sisi..ceeewaaahh..ayat xhengat nii hikhikk..pe2pun kita cuci mata kejap dgn menu kami petang tadi..sebelum En.H pergi keje petang tadi sempatlah menikmati hidangan Kuih Lompang yang berkalerful nii..seperti yg dijangka..kaler biru yg abis dulu..our fav kaler nii ^_^..Damia pulak asyik berkenan yg merah jerr..abis dia ngap 3 biji td..


Resepi Kuih Lompang ni Yana ceduk dari umah Kak Naz caayang..tadi ketuk umah Kak Naz tp sunyi sepi jerr..igtkan nk mintak ler sepotong dua Kek Coklat Mocha yang best jer dgn ceklet yg melimpah ruah..aduusss..xtahan nengoknyaa ^_^..Yana mintak izin yer Kak Naz nk share kat sini pulak..tq jgk pada Bro Rozzan atas resepi asalnya ini..Moga Allah limpahkan lagi rezeki pada Kak Naz and Bro Rozzan..Amiinnn :=)

Resepi Asal : Bro Rozzan


BAHAN-BAHAN:-

50 gm tepung beras  }
50 gm tepung ubi      } Bancuh bahan-bahan ini hingga sebati - ADUNAN A

100 ml santan           }

125 gm gula pasir     }
100 ml air                 } Masak hingga gula larut dan sejukkan - ADUNAN B
1 helai daun pandan  }

1/4 cawan kelapa parut muda  }
Secubit garam                         } Gaul sebati dan kukus sebentar

Beberapa pewarna pilihan


CARA NAK BUAT:-

1.  Masukkan ADUNAN B ke dalam ADUNAN A.  Kacau sebati dan tapis sekiranya perlu.
2.  Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan anda.
3.  Panaskan kukusan.  Sapu sedikit minyak masak di bahagian dalam acuan lompang.
4.  Susun acuan lompang di dalam pengukus. Tuang adunan lompang dan kukus 8 hingga 10 minit atau sehingga masak.
5.  Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.  Hidangkan bersama kelapa parut apabila ingin dinikmati.

NOTA :
Dengan adunan di atas, Naz dapat 16 biji kuih lompang ni.

Saturday, December 17, 2011

KARI IKAN BAWAL lagi dan lagii ^_^

Assalamualaikum dan salam ceria..Semua dah makan ke? Alhamdulillah..Yana baru jer selesai menjamu selera dgn rezeki Allah tengah hari nii..Permintaan En.H nak mkn Kari Ikan Bawal pulak..kita layan je lah permintaan dia..krg buat lain dia xselera nak mkn pulak..yana pun dh lama x kari mengari nii ^^..resepi kari ikan ni mmg slalu yana buat..SINI dan SINI pun ada..simple jer..xguna santan tau..ala2 mamak gitew..jom kita jamu mata je lah ekk..jumpa lagii ^_^

KARI IKAN BAWAL


BAHAN-BAHAN:-

2 ekor ikan bawal
5 ulas bawang putih ( mayang )
3 ulas bawang merah ( mayang )
1/2 biji bawang besar ( hiris halus )
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
5 sudu besar serbuk kari ikan
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
1 biji buah tomato ( potong 4 )
5 biji bendi
Garam
Serbuk perasa

CARA NAK BUAT:-
  1. Tumis jintan manis, jintan putih dan halba campur hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan semua jenis bawang, daun kari dan juga tomato. Kacau 5 minit dan masukkan serbuk kari ikan. Kacau lagi.
  3. Masukkan air biasa dan juga air asam jawa. Kacau dan rasakan dengan garam dan juga serbuk perasa.
  4. Selepas itu masukkan bendi dan juga ikan. Kacau lagi dan tunggu hingga ikan masak. Boleh tutup api dan siap untuk dihidang.. 
Selamat Mencuba :)

DAGING GORENG ALA KAPRAU

Assalamualaikum semua..sebelum nak menidurkan diri jom kita cuci mata kejap dgn dinner kami tadi..Daging Goreng Ala Kaprau resepi Kak Jee yg femes tuu ^_^..dah rmai yang mencuba..semua menyatakan kesedapannyaa..Yana pulak klu daging agak lambat sikit nak cuba..Kat umah jarang beli daging..Yang ni stok terakhir daging korban ari tuu..punya lah lama duk membeku kesejukkan dlm esbox heheee..

Malam ni yana juz goreng nasi utk En.H..mkn bersama Daging Goreng Ala Kaprau yang ummphh!! ^_^..sedap sgt dgn rasa pedas and bau daun limau purut..menurut Kak Jee klu ada daun selasih lagi best resepi nii tapi yana ada stok daun limau purut jer..pe2pun dah selamat semuanyaa..jom layann..Yana nak p ketuk umah kengkawan kejap sambil jenguk resepi utk esok ^_^..oppss lupa pulak..mintak izin yer Kak Jee, yana share resepi kat sini pulak yer utk rujukan pada masa hadapan..lepas ni bleh bt dgn ayam pulak ^_*

DAGING GORENG ALA KAPRAU


BAHAN-BAHAN:-

250 gm daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam ( Kjee guna paste Adabi )
Cili api diketuk2 ( ikut kepedasan. Resepi asal mesti pedas )
2 labu bawang besar ( dibelah 8 dan dicerai2kan )
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili ( Kjee guna sos cili Thai )
Daun selasih ( Kjee x bubuh sbb xde. Ada daun selasih sedap sgt )


CARA NAK BUAT:-

Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama 1/2 jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hirisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang layu, padamkan api dan sedia untuk dihidang..

