Tuesday, January 27, 2015

ROTI LEMBUT GEBU ( Basic Dough )

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Roti pertama 2015..alahaii males bebenor nak meroti tapi bila dah mula..hari2 pulak asyik nak meroti jer..hilang stress kalau buat roti tau ^__^


Roti kaler pink request dari kakak damia..sekarang ni semua benda nak kaler pink.. ingatkan kek je.. roti pun nak kaler pink jugak..gegirl kan~~


Seperti biasa yana guna resepi dari rakan FB..suka sangat dengan resepi nii..roti lembut gebus gebas sangat..tq tuan punya resepi..sekali lagi yana share kat sini yer~~~~

BASIC DOUGH

BAHAN-BAHAN:-

500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver 
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner

CARA PENYEDIAAN:-

Campur bahan kering dan masuk bahan cecair
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30 minit buang angin..
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c

Selamat Mencuba :-)

2 comments:

Kakzakie said...

Kakak nak cubalah uli guna tangan. Selalu kakak guna bread-maker pun tak secantik Yana buat ni..

cheq da said...

Sedapnya la..yana pos la kat ch cikit