Saturday, January 10, 2015

KUIH SERIMUKA PANDAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Selamat berhari sabtu semua..hupdate blog cepat2..kejap lagi nak keluar ke pasar cari apa yang patut nak penuhkan esbox~~~


Sebelum keluar jom kita bersarapan dulu dengan Kuih Seri Muka kegemaran kami sekeluarga..tersenyum panjang damia tengok kuih kegemaran dia atas meja..semalam dia tidur awal, tak sempat tengok ibu duk memproses kuih nii..okess layan dulu ekk..Resepi yana kopipes je dari dapur Kak Yatie..Males pulak nak menaip pepagi nii ^_^


KUIH SERIMUKA PANDAN
Resepi : Chef Asma
Sumber cuci mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku

Bahan2 Lapisan Bawah:-
  • 500g beras pulut
  • 300ml santan pekat
  • 300ml air
  • 2 tsp garam halus
Cara2nya:-
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
  2. Basuh bersih & toskan
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
  4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati. Tekan dalam loyang 10x10x2".
Bahan2 Lapisan Atas:-

Bahan A

  • 250 gm gula castor
  • 100 mg tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
  • 4 biji telur
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan, saya pun sama)
  • pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
  1. Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
  2. Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
Selamat Mencuba :-)

3 comments:

Amie said...

Harum, lemak manis... semua rasa sebati... aduhai!

Bbwana adienia said...

Lapar wana tengok..tapi wana suka makan kaler hijau tu ja..hehe.

lia ummiirfan said...

seri muka! feveret anak-anak saya jugak!