Selamat Mencuba :=)

Friday, December 16, 2011

PAU 3S

Assalamualaikum..bersiaran pada petang Jumaat yang penuh berkat..Pagi tadi agak males nak bersiaran..cuaca sejuk membuatkan diri ini nak baring jer dlm selimut hihii..Jom kita layan Pau 3S petang nii..Dah lama nak mencuba lepas tgk Kak Q tayang dgn banyaknya kat umah dia..lepas tu Tun pulak bt tayangan perdana sambil mewar2kan kesedapan Pau 3S nii tapi pembikinan terpaksa ditunda coz tibe jer En.H yana xsihat..And hari ni Alhamdulillah..Dia dh sihat..semalam dah start keje selepas seminggu berhoneymoon kat umah..hahaa

Citer pasal Pau 3S nii kejadiannya tersangatlah lembut..makan sebijik rasa x kenyang ^^..Tq pada Kak Maz coz  pau bidang terjun nii dah berjaya menambat hati yana utk buat lg lepas nii..Tq jugak yer Kak Q coz goda yana dgn Pau 3S yg banyak tuu..next time nk guna sukatan kak Q bagi pulak..Yana bt ikut sukatan ni dpt 5 biji saiz sedang..x puas pulak mkn hihii..sudi2lah yer cuba pau SENANG..SEDAP..SIMPLE..i likee..^_^

PAU 3S


BAHAN-BAHAN:-

  • 1 1/4 tepung serbaguna (allpurpose flour) - tepung gandum pun ok (yana guna tepung pau)
  • 120ml air sedikit suam
  • 1/2 sudu besar yis kering
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
  • 1/2 sudu kecil garam
  • inti secukupnya - maz guna inti kacang merah, biar keras dalam peti ais sekejap senang nak bulatkan ( yana guna inti ayam )
  • kertas minyak secukupnya - potong 4 segi kecil untuk lapik bawah pau


inti ayam+kentang ~)
Cara

1. Dalam bekas yang sesuai masukkan air, yis dan gula. Biarkan seketika dalam 1-2 minit.

2. Kemudian masukkan minyak masak dan kacau sikit guna garfu.

3. Satukan baking powder, tepung dan garam, kemudian tuang dalam bancuhan yis tadi sampai dikacau guna garfu dan tepung melekat pada garfu.

4. Kemudian boleh la diuli guna tangan. Kalau lembik celup je tangan dalam tepung (atau tabur je tepung sikit) dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dalam 8-10 minit. Ramas-ramas manja pun ok semasa proses menguli tu.

5. Tutup bekas dengan plastik/tuala yang sesuai dan rehatkan doh selama 30-35 minit atau dah naik sekali ganda.

6. Sediakan pengukus. Amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk sikit buang angin. Kemudian amik doh sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit, masukkan inti dan tutup kemas. Kemudian letakkan sekeping kertas minyak dan susun dalam pengukus. Buat sampai habis dan rehakan pau selama 10-15 minit.


7. Kukus dalam air yang telah mendidih selama 8-10 minit dengan api sederhana. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain/tuala agar air tidak menitis atas pau.



(nota: saya buat dua adunan dapat dlm 12 biji saiz sedang...tepung saya guna  500gm...lepas tu air dlm 270ml kot rasanya....doh saya..dia lembut....bila kita tumbuk2 lepas dia naik tu..doh cam melekat2 skit..jadiknya..saya lumur tgn dgn minyak skit bila nak bentuk kan pau tu...supaya senang nak bentuk kan dia....) 
  

Selamat Mencuba :=)

Thursday, December 15, 2011

TOMYAM PUTIH

Assalamualaikum semua..kering idea lah pulak nak membebel..kita cuci mata je lah ek..Menu simple kami malam nii..Tomyam Ayam Putih..En.H mkn dgn nasi..yana mkn dgn bihun..Alhamdulillah..kenyang..asyik hirup kuah jerr..cuaca sejuk malam ni mmg best dapat hirup tomyam masam dan pedas berapi nii haa..jemput makan semua yerr ^_^

TOMYAM PUTIH


BAHAN-BAHAN:-

300 gm ayam ( potong suka hati )
3 cawan air ( bleh tambah )
2 ulas bawang putih ( ketuk )
1/2 labu bawang besar ( potong baji )
2 batang serai ( ketuk )
4 biji api-nak pedas bleh tambah lagi ( ketuk )
4 helai daun limau purut
1 biji limau nipis ( amek jus )
1 biji tomato ( belah 4 )
2 sudu besar air asam jawa
Cendawan tiram
Carrot
Bunga Kobis

nmpk tak masih berasap tuu :=)
CARA NAK BUAT:-

  1. Masukkan air, ayam, bawang putih, serai dan cili api ke dalam periuk. Rebus semuanya hingga mendidih. 
  2. Kemudian masukkan air asam jawa. Kacau kejap dan masukkan daun limau purut, buah tomato, bawang besar dan sayuran lain. Biarkan 2-3 minit.
  3. Perasakan dgn garam, serbuk perasa dan gula jika perlu ^_^.
  4. Last, masukkan cendawan. Tutup api dan perah limau nipis..siap!!
Selamat Mencuba :-)