Tuesday, March 24, 2015

MEROTI LAGI ^__^

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Meroti lagi kita..request dari kakak damia..selagi tak buat mulut asyik bising je nak roti sosej..Nak bawak bekal g tadika katanya~~


Tq pada empunya resepi..antara resepi yang terbaekk jugak nih..1st time belajar buat roti dulu memang selalu guna basic bread nii~~~okess..layan pic je lah ekk..roti semua dah sold out ^__^


BASIC BREAD RECIPE
Resepi : Puan Roshayati Johari ( no link )
Sumber : Mamafahmi

BAHAN A
500 g tepung roti
100 g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener - optional ~ yana x letak
1 sk bread improver - optional 
4 sk yis @ 11 g yis mauripan

BAHAN B
250 ml air
1 biji telur - pukul sedikit ~ yana letak telur kuning je

BAHAN C
80 g marjerin

BAHAN D
Gula kasar - yana x letak

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Gaul sebati bahan A
  2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin
  3. Masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
  4. Biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30 - 40 minit
  5. Tumbuk2 untuk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. Susun dalam loyang, spraykan sedikit air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda
  6. Taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180c selama lebih kurang 30 minit.
  7. Bila dah masak, keluarkan dan sapu dengan majerin untuk permukaan yang berkilat.
ATAU

KAEDAH BM
  1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dlm Bread Maker, pilih setting doh ( dlm sejam setengah )
  2. Bila BM dah siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 untuk buang angin dia.
  3. Bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. Susun dalam loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
  4. Taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180c selama lebih kurang 30 minit.
  5. Bila dah masak keluarkan dan sapu dengan majerin untuk dapat permukaan yang berkilat.

Selamat Mencuba :-)

4 comments:

cheq da said...

Sedapnya nmpk roti colour pink tu yana...nk tapau g sek jgk la

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak pun suka dengan basic resepi roti ni... boleh olah buat roti apapun... memang antara yang terbaik & termudah..

Kakzakie said...

Yana kalau meroti memang dan expert dah kakak tengok:)

Mayang ABDUL RAZAK said...

mak aihh warne pink lagi yana...