Thursday, January 8, 2015

KARI IKAN SARDIN GAYA GOA

Asslamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Menu lunch kami semalam..Kari Ikan Sardin Gaya Goa..alahai nikmatnya dapat cicah dengan roti prata semalam..Alhamdulillah..semua nikmat dari Allah..anak2 makan berselera sangat..berebut2 cicah dengan ibu..Dah beberapa hari budak2 ni tak nak makan nasi rupanya nak makan roti cicah kari..Hari ni kakak damia request nak makan roti lubang2 pulak..maknanya roti jala la tu..dah banyak kali cakap roti jala tapi duk panggil jugak roti lubang2 hehee..


Okess jom layan dulu resepi dari chef Wan nii..sekali lagi yana share kat sini..sedap tau..kengkawan harus cuba~~~

KARI IKAN SARDIN GAYA GOA
Resepi : Chef Wan
Sumber cuci mata : CMG & Kak Yatie
  • 600 gram ikan tenggiri- Yana guna 1 tin besar ikan sardin
  • 3 biji tomato*
  • 3 biji cili hijau*
  • 3 camca besar serbuk ketumbar*
  • 3 camca besar serbuk jintan putih*
  • 2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
  • 2 biji bawang besar, dicincang
  • 3 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 inci halia, dicincang
  • 1/2 camca besar biji sawi
  • 4 camca besar cili kisar
  • 500 ml santan (mat guna 200 ml santan + 300 ml air)
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 2 biji tomato, belah 3 setiap satu
  • 1 tangkai daun kari
  • 5 - 6 sudu besar sos sardin
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAANYA :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum.
  2. Masukkan bahan kisar halus, cili kisar, sos sardin dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
  4. Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...

Selamat Mencuba :-)

2 comments:

Mayang ABDUL RAZAK said...

besnya kari ikan sadin.. lama tak makan...

Kakzakie said...

Sardin yg biasa org masak simple pun jadi masakan istimewa macam ini sekali. Betul-betul pandai Yana mengolah. Selera betul kakak tengok.